Havalar henüz yağmurun vücudumuza verdiği zararı engelleyecek kadar sıcak değil. Yağmurda ıslanıp ardından rüzgarın çarpması, vücut ısısının düşmesine neden olur. Bağışıklık sistemi düşer ve enfeksiyona açık hale gelir. Nezle virüsleri bu havaları sever.
Soğuk algınlığı (nezle) diğer her hastalıktan daha çok hastane ziyareti, okul ve iş devamsızlıklarına sebep olmaktadır. Bu hastalığa çeşitli virüsler sebep olmaktadır ve hastalık son derece bulaşıcıdır. Yağmurda ıslanma veya soğuk hava hastalığa neden olmamaktadır.
Soğuk hava soluduğumuzda ve özellikle ayaklarımız üşüdüğünde vücudumuzun ısı kaybetmemesi için burnumuzdaki damarlar büzüşür. Bu ise mikroplara karşı savaşan akyuvarların mukus zarlarına ulaşıp soluduğumuz virüsleri öldürmesine engel olur. Böylece virüsler savunma mekanizmamızı aşmış olur.
Yağmur altında uzun süre ıslanmış saçlarla gezmek sinüzüte davetiye çıkartır. Bunun yanında ıslak giysilerle dolaşmak vücudun ısısını düşürür ve giribal enfeksiyonlara sebep olur.
“Yazın ortasında da hasta olunur mu?” dedirten bu durum çoğunlukla klimalar, soğutma sistemleri ve havuzlardan bulaşan lejyoner hastalığına işaret ediyor. Grip sınıflamasına girmese de; genel itibariyle “soğuk algınlığı” diyebileceğimiz üst solunum yolu enfeksiyonları, yazın da kapımızı çalabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Kışın daha çok hastalanmamızın nedeni soğuk değildir. Soğuk sadece solunum yollarını hassaslaştırarak, viral ya da bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkışını hızlandırır. Bu nedenle solunum sistemini ilgilendiren her tür hastalık nezle, grip, farenjit, sinüzit, bronşit, zatürree kış aylarında daha fazla görülür.
Hastalığın kuluçka süresi 24 - 72 saattir. Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır. Küçük çocuklarda bu süre uzayabilir. Nezle sıklıkla grip hastalığı ile karıştırılır.
Yağmurda ıslanmanın faydaları arasında serotonin ve endorfin gibi mutluluk hormonlarını salgılatması yer alıyor. Bu hormonların özelliği; gerginliği giderip kişiyi anında mutlu etmesi. İster tek başında ister sevdiğinizle birlikte 10-15 dakika yağmurda ıslanın ve faydasından hemen yararlanın!
Bazı vakalarda, ishal veya kusma da görülebilir. Bu belirtiler genellikle enfeksiyondan sonra 1 ile 4 gün içinde ortaya çıkar ve genellikle 7 ile 10 gün sürer.
Hayır. Kabaca insanların dörtte birinde bu sistemde arızalar olmaktadır. Bazıları her ortamda yazın ağustosta bile üşürken, bazıları da kışın en soğuk günlerinde bile terleyebilir. İnsan dahil tüm memelilerdeki beden kıl sayısı aşağı yukarı aynıdır, 200 milyon civarında.
Havadaki alerjik reaksiyona sebep olabilen faktörler; kişinin vücut direncinin düşmesi, klima tozları, plajlar ve toplu yaşanılan yerlerde zaman geçirilmesine bağlı olarak yazın da grip tipi virüs enfeksiyona yol açabilmektedir.
"Yapılan çalışmalar, kış aylarında kalp krizi riskinin arttığını göstermektedir." diyen Uzun, soğuk ve rüzgarlı hava ile enfeksiyonun risk faktörü olduğunu söyledi.
Havaların ısınması ve güneşin çıkmasına aldanıp ince giyinmek yine hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Gün içindeki ısı değişimleri bir terleyip bir üşümek kişinin hasta olmasına neden olmaktadır. Bu ne çok sıcak, ne de çok soğuk havalar bakteri ve mikropların üremesine zemin hazırlamaktadır.
Soğuk algınlığı ve meydana getirdiği semptomlardan kurtulmak için öncelikle dinlenmek, sıcak sular başta olmak üzere bol sıvı tüketmek, vitamin takviyeleri almak, ıhlamur, ekinezya çayı gibi doğal bitki çayları içmek, havayı nemlendirmek ve sağlıklı beslenmek önemlidir.
Yağmur suyunda B12 vitaminin olduğunu biliyor.
Yağmur suyu gözeneklerinizi açarken cildinize de parlaklık verecektir fakat uygulamadan önce suyun temiz olduğuna ve doğal bir çevrede yaşadığınıza emin olmanız gerekmektedir. Kaynattıktan sonra kullanılması önerilen yağmur suyu, vücudunuzda detoks etkisi gösterebilir ve sindirim sisteminizin çalışmasını yardımcı olur.
Yağmur suyu doğal olarak oluşan ve temiz bir su kaynağı olarak görülebilir, ancak bu suyun içilmesi her zaman güvenli olmayabilir. Bölgesel ve çevresel faktörlere bağlı olarak yağmur suyunda çeşitli kirletici maddeler ve zararlı mikroorganizmalar bulunabilir.
Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücüler sıklıkla kullanılır. Tedavide aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. Bol sıvı alınmalı ve yatak istirahati yapılmalıdır. Taze meyve ve sebzeler bol tüketilmelidir.
Soğuk bir duş almak bağışıklık sistemine güç vererek hastanın soğuk algınlığını atlatmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş ise kişiyi rahatlatır, kaslarını gevşetir, ağrıları azaltmaya yardımcı olur ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Böylelikle soğuk algınlığına sahip hastalara da iyi gelmektedir.
Parasetamol, baş ağrısı, kas ağrıları, küçük artrit (eklem iltihabı) ağrısı, diş ağrısı gibi hafif ila orta şiddette ağrıların yanı sıra soğuk algınlığı, grip, burkulma ve karın kramplarını içeren ağrılı adet görme [dismenore] kaynaklı ağrıların giderilmesinde kullanılır.
Ana kaynağı güneş olan D vitamininin, akciğerlerdeki antimikrobiyal peptitlerin (doğal antibiyotik benzeri maddeler) seviyesini artırarak solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağladığı düşünülüyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, yaz aylarında öksürüğe neden olan başlıca etkenlerin alerjenlere ve kimyasallara maruz kalma, hava kirliliği, astım, kronik ve akut sinüzit, soğuk algınlığı, saman nezlesi, gastro-ösefagial reflü, kişisel alışkanlıklar ve eşlik eden hastalıklar olduğunu söyledi.
Gribal enfeksiyonlarla beraber de çok fazla görülen su gibi burun akıntısında eğer görülen sümük kanlı vs. değilse korkulacak bir durum yoktur. Genellikle bu şekilde olan burun akıntısı berraktır. Burnun aşırı boşalmasıyla kişi rahatlamaktadır. Ancak yeniden akıntı olunca yine rahatsızlık verici bir durum oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri