Yassı kemikler (Ossa plana) : İnce ve kavisli kemiklerdir. Kafa tası kemikleri, kaburgalar, kürek kemikleri ve göğüs kemiği yassı kemiklerdir. kemiklere (Ossa pneumatica)'de örnek teşkil ederler. bulunan kemiklerdir.
Kafatası kubbesi kemikleri (alın kemiği, duvar kemiği, Ģakak kemiği, artkafa kemiği), kaburgalar, kürek kemiği, göğüs kemiği ve kalça kemikleri yassı kemiklerdir.
Yassı kemikler
Yassı görünüme sahiptirler, uzunluğu ve genişliği fazlayken kalınlığı az olan kemiklerdir. Yassı kemiğin yapısında sert kemik doku, eklem kıkırdağı, süngerimsi kemik doku, kemik zarı, sinirler ve kan damarları yer alır. Sarı ilik ve kemik kanalı bulunmaz.
3. Os planum (yassı kemikler): İki tabaka kompakt kemik ve aralarındaki ince spongioz kemik tabakasından oluşurlar. Yassı kemikler genellikle koruma fonksiyonuna hizmet ederler ve kafa kemiklerinin bir kısmı bu tiptedir.
Kafatası kemikleri, kürek kemikleri, kalça kemikleri ve kaburgalar yassı kemiklerdir. Yassı kemikler; göğüs, kafatası, kürek ve kaburga kemiklerinden meydana gelmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Yassı kemikler: Sternum, skapula ve kaburgalar yassı kemiklerdir.
Yassı kemikler: Yassı ve geniş yüzeyli kemiklerdir. Göğüs kafesi, kalça kemikleri, kafatası kemikleri, kaburga kemiği, kürek kemiği vücudumuzdaki yassı kemiklerdir. Kemikleri birbirine bağlayan yapılara eklem denir.
Köprücük kemiği veya klavikula , yaklaşık 6 inç (15 cm) uzunluğunda ince, S şeklinde uzun bir kemiktir.
Dört köşeli yassı bir kemiktir. Alın kemiğinin hemen altında orta hat üzerinde karşılaşır ve burun çıkıntısını oluşturur.
Substantia spongiosa yani süngerimsi kemik maddesi ise kısa, yassı kemiklerde (örneğin omur gövdeleri) bulunan ince, narin trabeküllerden oluşur.
Yassı Kemikler: Yüzeyi geniş, levha şeklindeki kemiklerdir. Kafatası, kaburga, kürek, köprücük, çene kemiği bu gruba girer.
Kaburganın üst kenarı yuvarlak, alt kenarı ise keskindir. Her bir yanda 12 adet olan kaburgalar yassı ve ince kemikler olup arkada sırt omurları, önde sternum ile bağlantılıdırlar.
Her gün kasaplardan toplanan kemikler bu makine ile öğütülüp çeşitli gıdalarla harmanlanarak barınaktaki hayvanlara yaş mama olarak veriliyor.
Kaburga kemiği, yassı kemiktir.
Kırmızı kemik iliği başlıca yassı kemiklerde (göğüs kemiği, kafatası, kaburgalar, omurgalar ve kürek kemikleri gibi) ve uzun kemiklerden olan femur ve humerusun proksimal ucundaki süngerimsi kısımda bulunur.
Kafatası, kaburga, leğen, kürek kemikleri yassı kemiklerdir.
Diz kapağı olarak bilinen patella, dizin ön kısmında yer alan küçük ve yassı bir kemiktir. Bu kemik üst kasların kuvvetini diz bölgesinin alt bölümüne iletilmesinden ve hareket ederek bükülmesinden sorumludur. Kaval kemiği ile uyluk kemiği arasında yer alan tendonlar ile bağlıdır.
Kürek kemikleri yassı kemiklere girer.
Örneğin; ön kol, dirsek, pazı, uyluk, kaval, baldır ve parmak kemikleri uzun kemiklerdir.
Scapula (kürek kemiği): Sırtta bulunan, üçgen şeklinde, 2 yüzlü, 3 kenarlı, 3 köşeli yassı bir kemiktir. bulunan büyük çıkıntıya spina scapulae denir.
Uzun Kemikler: El tarak, el parmak, pazı, ön kol, dirsek, ayak tarak, ayak parmak, uyluk, baldır ve kaval kemikleridir. Yassı Kemikler: Kafatası, kaburga, göğüs, kalça ve kürek kemikleridir.
Uzun kemikler kol ve bacak kemikleridir. En uzun kemik ise uyluk kemiğidir. Yassı kemikler: Bu kemiklerin genişliği uzunluklarından ve kalınlıklarından daha fazladır. Yassı kemiklere kafa tası, göğüs ve kaburga kemikleridir.
Yassı kemikler (Ossa plana) : İnce ve kavisli kemiklerdir. Kafa tası kemikleri, kaburgalar, kürek kemikleri ve göğüs kemiği yassı kemiklerdir.
Görüldüğü üzere şekilleri ve görevleri bakımından üç farklı yassı kemik bulunmaktadır.
Omurgamız, başımız ile bacaklar arasında uzanan ve vücut ağırlığımızın üçte ikisini taşıyan bir köprü gibidir. Omurgamız, omur denilen 24 tanesi hareketli toplam 33 kemikten oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri