Bu tatlı normal cheesecake çeşitlerinden farklı olarak, tabanının olmayışı dışında fırındaki pişme derecesinin yüksekliği ile beraber oldukça çabuk hazırlanıyor. Üzerinde koyu ve parlak renk bir kabuk oluşan tatlı, hafif bir yanık tadına sahip oldukça lezzetli bir tatlı türü.
San Sebastian Cheesecake(Bask Cheesecake)(La Vina San Sebastian Yanık Cheesecake) olarak da bilinir. Bu Fırında cheesecake tarifi,San Sebastián şehrinin eski mahallesindeki 31 de Agosto Caddesi'nde bulunan La Vina adlı küçük bir pastanede 1990'larda ilk yapılmaya başlandı.
İspanya'dan gelen dayanılmaz lezzet! San Sebastian usulü yanık cheesecake, ister birbirinden lezzetli sos çeşitleriyle ister sade yemeniz için çok iyi bir alternatif.
Normal cheesecake'lerden farklı olarak, tabanının olmayışı haricinde fırındaki pişme derecesinin yüksekliği ile daha çabuk hazırlanan ve üzerinde koyu ve parlak renk bir kabuk oluşan, bu hafif yanık tadının da lezzetine lezzet kattığı kanaatindeyim.
-Fırını mutlaka turbo (fanlı) ayara getirin. Böylece dışı daha yanık, içi daha akışkan ve yumuşak olacaktır. -Pişirme süresi tamamen fırınınıza ve nasıl sevdiğinize bağlı. Eğer akışkan seviyorsanız 20 dakika, orta akışkanlıkta seviyorsanız 30 dakika yeterli olacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Cheesecake harcı içeriğindeki yumurta sayesinde ısı ile buluştuğunda kabarır. Pişme işleminden sonra yavaşça soğurken çöker ve çökerken çatlama meydana gelir. Bu sebeple küçük bir bıçak yardımı ile fırından çıkardığınız tatlınızın kenarlarındaki yağlı kağıttan biraz kurtararak çatlamayı minimuma düşürebilirsiniz.
Kısaca şöyle anlatayım, cheesecake Yunanistan'ın Samos adasından çıkmıştır. “Yok artık,” demeyin, aynen öyle… Cheesecake'in 4 bin sene önce bile yendiğine inanılır, hatta ilk cheesecake tarifi 236 yılında yapılmıştır.
San Sebastian Cheesecake Tarihçesi
San Sebastian Cheesecake ya da Bask Cheesecake 1990'larda doğan bir lezzet. İlk kez İspanya'nın San Sebastián şehrinde bulunan La Vina adlı küçük bir pastanede yapılmaya başlandı. Tarta de queso olarak adlandırılan bu lezzetin ünü hızla yayıldı. Yanık cheesecake olarak da biliniyor.
Türkçe'ye “Peynirli Kek'' olarak çevrilen cheesecake'in adı, temel maddesi olan peynirden geliyor. Tahmin edilenin aksine, oldukça uzun bir tarihe sahip olan bu tatlı, geçmişten günümüze birçok değişime uğruyor ve çeşitleniyor. Tatmin edici lezzeti ve hafif yapısı onu yıllar boyu vazgeçilmez kılıyor.
Bu tatlı normal cheesecake çeşitlerinden farklı olarak, tabanının olmayışı dışında fırındaki pişme derecesinin yüksekliği ile beraber oldukça çabuk hazırlanıyor. Üzerinde koyu ve parlak renk bir kabuk oluşan tatlı, hafif bir yanık tadına sahip oldukça lezzetli bir tatlı türü.
Dondurma, turta gibi diğer tatlılar gibi cheesecake de besin değeri nedeniyle tüketilmemelidir. Elbette cheesecake protein, kalsiyum ve selenyum gibi besinler içerir, ancak aynı zamanda kalori açısından zengindir ve yağ ve şeker açısından yüksektir, yani diyetinizin büyük bir bölümünü oluşturmamalıdır.
Derili but, biber, domates ve sarımsak ile hazırlanan Bask usulü tavuk, 'poulet basquaise' ismiyle bilinir. Farklı baharatlarla zenginleştirilen tavuk, Fransız mutfağında ana yemek olarak sunulur.
Cheesecakein kenarları altın sarısı ve katılaşmış ve ortası kalıbı salladığınızda hafif yumuşaksa, tatlınız pişmiş demektir. Kalıptan ayırın. Tatlınızı fırından çıkarır çıkarmaz bir bıçakla, kalıpla tatlı arasından geçip cheesecake'in kalıba yapışmasını önleyin.
İşte size servis önerisi; kıvamında çekilmiş double espresso yanına bir mini Limonlu Cheesecake. Her zaman her yerde çikolata diyenler için güzel yapılmış bir Mocha'nın yanında Cheesecake Box'ın Çikolatalı Mini Cheesecake'i oldukça yakışacaktır.
1-Cheesecake harcını kesinlikle haddinden fazla çırpmamanız gerekiyor. Özellikle yumurtaların ilavesinden itibaren -sadece karışana dek- çırpmanız önemli, aksi halde çatlama kaçınılmaz.
Yanmış cheesecake'yi bir de borcamda deneyin! Borcamda san sebastian cheesecake tarifi ile yanmış görünümüne bayılacağınız bir tatlı hazırlamış olacaksınız. Mutfak sizi bekler.
Kekinizi fırından alırken ortası hafifçe sallandığı için pişmemiş gibi gelebilir ama soğudukça aynı yanları gibi ortası da yoğunlaşıyor. Kek tabanı bol miktarda yağ içerdiği için fırından çıktığında yumuşak oluyor, cheesecake soğuduğunda o da sertleşmiş oluyor.
Yumurta miktarı fazla değil, yumurta kokmuyor. Eğer yaptığınız cheesecake yumurta kokuyorsa bayat yumurta kullanmışsınız demektir. Kıvamı cheesecake gibi değil, daha ziyade ıslak bir pandispanya gibi oluyor.
Kek denilince; yumurta, un, şeker ve yağdan oluşan bir karışım akla gelir. Genellikle bu karışımın içerisine kabartma tozu da eklenir ve lezzet çoğaltılır. Fakat Cheesecake'in yapısı aslında herhangi bir kekten çok daha farklıdır, taban genellikle kıtır bir katmandan oluşur.
İspanyol mutfağına özgü bir lezzet olan san sebastian cheesecake, yalnızca 5 malzeme ile hazırlanır. Yapımında krem peynir, krema, yumurta, şeker ve un kullanılır. İsteğe göre üzeri meyve dilimleri ile süslenebilir.
Cheesecake yapımında daha iyi sonuç verdiği için krem peynir tercih edilse de siz beyaz peynir ya da labne de kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanacağınız krem peynir miktarını düşürerek San Sebastian cheesecake'inizi lor peyniri ile de yapabilirsiniz.
İster kelepçeli, ister çember kalıp kullanın yağlı kağıt kesinlikle kullanılmalı çünkü cheesecake de hem bisküvi taban yok hem de çok sıvı. Düşük devir diye özellikle vurguluyorum, peynir ve şeker çok kabarırsa karışım ortasından çatlayabilir ya da çökebilir.
Cheesecake, bir veya daha fazla katmandan oluşan bir tatlıdır. Ana ve en kalın katman, yumuşak, taze peynir (tipik olarak krem peynir veya ricotta), yumurta ve şeker karışımından oluşur.
Cheesecake kelimesi Türkçe'de "bir tür peynir tatlısı" anlamına gelir. İngilizce cheese-cake "bir tür peynir tatlısı" sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri