Yatırım fonlarından elde edilen kar payları ve fona iade suretiyle elde edilen gelirlerde de bu esaslar geçerli. Çünkü bu gelirler stopaja tabi tutulduklarından yıllık beyanname ile beyan edilmek zorunda değiller.
Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı “0'' olarak uygulanmaktadır ancak fon gelirleri kurumlar vergisi kapsamında beyan edilir ve kurumlar vergisine tabidir.
Temel olarak fonlarda alım/satım kazancı üzerinden %10 stopaj alınıyor ve satış işlemi gerçekleştikten sonra eğer kazanç varsa %10 düşülerek hesabınıza tutar yatırılıyor. Tabi bazı fonlarda muafiyet ve istisna mevcut. Örneğin Hisse senedi yoğun fonlarda stopaj oranı %0 dolayısıyla kazanç üzerinden bir vergi alınmıyor.
Borsada veya borsa dışındaki şirketler tarafından gerçek kişi ortaklara dağıtılan kâr payları (temettü) üzerinden yüzde 10 oranında vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor. Kaynakta kesilen bu vergi ile iş bitmiyor. Bazı hallerde temettü gelirleri için gelir vergisi beyannamesi verilmesi de söz konusu olabiliyor.
Söz konusu uygulama 15 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan değişikliğe istinaden sonlandırılmıştır. Bu kapsamda, unvanında “TL” ibaresi olan fonlarımızda 15 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Kurumlar Vergisi istisnası uygulanmayacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Düzenleme kapsamında; (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile ünvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara sıfır stopaj uygulanacaktır.
Yatırım Fonları için;
23.12.2020 - 30.06.2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
2023 yılında elde edilen beyana tabi menkul sermaye iratlarının, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile 1 Mart – 1 Nisan 2024 (31 Mart 2024 tarihinin hafta sonuna rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında beyan edilmesi gerekmektedir.
Yatırımlarda gelir vergisi, elde edilen kâr üzerinden stopaj ya da beyan yöntemiyle ödeniyor. Stopaj usulüne örnek olarak; X yatırım enstrümanı için yapılan 1.000 TL'lik yatırımdan 500 TL kazanç sağlandığında; o enstrüman için gelir vergisi kesintisi yüzde 10 ise 500 TL'nin 50 TL'si gelir vergisi olarak alınıyor.
Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. maddesi kapsamında, hisse senetlerinin alım satım kazançları yönünden stopaj oranı %0 olarak belirlenmiştir. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları hisse senetleri alım satım kazançları %10 oranında stopaja tabidir.
(GVK Geçici md. 67-1) Tam ve Dar Mükellef Tüzel Kişiler; Anonim şirketler, eshamlı komandit şirketler, limited şirketler ve yatırım fonları ile bu şirket ve fonlara benzer nitelikteki yabancı kurumlar tarafından elde edilen gelirler %0, diğerleri %10 oranında stopaja tabi.
− Girişim sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Emeklilik yatırım fonlarının kazançları, − Konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
Söz konusu düzenleme 15 Temmuz 2023 itibariyle sonlandırılmış olup, bu tarihten sonra iktisap edilen yatırım fonu katılma paylarından elde edilen gelirler için Kurumlar Vergisi istisnası uygulanmayacaktır.
Yatırımcı kurum bünyesinde vergileme özel fon dışındaki yatırım fonlarıyla aynıdır. Özetlemek gerekirse, Bu fonlardan elde edilen kar payları ve katılma payının fona iadesinden elde edilen kazançların tamamı kurumlar vergisinden müstesnadır.
Bono, tahvil gibi menkul kıymetlerden kazanılan gelirler şirketlerde KV'ne tabi iken aynı menkul kıymetlere yatırım fonu aracılığıyla yatırım yapılması halinde Kurumlar Vergisi ödenmeyecektir. Bu kapsamda yatırım yapıp gelir elde şirketin vergi yükü azalacaktır.
Hayır. Kredi kuruluşları tarafından satışına aracılık edilen devlet tahvili, hazine bonosu, yatırım fonu gibi yatırım araçları ile kripto varlıklar sigorta kapsamında değildir.
Vergilendirme: Gerçek kişiler için %10, tüzel kişiler için %0 stopaj • Gerçek kişiler: 30 Nisan 2024'e kadar olan alımlarda (fonun satış tarihinden bağımsız olarak) %0 stopaj uygulanacaktır. Detaylı bilgi için son sayfadaki 'Önemli Notlar' bölümünü inceleyebilirsiniz.
Özetle Türkiye'de hisse senedinden sağlanan gelirler üzerinden genel olarak stopaj yoluyla vergi alınmakta olup, özellikle alım satım faaliyetinden elde edilen gelirler yüzde sıfır oranında stopaja tabi tutulmakta ve beyan zorunluluğu bulunmamaktadır.
Türkiye'de tevkif yoluyla vergilendirilmiş olan ve 12 milyar lirayı aşmayan aşağıda belirtilen menkul sermaye iratları için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir. - Her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler.
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi tarh edilir ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık %1,60 oranında gecikme faizi hesaplanır. Beyanname verilmemesi nedeniyle iki kat I. derece usulsüzlük cezası kesilir.
Kararda belirtilen istisnanın çerçevesi eurobond, değişken, karma, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanlarında döviz ifadesi geçen yatırım fonları hariç olarak tanımlanıyor. Belirtilen kümenin dışında kalan fonlarda stopaj %0 olarak uygulanıyor.
Yatırım Fonları için;
Düzenleme kapsamında; 23.12.2020 - 30.04.2024 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
Örneğin devlet tahvilleri, hazine bonoları, banka bonoları, kira sertifikaları, özel sektör tahvilleri, varlığa dayalı menkul kıymetler, ipoteğe dayalı menkul kıymetler, Eurobondlar (Döviz cinsinden borçlanma araçları) sabit getirili menkul kıymetlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri