Eli kalem tutmak: 1. Yazı yazmayı bilmek.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
düşündüğünü güzel bir anlatımla yazmak.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
İlgili 26 soru bulundu
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
İçinde Arap alfabesindeki harflere göre ve ilk heceye göre sıra- lanma 5.742 atasözü ve deyim özelliği taşıyan söz bulunmaktadır.
Kumaşlar üzerinde kalıcı şekil ve desenler yapmaya uygun olmayan silinebilir üretimler, müşteriler tarafından uçan kalem olarak bilinir.
Kalem kelimesinin en temel anlamı ile yazma, çizme vb. işlerde kullanılan çeşitli biçimlerde araç olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür. Aynı zamanda kalem denildiği zaman resmî kuruluşlarda yazı işlerinin görüldüğü yer de ifade edilmek istenmektedir.
a.
Üretimi için emek harcanan, belirli bir fiyatı olan ve yeryüzünde kıt miktarda bulunan, bu nedenle ekonomik olarak kullanılması gereken mallara ekonomik mal denir. Örneğin otomobil, ev, ekmek, kalem, bilgisayar ekonomik maldır. Ekonomiyi ilgilendiren yalnızca ekonomik mallardır.
Bir işi yapmamak için bahaneler üretmek Deyimler, gerçek anlamlarının dışında anlam kazanan sözlerdir. Deyimler, en az iki sözcükten oluşur. Deyimler, çoğunlukla mecaz anlamlı kelimelerden oluşur. Deyimler, bir kavramı veya bir olayı ilgi çekici ve hoş bir şekilde anlatır.
Sorumlu tutmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Konuyu ilk defa ciddi biçimde ele alan Vecihe Hatiboğlu; deyimin en az iki, en çok da yedi sekiz kelime ile kurulduğuna işaret ederek, şöyle der: "Bir tek kelime ise deyim olamaz eğer bir kelimenin anlamı gerçek anlamından kaymışsa, o kelime mecaz anlamında kullanılıyor veya kelimenin anlamı çoğaltılıyor demektir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz koymak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
3. Deyimler genellikle mecaz anlamlıdır. Örnekler: » “Kök söktürmek” deyimi “bir bitkinin kökünü çıkarttırmak” değil, “güçlük çıkarmak, uğraştırmak” anlamındadır. » “Hapı yutmak” deyimi “ilaç içmek” değil, “kötü duruma düşmek” anlamındadır.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
'Vücuda getirmek' deyimi, meydana getirmek ve var etmek olarak karşılık bulmaktadır. 'Vücut bulmak' deyimi, oluşmak anlamına gelmektedir. 'Vücut vermek' deyimi ise, vücuda ge- tirmek olarak karşılık bulmaktadır.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü ile 2 bin 396 atasözü ile 11 bin 209 deyimin sanal ortamda kullanıma açıldığını aktaran Akalın, atasözlerinin Türkçe'nin söz varlığının önemli bir kaynakları olduğunu ifade etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri