Ağzını açıp gözünü yummak deyimi çok öfkelenerek konuşmak, ağzına geleni düşünmeden söylemek anlamında kullanılır. Örnek: Babası ona çok kızdı, açtı ağzını, yumdu gözünü.
Öfke kavramını ifade eden 7 tane deyim saptanmıştır. Alev kesilmek /ateş almak / ateş kesilmek / ateş püskürmek /ateş saçmak / kızıp durmak / kızıp köpürmek.
Çok sinirlenmek ve bunu görsel açıdan oldukça fazla belli etmek söz konusu olduğunda küplere binmek deyimi kullanılmaktadır. Böyle durumlarda kişi etrafına inanılmaz sinirlenir, bağırıp çağırır ve hatta yüzü kızarır. Böylesi bir öfke derecesini anlatmak adına bize küplere binmek deyimi değerlendirilmektedir.
Küplere Binmek: Bu ifade, bir kişinin çok sinirlenmesi, öfkelenmesi veya kızgınlık içinde tepki göstermesi anlamına gelir. "Küplere binmek", genellikle kişinin öfkesinin veya sinirinin yoğun bir şekilde arttığı ve bu duygularını açıkça ifade ettiği durumları anlatır.
Öfkesi kabarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
çok kızmak, sakinleşmişken yeniden öfkelenmek, tekrar sinirlenmek.
İlgili 37 soru bulundu
"Kafası kızmak" deyimi, bir kişinin öfkelendiğini, sinirlendiğini veya bir durum karşısında sabrının tükendiğini ifade etmek için kullanılır.
Kafası kızmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
korkmak" anlamındaki "yüreği ürpermek" deyimi "birdenbire korkup heyecanlanmak" anlamındaki "yüreği hop etmek (hoplamak veya oynamak)"; "birdenbire heyecanlanmak veya korkmak" anlamındaki "yüreği yerinden oynamak" deyimleri "jüregi şoşıluv" deyiminin anlamıyla örtüşmektedir.
"Kafa patlatmak" deyimi, genellikle bir problemi çözmek veya zor bir konuyu anlamak için yoğun düşünmek, çok düşünerek zihni yormak anlamında kullanılır. Mevcut bir sorun karşısında çözüm üretmeye çalışırken ciddi mental çaba sarf etmeyi ifade eder.
Meydana gelen olay karşısında daha fazla dayanamayacağını gösteren canına tak etmek deyimi, bıkkınlık gelmesi anlamında değerlendirilmektedir. Tek başına olayı özetleyen canına tak etmek deyimi, yaşanan durum karşısında bireysel yorum içermektedir.
Sinirlenmeye hazır bir durumda olmak ve bulunmak sinirleri gerilir deyimi ile kullanılır. Herhangi bir olay karşısında yavaş yavaş öfkelenmesi üzerine kullanılan bir deyimdir.
Sinirlerine hâkim olmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Küplere binmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Haddinden fazla öfkelenme, kızmak, sağa sola ateş saçmak. “Yeni saatimi kırdığımı öğrenen annem küplere bindi.”
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
- İşi düzelteyim, bir iyilik yapayım derken büsbütün bozmak ve büyük bir zarar vermek.
Et tırnak olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sıkı bir ilişkiye girmek, birbirinden kopmamak.
"Başı Kazan Gibi Olmak" deyimi, Türkçede bir kişinin çok şiddetli bir baş ağrısı çekmesi veya zihinsel olarak aşırı yorgun ve baskı altında hissetmesi durumunu ifade eder.
Göğsü kabarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İftihar etmek, övünç duymak.“Senin başarılarınla göğsüm kabarıyor oğlum.”
[1] Çok heyecanlanmak. [2] Kalbi hızlı hızlı çarpmak.
Halk arasında gözden düşmek deyimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş edememek (bir şeyle, biriyle) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Baş kaldırmak bir deyimdir ve uygun anlama sahip olması halinde cümle içinde kullanılabilir. Baş kaldırmak, isyan çıkarmak ya da ayaklanma yapmak demektir.
Kapağı atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sıkıntılı bir yerden kurtulup rahat edeceği bir yere kavuşmak; uygun bir yere yerleşmek, işe girmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri