Sırt ağrısı , başımızdan başlayıp bele kadar uzanan omurilik etrafında bulunan kasların gerilmesi, hastalık belirtisi ya da uygulanan fazla baskı sebebiyle oluşan uyarıcı ağrı türüdür. Sırt ağrılarının bir diğer sebebi ise uyku esnasında yatakların sertliğinden kaynaklı uyguladığı basınçtan kaynaklıdır.
Buna sebep kambur pozisyon ya da yanlış oturma ve yürüme, rahatsız bir zeminde uyku, uzun süre eğilmek, ayakta durmak gibi fiziksel aktiviteler olabilir. Düzenli egzersiz yapmamak, uzun süreli hareketsizlik (sedanter yaşam), uyku bozuklukları da sebep olarak görülür.
Sırt ağrısı kimi zaman kullanılan yatağın özelliklerinden kaynaklanabilir. Verimli, sorunsuz ve kaliteli bir uyku için mutlaka dikkat edilmesi gereken yatak çeşitleri kendi arasında farklı türlere ayrılır. Vücudu saran, terletmeyen, orta sertlikteki yataklar sırt ağrıları için uygundur.
Araştırmalara göre bu kişiden kişiye göre değişebilir. Yumuşak yatak türleri basıncı hafifletse de omurgayı düzgün bir şekilde hizalamak için yetersiz destek sağlar. Bunun sonucu olarak, özellikle sırt problemleri olan kişilerde rahatsızlık ve ağrılara yol açabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Sırt ağrısı çoğunlukla kaslar, bağ dokuları ve eklemlerde yaşanır. Ağır kaldırmak, ani hareketler, oturuş ve duruşun kötü olması, hareketsiz yaşam, stres sebepli kas gerginlikleri ve aşırı kilo sırt ağrısının sık görülen nedenleri arasındadır.
Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, nöral terapi, akupunktur, soft lazer, masaj gibi alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Bu tedavilere ek olarak stres faktörü de ortadan kaldırılmalıdır.
Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir. Bu durum omurgaya yük binmesini azaltır ve ayrıca da horlamayı önler.
Kişiden kişiye değişse de en uygun yatış pozisyonu sağ yana yatarak ayakları vücuda doğru çekmektir. Esas olan yan yattığınızda yandan bakıldığında omurganızın yatay bir doğru oluşturmasıdır. Uyumadan önce germe egzersizleri yapmanız sizi rahatlatacaktır.
Yaylı yataklardan çok daha konforlu bir uyku ortamı sunan yaysız yataklar, günümüzde kaliteli ve kesintisiz uyku arayanlar kadar sağlıklı bir uykuya kavuşmak isteyenler tarafından da tercih edilmektedir. Yaysız yataklar, yaylı yataklara göre hem daha sağlıklı hem de uzun ömürlüdür.
Bir kişinin yeni yatağına alışma süresi ortalama olarak 30 gündür. Kişinin eski yatağına olan alışkanlığından ötürü çok üst düzey bir yatağa geçiş yapılsa bile, özellikle ilk 10 günlük süreçte yeni yatağını benimseyememe, rahatsızlık hissetme gibi durumlar son derece olağandır ve yaygın olarak rastlanmaktadır.
Yatak Sertliği
Uzmanların da belirttiği üzere yatakların çok sert veya çok yumuşak olması, omurga ve iskelet sistemini olumsuz etkiliyor. Yumuşak yataklar, omurganın şeklini aldıkları için uyku sırasında rahatsızlık verebiliyorken sert yataklar ise sırt ve bel ağrısına yol açabiliyor.
“. 3. Organik Yataklar; sağlık koşulları için en elverişli yataklardır denilebilir. Bu yataklarda kullanılan at kılı, Hindistan cevizi kabuğu lifi, pamuk gibi malzemeler nedeniyle sağlık açısından tamamen doğal koşullar oluşmaktadır. Malzemelerinin dayanıklılığı sayesinde de uzun süreli kullanım için uygundur.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
3. Sırt Üstü Yatmak: Dikkat edilemez ise bel ağrılarına neden olabilecek bir diğer uyku pozisyonu ise sırt üstü yatmaktır. Sırt üstü yatarken, bacaklarımızın arkasında bulunan kaslarda kasılmalar meydana gelir. Bel ağrısının yanı sıra şiddetli sırt ağrıları da ortaya çıkabilir.
Sırt Kaburga Ağrısı Neden Olur? Sırt kaburgalarında ağrıya daha çok kas gerginliği veya kaburga kırılması gibi yaralanmalar neden olurken, osteoporoz, safra taşı veya akciğer rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumlar da ağrının nedenleri arasında yer alır. Buradaki ağrı keskin, donuk hafif veya şiddetli yaşanabilir.
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
Başka bölgelerde ağrılar Birçok kalp krizinde ağrı göğüste başlar ve oradan omuzlara, kollara, sırta, boyuna, çeneye ya da karın bölgesine sıçrar. Hatta bazen göğüs ağrısı olmasa da bu bölgelerde ağrı olabilir.
Akciğer Kanseri ve Sırt Ağrısı Nasıl Bağlantılı? Tümörün sırtın yapısına uygulayabileceği doğrudan basınç çoğu zaman, belden ziyade orta ve üst sırttadır. Tümör akciğerin ve göğüs duvarının yüzeyinde yer alan sinirleri tahriş ederek keskin ve bazen kronik bir sinir ağrısını tetikleyebilir.
Üst sırt ağrısı nedenleri; kas gerginlikleri, fıtk, skolyoz, kanal daralması, kifoz, vertebra kırığı, kötü duruş, osteoartrit, miyofasyal ağrı sendromu, pankreatit, böbrek taşı, kalp krizi sayılabilir. Ağrının türü nedene bağlıdır. Sürekli, donuk sırt ağrısı ile keskin ani sıkışma gibi hisseder.
Özellikle kürek kemiklerinde yoğun hissedilen ciddi sırt ağrılarında kalp krizi veya bununla ilişkili koroner kalp hastalıklarından şüphelenilmelidir. Bazı karaciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırta yayılan veya sırtta omuz hizasından kaburgaların bitimine doğru tarif edilen ağrılara neden olabilir.
Kulunç tedavisi için en çok tercih edilen tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçların düzenli kullanımı hastalarda rahatlama sağlar. Kulunç tedavisine ek olarak egzersiz ve masaj da önerilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri