Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, soğan, lahana, kereviz, domates, patlıcan, biber ve mısır da yüksek oranda lif içerir. Bu sebzelerden yüksek oranda lifi alabilmek için çiğ tüketilmeleri önerilmektedir. Tahıllar: Buğday kepeği, çavdar ve kahverengi pirinç, iyi lif kaynakları arasındadır.
Yulaf, buğday ve arpa gibi tahıllar yüksek miktarda lif içeren lifli gıdalardır. Sebzelerden bamya, patlıcan ve pancar iyi birer lif kaynağıdır. Sebzelerden bamya, patlıcan ve pancar iyi birer lif kaynağıdır. Etli meyveler (elma, armut ve şeftali gibi) genel olarak iyi birer lif kaynağıdır.
Gün içinde tüketilmesi tavsiye edilen ortalama lif miktarı, bir yetişkin için 25 – 30 gramdır.
Meyveler; narenciyeler, elma,nektarın, şeftali,muz,portakal, kiraz, greyfurt,ananas, çilek, kayısı, mandalina, böğürtlen, armut ve erik gibi meyveler yüksek oranda lif içerirler. Sebzeler; lif açısından zengin olan sebzeler,brokoli, havuç, domates, bezelye, kabak, patates, mısırdır.
İlgili 24 soru bulundu
Muz iyi bir C vitamini, B6 vitamini ve potasyum kaynağıdır. Olgunlaşmamış (yeşil renkte) muz sindirilemeyen karbonhidrat yani lif açısından zengindir. Orta boy bir muzun 3,1 gramı liftir. 100 gram muzda 2,6 gram lif bulunur.
Posa yani lif sadece meyve, sebze, baklagiller, fındık, fıstık ve çekirdeklerden alınabilir. Süt yumurta ve ette posa yoktur.
Yüksek doymuş yağ ve düşük lif içerikli gıdalarla beslenmek bu yüzden kabızlığa neden olabilir.
Lifler sindirim sisteminin sağlığını korumasının yanı sıra, tokluk hissi yaratarak yağ yakımına yardımcı olan besin bileşenleridir.
Çok fazla lifli gıda tüketmek zararlı mı? Çok fazla lifli gıda tüketmek veya doğudan aşırı saf lif yemek, demir, çinko, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından tam olarak emilmesini engelleyebilir. Kısa sürede yüksek oranda lif tüketmek gaz, şişkinlik ve karın kramplarına neden olabilir.
1 fincan sade Türk kahvesinde 0.42 gram protein ve 0.52 gram yağ bulunur. 1 fincan sade Türk kahvesinde 2.63 gram lif bulunur.
Lifli besinler, enerji yoğunluğu düşük olduğundan ve su çekici özelliğinden dolayı mide içeriğinin yoğunluğunu artırarak midenin boşalmasını geciktirir. Mide boşalmadığı için tokluk hissini artırarak, yeme isteğini azaltır. Enerji içermediği ve tokluk hissi verdiğinden, zayıflamaya yardımcı olurlar.
Lifli yiyecekler, aslında kiloyu korumaya ve ideal kiloyu bulmaya yardımcı olur. Lifli yiyecekler kilo aldırmaz.
Lif oranı yüksek olan gıdalar makarna, tam tahıllı undan yapılan ekmekler, kahvaltılık gevrekler, kuruyemişler, mısır, brokoli, havuç gibi sebzelerdir. Ayrıca ince kabuklu patates, yulaf, çavdar, arpa, narenciye türü meyveler, elma, nohut ve bezelye de lifli gıdalar içindedir.
Diğer Posalılar; Elma, portakal, ahududu, yaban mersini,esmer pirinç,muz, yulaf ezmesi,çavdar ekmeği, kırık bezelye,ay çekirdeği, yeşil fasulye, badem, armut ve enginardır.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz.
Kuru meyveler: Sabah kahvaltısından önce kuru kayısı, incir, erik ile mürdüm eriği yemek ve üzerine ılık su içmek bağırsakları çalıştırır. Özellikle sabahları aç karnına tüketildiği zaman daha etkilidirler. Ayrıca komposto olarak da tercih edilebilir. Su: Kabızlık döneminde bol su içmeye özen gösterilmelidir.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Kuru erik, yüksek lif içeriğinden dolayı sindirime yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı azaltır.
Ceviz. Bir avuç cevizde günlük ihtiyacınızın 10'da biri kadar lif bulunmakta. Sağlıklı bir atıştırmalık, hem de salatalar ve tatlılar için çok iyi bir ek gıda olan ceviz aynı amanda bir “iyi yağ” kaynağı.
Tavuk Etinin Besin Değerleri
1 porsiyon tavuk sote (170 gram) 288 kcal, 28,46 gram protein, 5,2 gram yağ ve 4,14 gram lif ile yüksek oranda kolesterol, sodyum, potasyum, kalsiyum, A ve C vitamini ile demir içerir.
Bulgur, karbonhidrat kaynağı olan pirinç ve makarnaya göre oldukça zengin bir besin. İçeriğindeki vitamin, folik asit ve lif ile oldukça sağlıklı.
Ara öğüne taze meyve ekleyerek lif alımını destekleyebilirsin. ( 1 adet elma ortalama 3 gram, 1 adet ayva 9-10 gram, 3 adet kuru kayısı 2-3 gram, 2 adet kuru incir 3-4 gram lif içerir.) Yağlı tohumlara günlük beslenmende yer ver. Badem, fındık, ceviz, 100 gramda ortalama 10-15 gram lif içerir.
Lif eksikliği vücutta sistemik inflamasyona yol açar. Sağlıklı bir diyette 30-50 gram lif olmalıdır. Besin yönünden zengin, kalorisi az, lifi bol yiyecekler ömrü uzatır. Sıvı kaloriler lifsizdir, iştahı azaltmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri