Yaz aylarında güneş ışınlarına maruz kalan saçlar, yavaş yavaş açılmaya başlar. Kuaförde yapılan röfle, gölge gibi işlemlerin temeli güneş etkisini taklit etmeye dayanır. Özellikle yaz aylarında normalden daha açık renkler tercih edilmektedir.
Bunun nedeni UV ışınlarının saç pigmentine etki ederek rengini açmasıdır. Burada daha çarpıcı olan haberse UV ışınlarının saçın protein kaybetmesine yol açması, ki bu bir saç yıpranması şeklidir, ve bunun güneşte rengi açılan saçları kurutmasıdır.
Bu yüzden oksidan, papatya suyu gibi maddeleri saçlarına sürüp güneş altına çıkarlar. Güneş'in saç renkleri üstünde açıcı bir etkisi olduğu herkesçe bilinir. Biz istemesek bile yaz aylarında yoğun güneşe maruz kalındığı durumlarda sonuç bellidir aslında, saç rengi açılır.
Tek yapman gereken doğal güneş yansımaları istediğin bölgeye Sunkiss'i uygulamak ve sonra kurutmak. Daha fazla bilgi için Merve Kuruma aşaması için ister plaj/havuz kenarında güneşin altında saçlarını kurutabilirsin, istersen de evde kolaylıkla fön makinesiyle saçlarını kurutarak açma işlemini gerçekleştirebilirsin.
Kızıl ve kahve tonları 3-4 yıkama sonrasında açılmaya başlar. Küllü sarı tonlarında bu durum tam tersine işler. Birkaç yıkama sonrasında renginizin bir tık koyulaştığını fark edebilirsiniz. Özellikle açıcı tam açmadıysa, renginiz turuncuya dönebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Denizden çıktıktan sonra güneşlenmeniz ya da güneşin altında vakit geçirmeniz durumunda deniz suyunun doğal saç renginizde açılma sağladığını gözlemleyebilirsiniz.
Saçlar ne zaman beyazlaşmaya başlar? Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, saçlar 34 – 44 yaş aralığında beyazlamaya başlıyor. Fakat bazı insanlarda 34 yaşından önce de beyazlama görülebileceği söylenmektedir.
7) Çok sıcak sudan uzak durun
Çok sıcak sular saç telinin rengini açar. Ilık veya soğuk su ile saçlarınızı yıkayın.
Papatya suyu, oksijenli su, elma sirkesi ve limonlu su gibi doğal yöntemlerin yanı sıra açıcı spreylerle de saç renginizi kolaylıkla açabilirsiniz. Evde doğal saç rengi açma yöntemlerine ek olarak oksidan da kullanabilirsiniz.
Saç boyası akıtmak için karbonat çok sık kullanılır. Karbonat da yine doğal ve pratik bir saç açıcı yöntemdir. Şampuanınıza 2-3 çay kaşığı karbonat ekleyin. Saçınızı karbonatlı şampuan ile şampuanladıktan sonra 10 dakika bekletip öyle durulayın.
Sadece saçın uzamasına izin verildiğinde ve farklı bir uygulama yapmadığındaysa, saç yaklaşık 8-12 ay sonra kendi rengine dönebiliyor.
Ultraviyole ışınlarına maruz kaldığında kıl kökündeki bu hücrelerin, deriyi korumak için yüzeye doğru yöneldiği, bunun da "renksizleşmeye" yol açtığı görüldü. Bu hücrelerden yoksun kalan kılın, zamanla beyazladığı belirlendi.
Normalden fazla miktarda güneş altında kaldığınızda, güneşten gelen morötesi ışınlar (özellikle de UVA ve UVB ışınları), saçınızdaki melanin pigmentini parçalıyor. Melanin kaybeden saçlarınız ve vücudunuzun geri kalanındaki kıllar renk tonu olarak açılıyor; çünkü saçımızı farklı renklerde yapan pigment melanin.
Doğal saç renginden 1 ya da 2 ton daha açık bir saç rengi tercih ederek doğal bir görünüm elde edebilirsin. Yüzünün daha aydınlık ve canlı görünmesini sağlamak için açık kumral tonlarını ya da altın yansımaları olan tonları tercih edebilirsin.
Boya ve oksidanla saç rengi açıldığında bu baz tonlar ortaya çıkar. Eğer saç rengi açıldıktan sonra turunculaşma ortaya çıktıysa, bunun nedeni baz saç rengindeki turuncu ve kırmızı alt tonların yeterli şekilde açılmamasından kaynaklanır.
Güneş, saç derisindeki sebum üretimini artırarak saçların daha nemli kalmasına da yardımcı olur. Güneşin saça faydaları, doğru miktarda ve doğru şekilde maruz kalındığında oldukça etkilidir. Güneş, saç derisindeki kan damarlarını genişleterek saç foliküllerine daha fazla besin ve oksijen taşınmasına yardımcı olur.
Boya kullanmadan saç renginizi açarken doğal yöntemi tercih etmek her zaman saçlarınıza daha az zarar verir. Papatya suyunu, limon suyunu, elma sirkesini kullanarak ya da bal, tarçın, karbonat gibi malzemeleri ile karıştırarak boya kullanmadan saç renginizi açabilirsiniz.
Karbonatlı su yapın: Bu, koyu rengi saçından çıkarmanın doğal bir yoludur. 1/2 su bardağı (120 ml) karbonatla 1/2 su bardağı (120 ml) suyu karıştırarak bir macun yap. Bu macunu saçına yedir, 15 dakika beklet, sonra da sıcak suyla durula. İstediğin rengi elde edene kadar istediğin sıklıkta tekrarla.
Saç açıcıları sprey, krem ve jel formunda olur. Kuaförlerde kullanılan saç açıcılar genellikle krem/likit formdadır. En iyi saç açıcı, kuaförünün önerdiği, saç tipine uygun olan açıcıdır. Eğer evde saç açmayı planlıyorsan mutlaka adım adım ilerlemeli, bekleme süresine sadık kalmalısın.
Soğuk su ya da ılık su saçınız için daha sağlıklı çünkü bu şekilde yıkamak saçlarınızı parlaklaştırır ve daha yumuşak olmasını sağlar. Tamamen soğuk su olmasa da ılık suda yıkamak, sıcağa oranla çok daha sağlıklı. Saçları her gün taramak, kan dolaşımını hızlandırır ve saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
Şampuanınızın içine ekleyeceğiniz bir miktar soda, sadece saçlarınızın rengini açmakla kalmayıp saçlarınıza göz alıcı ışıltılar da katar. Sodanın saç rengi açma özelliğinin yanı sıra saçı uzatma ve canlandırma gücü de son derece fazladır.
Soğuk suyla durulama yapmak sadece ferahlatıcı değil aynı zamanda saçlarınıza iyi gelir. Soğuk su, saç derisini rahatlatarak hem hasarı hem de boyanın akmasını engeller. Yüzümüzün güneşten korumaya ihtiyacı olduğu gibi, saçımızın ve saç derimizin de güneş korumasına ihtiyacı olur.
Kahverengi,kızıl ve siyah saçlar melanin bakımından oldukça zengin saçlardır.Gri saçta çok az miktarda melanin olup,beyaz saçta melanin bulunmamaktadır. Saçın rengi saç tipine,miktarına ve melanin pigmentinin dağılımına bağlıdır.
Anemi; pernisiyöz anemi, vücutta B12 vitamini eksikliği ve kansızlık sorunlarına neden olur. Bu da saçların erken yaşlarda beyazlamasına neden olur. Özellikle çocuk yaşlarda ve ergenlik dönemlerinde saç beyazlaması sorunu yaşanıyorsa, mutlaka hasta kansızlık açısından araştırılmalıdır.
BAZI HASTALIKLAR SAÇ BEYAZLAMASINA NEDEN OLABİLİR
Erken saç beyazlamasının birçok sebebi olmakla birlikte genetik yatkınlık çok belirleyicidir. Ayrıca bazı otoimmun hastalıklar; alopesi areata (saçkıran), vitiligo (ala hastalığı), vitamin B 12 eksikliği ve bazı tiroid hastalıklarında gözlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri