Çıplak köklü çilek fidesi, albion yediveren cinsine ait bir meyve türüdür.
Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir. Kökler iyi drene edillmiş (süzek) topraklarda 60-70 cm' ye kadar iner. Ağır topraklarda ise kökler yatay büyür.
Albion çeşiti yediveren özellikte olup 2 ay'da verime yatar. Yıl boyu çilek verir.
Yılda 7 kez toplanan yediveren cinsi çileğin aralık ayına kadar hasadı sürecek. 8 bin dönüm alanda 150 bin ton rekolteye ulaşılması beklenen çilek tarlada 3,5- 4 liradan alıcı buluyor.
Albion çilek fidesi Diamente ve Aromas'ın iyi özelliklerinin alınmasıyla elde edilmiş bir çilek fidesidir. Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.
İlgili 28 soru bulundu
Yaz dikiminde dikilen çilek fideleri 15 gün boyunca günde 3 kez sulanmalıdır. Bu dönemden sonra çileğin aşırı sulanmaması gerekir. Aşırı sulanan çileklerde mantar ya da sarılık gibi hastalıklar oluşabilir. Damlama sulama yöntemi çilek yetiştiriciliğinde kullanılan en ideal yöntemdir.
Albion çilek fidesi Diamente ve Aromas'ın iyi özelliklerinin alınmasıyla elde edilmiş bir çilek fidesidir. Yıl boyu çilek veren bir çeşittir. Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek yapıda oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.
Çilek, meyve zamanı bol su ister. Toprağın kurumasına fırsat vermeden hemen sulanması gerekir.
Güneşlenme süresine gelirsek, çilek güneşi seven bir bitki. Bu nedenle günde ortalama 6 saat kadar güneş ışığı almasını sağlamalısınız.
Yaklaşık yarım asırdır çilek üretimi yapılan Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Sermayecik köyünde üreticiler, bir süre önce Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün çalışmaları kapsamında yediveren bir tür olan "San Andreas" çileği yetiştirmeye başladı.
Yediveren çilek fidesi fiyatı 100 adet 20 lira. 500 adet yediveren çilek fidesi fiyatı 200 lira. Çilek fidesi.
Çilek bitkisi fide olarak dikiminden sonra 3 ila 4 ay içerisinde meyve vermektedir. Bazı çilek türleri 7 veren çilek oldukları için 7 mevsim çilek elde etmek mümkündür.
Frigo fidelerde temmuz-ağustos aylarında dikim yapılmaktadır. Frigo çilek fidesi ise aralık-ocak aylarında sökülerek temizlenen 2 derece de soğuk hava depolarında saklanmış olan fide tiplerindendir. Soğuk havadan çıkartılan frigo fideler bir gece suda bırakılmalıdır.
Osmanlı Çileği - Zonguldak
Osmanlı çileği Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.
Üzüm yapısında, turuncu ve sarı meyvesi olan altın çilek; kağıt inceliğinde bir kabuk içinde büyür. Ham haliyken ekşi bir tadı olan altın çilek meyvesini güneşte bıraktığınızda rengi sarıdan turuncuya, tadıysa tatlı bir aromaya döner.
Bakanlığı döneminde tropikal meyve yetiştirilmesi için çalışmalar yapan Kürşad Tüzmen'in çabalarıyla Mersin'de yılda 4 kez ürün alacak şekilde altın çilek üretiliyor.
Ekşimtrak meyveler olgunluk dönemlerinde tatlı bir hal alırlar ve meyve salatalarında, tatlılarda da kullanılırlar. Meyveleri oldukça değerli olan Altın Çilek kolaylıkla tohumdan yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir.
physalis ixocarpa - tomatillo pineapple. Az görünen sarı yer kirazı. Ananas tadında Altın Çilek çeşididir.
Güçlü bir bitki yapısına sahiptir.Portola'nın meyve büyüklüğü Albion'a benzer, renk olarak daha açık renkli ve daha parlak meyvesi vardır. Güçlü bir gün nötr çeşittir. Değişik bölgelere uyum sağlama yeteneğine sahip standart kış dikim sisteminde erkencidir.
Dikim 25 x 30 cm arlık ve mesafelerle üçgen şeklinde yapılır. Dekara 7.000-8.000 adet fide dikilir. Verim dekara birinci yıl 750-1000 kg dır. Ancak ikinci yıl 4-5 ton ürün alınabilir.
Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir. Sürümden sonra sıkıştırmayan bir merdane ile bastırılmalıdır.
Hemen hemen her bölgede yetiştirilebilen çileğin tek kriteri kireç oranı yüksek olan topraklarda yetişmemesidir. Çilek güneşi seven bir meyve olduğu için yetiştirildiği tarlalarının mutlaka güneş görmesi gerekmektedir Güneş olmazsa çileklerin fideleri kavruk ve küçük olur.
Dekara ortalama olarak 5.000 – 6.000 fide dikilir. Dikimde sette yüksekliği 20 cm, sette genişliği 60 cm, sette araları ise 40 cm olmalıdır. Fidelerin dikim aralıkları 30 cm olmalıdır. Dikim yaparken köklerin geriye doğru kıvrılmamasına özen gösterilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri