Yaşlanmayla kemik kaybı oluşur, kemik mineral yoğunluğu azalır, kemik yapısı bozulur. Eklemlerde bulunan kıkırdak yapısı incelir; kıkırdağın yapısında bulunan bazı maddeler esnekliğini kaybeder, sertleşir ve daha katı, kırılgan bir hal alır.
Yaşlanma dediğimiz kavram 20'li yaşlardan itibaren başlar. Bu sürecin belirtileri genellikle 35 yaş sonrası cildimize yansımaya başlar. Ancak bazı etkenlerden dolayı daha erken yaşlarda ortaya çıkan yaşlılık izleri erken yaşlanma olarak adlandırılabilir.
Yaşlanma ile ortaya çıkan değişiklikler
Larinksdeki sinir uçları sayısı azalır, öksürük refleksi zayıflar. Ağız ve akciğerlerdeki sekretuvar IgA azalır, virüslere karşı defans zayıflar. Alveol sayısı değişmez. Fonksiyonel alveol sayısı azalır, duvarı incelir, elastisitesi azalır ve alveol çapı artar.
İlgili 31 soru bulundu
Prof. Dr. Ahmet Akgül - Yaşlanmayı ilk gösteren organ: DERİ
Bundan dolayı yaşlı bireylerde, depresyon, demans, deliryum, ölüm korkusu, uykusuzluk ve anksiyete gibi pek çok psikolojik sorunlar görülmektedir (3). Yaşlılıkta görülen psikolojik problemleri bireyin günlük yaşamını, çalışma hayatını, bağımlılık durumunu ve çevresi ile iletişimini etkilemektedir.
Birleşmiş Milletler Nüfus Araştırmaları Fonu'na göre 60 yaş ve üstü bireyler yaşlıdır. Gelişmiş ülkelerde 65 yaş ve üstü yaşlılık olarak kabul edilir. • Genel uygulamada 65 yaşın yaşlılık başlangıcı olduğu kabul edilmektedir.
Dış ve iç faktörlere bağlı olarak hücrenin genetik materyalinde meydana gelen mutasyonların zamanla birikmesi ve biyomolekülerin glikasyonu sonucu oluşan ileri glikasyon ürünlerinin yaşlanmaya neden olduğu ileri sürülmektedir. Kalıtsal modele göre ise yaşlanmanın programlanmış bir süreç olduğu kabul edilmektedir.
Klimakterium dönemi yaklaşık 45 yaş civarında başlar ve menopozdan sonraki belli bir süreyi de içine alarak yaşlılık dönemi kabul edilen 65 yaş sınırına kadar devam eder.
Yaşlanmak, biyolojik olarak gerçekleşen bir gerçektir. Yaş alma ise fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak farkında olarak büyümektir. Enerjiyi kaybetmek ve kişinin kendisini yaştan dolayı kısıtlaması yaşlanmaktır. Sağlıklı yaş almak ise kişinin her zaman kendini geliştirebileceğine inanmasıdır.
Yaşlı bireyin sağlığı, statüsü ya da herhangi bir şeyiyle ilgili değildir. Aynı zamanda kronolojik yaşlanmada yaş sınırı net değildir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)' ne göre yaşlanmanın başlangıcı 60 yaş iken, geriatri ünitelerinde ve uluslararası alanda 65 yaş olarak kabul edilmektedir.
Erkekte 40, kadında 50 yaşından sonra azalma başlar. Kadında 40 yaşında kilo kaybı olur. Sonra 50 yaşına kadar kilosu artar. 50 yaşından sonra azalmaya başlar. 70 yaşındaki bir kadın 60 kg gelirken erkek 66.kg gelir. Kuvvette de azalma görülür. 20-50 yaş arasında yavaş, sonra hızlı bir şekilde kuvvette düşme olur.
Yaşlı bireylerin yaşadıkları en önemli sorunlar arasında yalnızlık, bakım ihtiyacı ve yoksulluk yer almaktadır. Yaşlı bireylerin yalnızlığı ve yaşlılık ile birlikte gelen psikolojik, biyolojik, fizyolojik sorunlar aynı zamanda yoksullaşmalarına da neden olmaktadır.
Aral, cildi yaşlandıran en önemli çevresel faktörün zararlı güneş ışınları olduğuna dikkat çekiyor. Yaz mevsiminde gereğinden fazla, özellikle de öğle saatlerinde güneş ışınlarına maruz kalan cildimizin güzelliği için çok riskli.
Ameliyatsız cilt ve yüz gençleşme yöntemleri çok çeşitlidir. HİFU, Fotona, Fransız askısı, altın iğne, fraksiyonel co2, gençlik aşısı, botox, dolgu, dermamelan-cosmelan, lazer, mezoterapi, PRP, Somon DNA aşısı gibi pek çok yöntemle ameliyatsız gençleşme sağlanabilmektedir.
Cildimizin yenilenme hızı 20'li ve 30'lu yaşlardan itibaren azalmaya başlıyor ve 30'lu yaşlardan sonra yaşlılık belirtileri göstermeye başlıyor.Vücudumuzun gün içerisinde en çok kullandığımız kısmı olan yüzümüz ve çevresel faktörlere en çok maruz kalan kısım gene yüzümüz.
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Orta yaş dönemi olarak da adlandırılan 45-59 orta yaş grubu dönemi, bireyin toplum üzerindeki etkisinin en yüksek seviyede olduğu dönemdir.
Psikolojik yaşlanma, bireylerin yaşlılık döneminde ortaya çıkan zihinsel işlevlerindeki azalma ve davranışsal uyum yeteneğindeki değişimleri ifade etmektedir.
Yakın zamana kadar yaşlılığın doğal etkileri olarak görülen ilgisizlik, mental yavaşlama, uyku ve beslenme bozuklukları gibi semptomları uzmanlar, “yaşlılık depresyonu” olarak adlandırıyor.
Gerontofobi yaşlanmaya karşı olan bir fobi, ya da yaşlılığa karşı bir nefret ve korkudur. Birçok insan bu fobiye sahiptir. Terim Yunancadaki γέρων – gerōn, "yaşlı adam" ve φόβος – phobos, "korku" kelimesinin birleşiminden gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri