İçeriğinde A vitaminini çokca barındıran yarma, aynı zamand aB vitaminleri bakımından da etkili sayılacak miktarda zenginliği barındırmaktadır. Lif içeriği yüksek olan buğday yarması, kalp, damar sağlığı için yarar sağlayabilen besinlerin liflerini, kandaki kolesterol düzeylerinin düşmesini sağlayabilmektedir.
YARMA ÖZELLİKLE, A VİTAMİNİ, B1 VE B2 VİTAMİNLERİNDEN ZENGİNDİR. Minerallerden, kalsiyum ve demir içeriği yüksek olduğundan çocuklar için oldukça besin değeri yüksek bir gıdadır. Büyüme ve gelişime yardımcı olmaktadır. Glisemik indeksi buğdaya göre daha düşük olduğundan, diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
Yarma A vitaminin yanı sıra B grubu (B12 hariç) vitaminler açısından oldukça zengin bir ürün olmaktadır. Zihin sağlığının korunması bakımından oldukça etkili olan B grubu vitaminleri düzenli tüketildikleri takdirde beyin hastalıklarına karşı koruyucu bir etki göstermektedir.
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Yarma tahıl grubuna girer ve Tahıllar, protein de içerir.
İlgili 28 soru bulundu
Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Çelik Tütüncü “Buğday B grubu vitaminleri içerdiği için kesinlikle diyet programlarından çıkarılmaması gereken bir besin.
Aşurelik buğdayın içerisinde yer alan selenyum sebebi ile tüketen kişinin cildinde bazı katkılar sağlamaktadır. Saç derilerinde ve saç köklerindeki bazı sorunları da gidermektedir. Aşurelik buğday ürünü protein yönünden oldukça zengin olan vitamin deposudur.
Buğday süper bir lif kaynağı olarak bilinir. Fakat sağlıklı kilo almak isteyenler için süper bir tahıl denilebilir.
Yarma, kaynatılmış ve kurutulmuş buğdayın dibeklerde dövülerek kabuğunun ayırt edilmesi sonucunda ortaya çıkan ürün. Anadolu'da keşkek yapımında kullanılır.
Lif İçeriği Yüksek
Diğer yandan yarma buğdayın kandaki şeker seviyesini kontrol etmeyi desteklediğini de belirtmeden geçmeyelim.
Buğdayda B gurubu vitaminleri ile bir mik- tar E vitamini bulunur, C ve D vitaminleri bu- lunmaz. daha çok endosperm bileşimine yakın özellik gösterirken, kuyruk pasajları kabuk ve rüşey- min özelliklerine yaklaşır. Tanede protein miktarı merkezden dışarı doğru gittikçe artar.
Yarma Değerlendirmeleri ile Avantajlı Alışveriş
İçli köfte yapımında kullanılacak buğdayın seçimi yapılırken içli köftelik yarma ürünü seçilmeli ya da aşure için kullanılacak buğdayın aşurelik buğday olmasına dikkat çekilmelidir.
Buğday tanesinin içinde ayrıca buğday rüşeymi agglutinini ve amilaz tripsin inhibitörleri bulunur. Gluten ve diğer tahıl prolamin ve agglutininleri pek çok yolla insan vücuduna zarar verebilir: Bağırsak geçirgenliğini artırarak. Bağırsak içi ve çevresi bağışıklık sistemini uyararak.
Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur. Çimlendirilmiş buğday tanesi yendiğinde veya suyu içildiğinde zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir ve teskin eder.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Yarma yemeği kaç kalori? 100 g içinde 101 kadar kalori mevcut.
Diğer Boyutlar: 1 çorba kaşığı - 15kcal, 1 porsiyon - 30kcal, 1 oz - 28kcal, Diğer Boyutlar: 1 oz - 46kcal, 100 g - 164kcal, devamı için...
Ama sahurda tercihiniz sizi daha uzun süre tok tutacak ve bağırsaklarınıza da iyi gelecek tam buğday/tam çavdardan olsun. İçeriğindeki kompleks karbonhidratlar sayesinde kan şekerini dengede tutarak ve uzun süre tokluk sağlayacaklardır.
DÖVME (YARMA) BUĞDAY (ŞANLIURFA)
Sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşure yapımında ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
Sindirim sistemini çalıştıran besinler hangileridir? Kompleks karbonhidratlar, sindirim sistemini olumlu etkiler. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini artırır.
Dövme buğday olarak da isimlendirilebilen yarma, yemeklerde, tatlılarda tercih gören bir üründür. Kendisine has bir lezzeti olan yarmanın buğday salatasında, keşkekte, aşurede, buğday pilavında, ayran aşı çorbasında, tarhanada da kullanıldığı bilinmektedir.
Yazın sizi ferahlatıp kilo vermenize de yardımcı olacak soğuk ayran aşı çorbası hem hafif hem de lezzetli. Ayran aşı çorbası içindeki yoğurt, nohut ve buğdayla yüksek protein, lif ve kalsiyum sağlar. Besleyici değeri yüksek olan bu soğuk lezzeti diyet yapanlar da gönül rahatlığıyla tercih edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri