Bu nedenle pasta, börek, poğaça ve makarna gibi yiyeceklerden mutlaka uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca baklava, reçel, şekerleme gibi gıdalardan da uzak durulmalıdır. Bunlar karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Özellikle un, şeker ve tuz da karaciğer yağlanmasına neden olabiliyor.
Çok fazla tatlı tüketiminin karaciğere zarar verebileceğini ifade eden Özden Örkcü, “Çünkü karaciğerin işinin bir parçası şekeri yağa dönüştürmek. Eğer aşırıya kaçarsanız, karaciğeriniz çok fazla yağ yapar. Uzun vadede, yağlı karaciğer hastalığı gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz.” dedi.
Karaciğer sağlığı açısından kaçınılması gereken maddeler ise alkol, şeker ve tuzdur. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
İlgili 41 soru bulundu
Karaciğer yağlanmasının etkinliği kanıtlanmış tek tedavisi; kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve düşük kalorili, az yağlı, paketli-işlenmiş gıda tüketiminin azaltıldığı, sağlıklı besinlerden oluşan bir diyet planı ile kilo vermesidir.
Kırmızı üzüm Karaciğer içinden zararlı toksinleri arar. Soya Karaciğeri harika bir şekilde temizleyen soyanın sütünü de sık sık içmelisiniz. Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor.
Karaciğerin düşmanları
Fruktozun en çok bulunduğu besinlerin başında da meyveler değil, paketlenmiş tatlı atıştırmalıklar (bisküviler, gofretler, şekerlemeler), fırın pastane ürünleri, tatlıcı zincirlerinin ürettiği baklava, kadayıf gibi tatlı mamuller geliyor.
Karaciğere iyi gelen besinlerin ortak özelliği antioksidan, E vitamini ve glutatyon depolarını artırıyor olmasıdır. Bu besinler kahve, turpgiller, yeşil yapraklılar, fındık ve çiğ badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, zerdeçal, enginar, koyu renkli meyveler, yulaf ezmesidir” dedi.
Kateşinler çay olarak tüketildiğinde, besin desteklerinden 2 kat daha fazla alınsa dahi karaciğere herhangi bir zararı olmuyor. Burada yine doğal yolla beslenmenin çok daha güvenli ve doğru olduğu görülüyor.
Fazla karbonhidrat tüketimi vücuda, özellikle de karaciğere yağ olarak geri döndüğü için; pasta, börek, poğaça, makarna, baklava, çikolata, reçel, şekerleme gibi gıdalardan uzak durulması gerekiyor.
Diyabet rahatsızlığı bulunan kişilerin karaciğer sirozu ve kronik karaciğer hastalığı sebebi ile ölme ihtimalleri 2-2.5 kat daha fazladır. İnsülin direnci ve karaciğer fibrozisinin aralarında güçlü bir bağ vardır.
Multivitamin desteği: Kronik karaciğer hastalarına antioksidan ve Multivitamin preperatlarının verilmesi önem taşımaktadır. Bulgur ve baklagiller: Çay şekeri, çikolata, bal, reçel, kola, gazoz gibi basit şekerli gıdalar az tüketilmelidir.
Karaciğer yağlanmasını tedavi edebilmek için çeşitli ilaçlar araştırılıp denense de bugün için etkinliği kanıtlanmış ve güvenilir tek tedavi olarak kilo kaybı öne çıkıyor. Bunun için fiziksel aktivite ve diyet yapmak yeterli.
9.Yeşil Çay Karaciğer Yağlanmasını Riskini Azaltabilir.
Polifenoller ve kateşinler açısından zengin olan yeşil çay, doğal olarak kan yağlarını düşüren antioksidan ve termojenik ajandır.
Karatay açıklamasının devamında: Doğal kırmızı et, yumurta ve kelle paça kolesterolü yükseltmez, karaciğeri yağlandırmaz, kilo aldırmaz. Göbekteki yangını söndürür.” Karatay mutfağının şifa sağlık kaynağı olduğunu dile getiren Karatay, “Karaciğer yağlanmasını önler.
Damar ve kasların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Mide asidini düzenler. Kan basıncını düzenler. Karaciğer ve safra kesesi yolarının düzenli çalışmasına yardım eder.
Karaciğerin sağlıklı olup olmadığını anlamanın yolu, kan testidir. Karaciğer fonksiyon testleri, enzim değerleri, karaciğer sağlığını kontrol etme yöntemleridir.
BAKLAGİLLER: Karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Karaciğer yağlanmasının kesin olarak teşhis edilebilmesi için karaciğer ultrasonografisi, tomografisi, manyetik rezonans (MR) ve karaciğer biyopsisi uygulamaları yapılır.
Yanlış beslenme, alkol tüketimi ve benzeri zararlı alışkanlıklar karaciğerin yapısını bozmakta, işlevini olumsuz şekilde etkilemektedir. Karaciğer, yapısı gereği kendi kendini yenileyebilmektedir ve bu süreç yaklaşık 6 ay kadar sürmektedir.
'Maydanoz kürü' vücudu yabancı kimyasallardan arındırır. Böylece karaciğerin sağlıklı çalışmasında etkin rol oynayarak kişinin daha genç, daha sağlıklı, dinç ve zinde olmasında etkili olur. Maydanoz, karaciğerde bulunan glutathione-S transferaz (GST) enziminin aktivitesini yükseltir.
Aşırı yağlı et grupları, alkollü içecekler, sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi şarküteri ürünleri, yağda kızartılmış yiyecekler, et suyu, tahin, kakaolu gıdalar ve yağlı sosların karaciğeri yorabileceği unutulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri