Garip akımının etkisini Orhan Veli'nin öykülerinde de görmek mümkündür. Şiirlerinde işlediği deniz tutkusu, sıradan insanların gündelik hayatı, tabiat, aşk, yaşama sevinci, toplumsal eleştiri, İstanbul gibi konulara öykülerinde de yer verir.
Melih Cevdet Anday; Orhan Veli Kanık ve Oktay Rifat Horozcu ile birlik- te 1941 yılında Garip akımını başlatmış ve Cumhuriyet dönemi Türk edebiya- tının önemli şairlerinden biri olmuştur.
Garip hareketi, garip akımı ya da birinci yeni olarak bilinen; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın öncülüğünü yaptığı şiir hareketidir. Türk şiirinde o güne kadar yer etmiş kalıp ve anlayışlardan kurtulmak gerektiğini savunur ve biçimciliğe, duygusallığa karşı çıkıp söyleyiş güzelliğini esas alır.
Melih Cevdet Anday (13 Mart 1915, Çanakkale – 28 Kasım 2002, İstanbul), Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır.
Ali Oktay Rifat (10 Haziran 1914, Trabzon - 18 Nisan 1988, İstanbul), Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır.
İlgili 41 soru bulundu
Oktay Rifat, Garip akımıyla beraber sanat toplum içindir anlayışını benimsemiştir. Zaman içinde Garip akımının etkisinden sıyrılan şair, sanat sanat içindir anlayışını benimsemiştir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Belli bir tarihsel süreçte edebiyatı, tür ve yazarın milliyeti bakımından herhangi bir ayrım olmadan şekilsel ve içerik olarak etkileyen belli üslup, duygu ve düşünce dizisine edebiyat akımı veya edebi akım denir.
İlk şiirlerini 1937 yılında Varlık dergisinde yayınlayan Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat Horozcu daha sonra bir araya gelerek 1941 yılında “Garip” adlı ortak bir kitap çıkartmıştır. Bu ortak kitap aynı zamanda topluluğa adını da vermiştir.
1914 Trabzon doğumlu olan Horozcu Cumhuriyet dönemi yazarlarından birisidir. Şair Nazım Hikmet'in kuzeni olarak da bilinir. Öğrenim hayatını bitirdikten sonra zabıt katipliği, avukatlık gibi farklı meslekler yapmıştır.
Garip akımı 1940 yıllarında ortaya çıkmıştır. Bu akım şiirin biçim yönünden serbest şiire doğru ilgi oluşması ile meydana gelmiş ve birinci yeniciler şiirlerde tüm kural ve belirli kalıplara karşı çıkmışlardır. Türk Edebiyatının renklerinden olan Garip Akımı Birinci Yeni Şiir olarak da adlandırılmaktadır.
Garip şiiri, gerçeküstücülüğün felsefi arka planıyla tam olarak örtüşmese de şiir tekniğindeki benzer uygulamalarıyla bu akımdan etkilenir.
Bu akıma "Garipler" ya da "Garipçiler", "Garip Akımı" denmesinin sebebi ise şöyledir. Üç samimi arkadaş olan şair bir araya gelerek uyak ve ölçü olmadan şiirler yazıp bunları da "Garip" isimli dergide yayımlamaya başladılar. İşte akıma verilen isim bu dergiden kaynaklanmaktadır.
İslami duyarlığın kendine özgü şairlerinden olan Zarifoğlu, ilk şiirlerinden itibaren İkinci Yeni‟nin kapalı şiir anlayışını benimser ve bu çerçevede şiirler yazar.
Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler (Oktay Rifat) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Yağmur Sıkıntısı, şiirlerinin yanı sıra yazdığı romanlar ve tiyatro oyunları da ilgiyle karşılanan Oktay Rifat'ın (1914-1988) bu¨tu¨n oyunlarını bir araya getiriyor: “Kadınlar Arasında ya da Fettah Paşalar”, “Birtakım İnsanlar”, “Atlarla Filler ya da Dirlik Du¨zenlik”, “Çil Horoz” ve “Yağmur Sıkıntısı”.
Çalışmamızda Sezai Karakoç'un Kapalı Çarşı adlı şiirini ve Mustafa Kutlu'nun Bu Böyledir adlı hikâyesini bu kültürel tanımlama zemininde okuyacağız.
Garip akımı genel olarak kural ve kalıplara karşı çıkmıştır. Şiirlerde şairanelik ve mecazlı söyleyiş kabul edilmiştir. Garip akımında henüz şiirde işlenmemiş olan konular anlatılır. Garip akımında halk şiirinden faydalanılmıştır.
Orhan Veli'nin 1950 yılındaki ölümü sonrasında, diğer iki şairin de yolları ayrıldı ve Garip akımı fiilen sona erdi.
Bu akımın başlıca temsilcileri arasında Théophile Gautier, Theodore de Banville, Leconte de Lisle, Jese Maria de Heredia, S.Prudhomme ve François Coppée bulunmaktadır. Türk edebiyatında ise özellikle Servet-i Fünûn döneminde ilgi görmüştür, Tevfik Fikret, Yahya Kemal ve Cenap Şahabettin başlıca şâirlerdir.
Çünkü Dostoyevski, varoluşçu temaları edebiyat alanında ustaca işleyen ender düşünürden biridir. Bu sorunu edebiyat alanında çok etkili bir şekilde işleyen Dostoyevski, aynı zamanda 20. yüzyılda “İnsan Felsefesi” olarak adlandırılan Varoluşçu akımın temsilcileri üzerinde de ciddi izler bırakmıştır.
Klasisizm, Antik Yunan ve Roma sanatını temel alan tarihselci yaklaşım ve estetik tutumdur. "1660 ekolü" olarak da bilinir. Klasisizm'in temel ögeleri kendi içinde soyluluk, sağ duyu ve akılcılık, uyum, açıklık, sınırlılık, evrensellik, idealizm, denge, ölçülülük, güzellik ve görkemliliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri