Dağ kekiği kan basıncını düşürerek, yüksek düzeydeki tansiyonu önlemektedir. Mantar enfeksiyonlarının ortadan kaldırılmasında etkilidir. Gıdaların uzun süre boyunca bozulmadan korunmasını sağlamaktadır. Üst solunum yolları rahatsızlıklarında fayda sağlamaktadır.
Dağ kekiği, sinir sisteminin dostudur. Stresin azaltılmasına ve yorgunluğun giderilmesine yardım ettiği içim sinir sisteminin güçlendirilmesine olanak tanır bu da strese bağlı hastalıkların önlenmesine ya da ilerlemesinin engellenmesine neden olur.
Sindirim sisteminde ortaya çıkan sorunlar için kullanılabilen kekik suyu mide yanması, ekşimesi ve bulantısına faydalıdır. Ayrıca kekik suyu düzenli olarak tüketildiğinde hazımsızlığı önler ve şişkinlik ile kabızlığı engeller. Antiseptik ve antioksidan özelliğe sahip olan kekik suyu sivilce tedavisini destekler.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Vücutta biriken zararlı toksinlerin arınmasına katkı sağlayan kekik, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Düzenli içildiği takdirde şişkinlik, gaz, mide ve bağırsak şikayetlerini de azaltmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Spazm çözücü ve ağrı kesici özelliği olduğu bilinen kekik çayı ile regl ağrıları azaltılabilir. Hem ağrıların hafifletilmesi hem de adet dönemlerinin dengelenmesi açısından kekik çayının faydaları görülebilir. Adet dönemlerini daha kolay geçirmek için ılık bir fincan kekik çayı günlük olarak tüketilebilir.
Lezzetli oluşu ve keskin hoş kokusu ile insanların sürekli tercih ettikleri kekik, Türkiye'de daha çok baharat olarak yemeklerde kullanılıyor. Vücudun genel işlevini artırmanın yanında, iltihap kurutucu özelliğine sahiptir.
En iyi kekik te Toros dağlarında kekik cenneti olan Akseki ve civarındadır. Yaptığımız araştırmalara göre En iyi kalite 600 ile 900 metre rakımlı yerde burada doğal olarak üretiliyor.
Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, bu kekik çeşidi çay olarak demlenip, bu şekilde de tüketilmekte ya da yağı çıkartılıp cilde sürülerek tüketilebilmektedir.
Arapça bir sözcük olan Zahter, Türkçe'de yaygın olarak “dağ kekiği” olarak anılan bir yabani bitkidir. Evet kekiğe benziyor ama daha keskin ferah bir kokuya capcanlı yeşilin en güzel tonuna sahip uzun yapraklı bitkimiz pek bir sevilesi pek bir şifa kaynağıdır.
Kekik suyu, kan basıncını düşürdüğü için düşük tansiyonu olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Gebelik döneminde kekik suyunu tüketmek düşüğe neden olabilir. Kalp problemi olan kişilerin kekik suyundan kaçınmaları gerekir.
İçeriğinde bulunan eterli uçucu yağlar nedeniyle akciğerleri temizleyen diğer besin ise kekiktir. Özellikle göğüs tıkanıklığına karşı oldukça etkili olan kekik, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve öksürüğe karşı iltihap gidericidir.
Yabani Kekik Yağı
Aynı zamanda yağlar cilt ile doğrudan temas etmemeli bir pamuk yardımı ile sürülmelidir. Vajina mantarı enfeksiyonu için 3-4 damla yabani kekik yağı ile birlikte 1-2 damla hindistan cevizi yağı karıştırılarak kullanılabilir.
Bedensel yorgunluğu alır ve daha rahat uyumanıza yardım eder. Bu nedenle her gece uykudan 20 dakika önce kekik çayı içebilirsiniz. Ancak kronik bir hastalığınız yoksa! Gece uykusundan önce kekik çayı içerek vücudunuzda birikmiş toksinleri atabilirsiniz.
Gece yatmadan önce bir bardak kekik suyu tüketmek gece uykuya rahat dalmayı sağlar. Kekik suyu hazımsızlığa karşı iyi gelir. Kabızlık, gaz, şişkinlik ve bağırsak kramplarını hafifletici etkisi bulunmaktadır.
Kekik çayı, tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Bu yüzden tansiyon hastaları tarafından kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır. Kekik çayı kan dolaşımını hızlandırdığından regl dönemindeki kadınlar tarafından dikkatli kullanılmalıdır.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir. Kekik çayı ya da yemeklerde sos olarak kullanılan dağ kekiğini günün belli saatlerinde toplamak en doğrusudur. Dağ kekiğini toplamak için sabahın geç saatlerine kadar beklemek gerekir.
Kekik çayı tüketimi vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayarak metabolizma hızını artırır ve vücudu dinçleştirerek zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca Toksin atımı ve yağ yakımını da hızlandırır.
Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
Yüksek aroması ve keskin tadıyla ünü yurt dışına kadar ulaşan Sütçüler kekiği için hasat zamanı başladı. Adını Isparta'nın Sütçüler ilçesinden alan bu kekik türünün yanı sıra 'bilyeli', 'eşek kekiği' ve 'Tota kekiği' gibi yerel adlarla da anılan kekikler, yöre halkına önemli bir gelir sağlıyor.
İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde vücudun temizlenmesi önemlidir ve kekik bunu destekler. Kekik ayrıca idrar yolu enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalarla da savaşarak hem rahatsızlığı hafifletebilmekte hem de tekrar yakalanma riskini düşürebilmektedir.
Kekiğin yaygın olarak bilinen en faydalı işlevlerinden biri sindirime yardımcı olmasıdır. İçerdiği fenollerle bağırsak spazmlarını sakinleştiren kekik, hazımsızlığa, şişkinliğe, gaz sancılarına da iyi gelir.
1- Günde iki kere: Bu mucizevi etkileri olan çay sabah ve akşam saatlerinde iki kere içilebilir. Aynı zamanda gece yatmadan önce içildiği takdirde yağ yakımını hızlandırdığı söyleniyor. Aşırıya kaçıldığı takdirde sindirim sorunlarına yol açtığı için günde iki fincandan fazla içilmemesi öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri