Odun Yayık tereyağı, vitamin, mineral, kalsiyum ve protein deposu olan faydalı bir hayvansal gıdadır. Yemeklerde, kahvaltılarda ve hamur işlerinde kullanılabilen bu yağ sofralara eşsiz bir lezzet katar.
Sütün önce yoğurda ardından da yayık vasıtası ile tereyağına dönüştürülmesi ile halk dilinde "yayık tereyağı" elde edilir. Sütün yağınının seperatör adı verilen bir makine vasıtası ile çekilmesinden elde edilen ürünün sanayideki adı "krema", köylü ve halkın bir kısmının bildiği adı ise "kaymak" dır.
Yayık tereyağı, halk dilinde yoğurdun yayık vasıtasıyla çalkalanarak tereyağına dönüştürülmesi olarak tabir edilmektedir. Sadece süt kremasından elde edilen tereyağına göre biraz daha aromatik bulunmaktadır.
Yayık, süt yağını tereyağına dönüştürmek için kullanılan geleneksel ahşap aygıt.
Yayık tereyağı, doğal yoğurttan elde edilen yağdır. Paketlenmiş olarak aldığınız tereyağları, krema ve süt kaymağından elde edilirler. Ev ortamında bu tür malzemelerin de yağını çıkararak tereyağı elde etmek mümkündür. Fakat en yararlısı, probiyotik deposu doğal yoğurtla elde edilen olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Tahta bir kaşıkla yağı ayranın üzerinden bir kaba yüzeyden toparlayarak alalım. Makinayı bira daha çalıştırıp az da olsa oluşan yağı alıp ayranı tencereye boşaltalım ve diğer kalan yoğurdada aynı işlemi yapalım. Yağı soğuk suda birkaç tur yıkayalım. Ayranından tamamem ayrılıp duru bir su bırakana kadar.
Mardin'e özgü el işi bakır bardaklarda ikram edilen yayık ayranın yanında verilen Midyat acuru ise tadına tat katıyor. Ayrancı Geçidindeki yayık ayrandan içmek için yolunu değiştiren sürücüler bile oluyor.
Yayık Tereyağı, Pales Çiftliği'nde yetişen hayvanlardan elde edilen sütle hazırlanan yoğurdun yayıklarda çalkalanması ve üstte kalan yağ ve kaymak ile elde edilir. Tereyağına göre daha az tuzludur. Bazı yörelerde kaymak olarak da bilinir.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Türkiye'de yayık ayranından imal edilen tuzlanmış tereyağı, ağır kokulu, tuzlu ve ekşimsidir.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Teknik olarak keçi, koyun gibi evcil hayvanların sütü de tereyağ yapımına elverişli olmakla beraber, tereyağı hemen takiben inek sütünden elde edilir.
Pastörize inek sütü kreması, tereyağı kültürü. Tuz eklenmemiştir. SÜTAŞ SÜT ÜRÜNLERİ A.Ş.
%6 indirimle Minisan 37 lt Ultra Yayık Makinesi 1.074 TL'ye, %6 indirimle Minisan 45 lt Ultra Yayık Makinesi 1.210 TL'ye, %18 indirimle Minisan 37 lt Klasik Yayık Makinesi 1.192 TL'ye, %11 indirimle Yayık Ayran Makinesi 17.601 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Yayık ya da katık ayranı, veya çalkama Türkiye'nin yayık ile tereyağı yapılan (yayık dövülen) bölgelerinde üretilen ve günümüzde tüketilen ayrandan farklı bir fermente süt ürünüdür.
Ladin ağacı çok dayanıklı bir ağaçtır. Bu ladinden yapılma yayıklar da en az 5 sene dayanır.
Eğer yayık düşük oranda doldurulacak olursa, sabit dönme hızında ortaya çıkan merkezkaç kuvvetinin yerçekimi gücünden fazlalığı, kremanın yayıkla birlikte dönmesine neden olacaktır. Sonuçta, çarpma etkisi oluşmadığı için granüller meydana gelmeyecektir. Normal şartlar altında yayıklama süresi 30-45 dk.'dır.
Yayık kelimesi Türkçe'de "Yayılmış, yayvan." anlamına gelir.
Soğuk su (hatta mümkünse buzlukta bekletilmiş soğuk su), tereyağının toparlanmasına yardımcı olacaktır.
Medimagazin'de yer alan ve PloS One'da yayımlanan araştırmaya göre, tereyağı tüketimi herhangi bir kardiyovasküler hastalık (KVH), koroner kalp rahatsızlığı ve inmede artışa neden olmuyor, yanı sıra tip 2 diyabeti de bir miktar azaltıyor.
Gerçek tereyağı için ihtiyaç duyulan malzeme tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir. Aynı şekilde ev yoğurtlarının kaymakları da tereyağı yapımı için uygun bir malzemedir.
Tereyağı doymuş bir yağdır ve Medline Plus'a göre çok fazla doymuş yağ, atardamarlarınızın kolesterol ile tıkanmasına ve LDL kolesterol düzeylerini yükseltmesine neden olabilir (kötü olan budur). LDL seviyeleriniz ne kadar yüksek olursa, kalp krizi ve felç gibi durumlar için o kadar fazla risk altında olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri