Beslenme uzmanları, yemekten sonra meyve yemenin sindirim sistemini olumsuz etkilediğini, midede gaz ve asit oluşumuna neden olduğunu, kan şekerini yükselttiğini ve kilo alımına katkıda bulunduğunu belirtmektedir. Bu nedenle, meyvelerin yemekten en az 2 saat sonra veya aç karnına yenmesi önerilmektedir.
Meyve günde 4 porsiyonu geçmeyecek şekilde, yemekten en az 2 saat sonra veya aç karnına yenmelidir. Özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir. Diyabet gibi rahatsızlığı olan hastalar ise meyveyi sütle veya yoğurtla tüketmelidir.
Meyveler diğer atıştırmalıklara göre hem sağlıklı hem de kalori açısından düşük olduğundan yine de gece yemek için doğru seçimlerdir.
✓ Dişler için: Yemeklerden sonra yenen elma, çoğu zaman diş fırçalamaktan daha iyi etki yapar.
Bilim insanları, meyveyi tok karnına tüketmenin zararlarına dikkat çekiyor. Meyveler doğru tüketilirse, kansere dahi çare olabiliyor. Bunun için ise aç karnına yemek gerekiyor.
İlgili 29 soru bulundu
Meyve, sindirim süreci çok kısa (yaklaşık 15 dakika) olan besin maddesidir. Yenilen bir meyve mideden geçer, ama orada beklemez. Çünkü midede herhangi bir işi yoktur. Dolayısıyla hemen emildiği ve sindirildiği ince bağırsağa gelir.
Günde en az iki öğün meyve yenmelidir. Bu da iki orta boy elma, portakal, şeftali veya armut anlamına gelir.
Sağlıklı bir insan için günde üç porsiyon mevsiminde meyve tüketilmesi yeterlidir. Bir porsiyon meyve genellikle kişilerin avuç içi kadardır. Meyveler doğru sıklıkla yenmeli, 1 günde tüketilebilecek kadar meyve bir defada yenilmemelidir.
Bu enzim, proteinlerin sindirimini destekler. Aynı zamanda C vitamini, A vitamini ve lif gibi besinler açısından da zengindir. Muz: Muz, yemek sonrası tüketilmek üzere uygun olan bir meyvedir.
Elma, yüksek lif oranı ve düşük kalorisi sayesinde kilo aldırmayan, aksine kilo verilmesine yardımcı olan bir besindir. Elmanın ara öğünlerde ya da öğün öncelerinde tüketilmesi kilo vermeye yardımcı olur.
Mandalina, portakal, greyfurt ve limon gibi meyveler C vitamini ve çok miktarda lif içerir. İçerdikleri bol su ve düşük kalori değerleriyle, kilo vermek isteyenler için mükemmel bir tercih olacaklardır.
Canan Efendigil Karatay, tüketim zamanı ve miktarının meyveleri sağlıksız hale getirebildiğini ifade ederek, "Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir" dedi.
Meyve yedikten en az bir saat sonra su içmeniz tavsiye edilir. Uzmanlar meyve yedikten bir saat sonra su tüketmenizi öneriyor. Bunun nedeni, yemeklerden hemen sonra su içmenin mide suyunu ve sindirim için gerekli olan sindirim enzimlerini sulandırmasıdır.
Yemekten önce besleyici düşük kalorili meyvelerin tüketilmesi, kişinin kendisini daha doymuş hissetmesine yardımcı olur ve bu nedenle yemek sırasında veya sonrasında fazla yememelerini sağlar. Bir öğünün yanında meyve yemek, kişinin daha az yüksek kalorili yiyecek yemesine yardım eder.
Bu yiyecekler doğada yetiştiği için benim düşünceme göre faydalıdır. Burada en dikkat etmemiz gerek şey meyvenin ölçüsüdür. Kilo kilo meyve yemekten ziyade azar azar bu besinleri tüketmemizde fayda vardır. Meyveler, aç karına veya yemekten 2 saat sonra tüketilmelidir.
Özellikle yemeklerden önce ve sonra, egzersiz öncesi ve sonrası, sabahları ve yatmadan önce su tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu nem dengesini sağlamaya yardımcı olur ve genel sağlık durumunuzu iyileştirir. Doğru su içme şekli de önemlidir.
Peki, ketojenik diyette muz yenir mi? Bu sorunun yanıtı muz sevenleri üzecektir. Çünkü ketojenik diyette muz tüketimi yasaklıdır. Muz yerine daha düşük kalorili alternatif besinler tercih edilebilir.
Düzenli olarak tüketmeye devam ettiğinizde sindirim sisteminizin sağlıkla çalışmasına destek olursunuz. İçindeki besin lifleri kısa vadede sizi tok tutarken uzun vadede de sindirim sisteminizin düzenlenmesini ve bir sorun yaşıyorsanız daha hızlı bir şekilde çözülmesini sağlıyor.
Açken yiyeceğiniz muz kandaki magnezyum seviyesinde ani ve keskin bir artış yaratır. Bu da kalbiniz için zararlı olabilir. Boş mideyle yiyeceğiniz yoğurt oluşturacağı hidroklorik asitle faydalı bakterileri yok edecektir. Sabahları asitli içecekler içmek mukus dokularına zarar verip mideye giden kan akışını azaltır.
Uzun yaşam sırlarına yönelik açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, katıldığı bir konferansta en sağlıklı meyvenin zeytin olduğunu açıkladı. Karatay, meyve sularının ise büyük tehlike saçtığını belirterek, "Turp yerseniz, turp gibi olursunuz.
Portakal, mandalina, çilek, kivi, yaban mersini, kızılcık… Bu meyvelerin hepsi de C vitamini deposu. C vitamini, vücudun antioksidan kapasitesini artırarak stresin zararlı etkisini azaltır. Sabah kahvaltınızda antioksidan, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerden tüketerek güne zinde başlayın.
ÖĞÜN SIRASINDA
Aynı zamanda öğünle birlikte meyve tükettiğinizde meyvenin sahip olduğu lif ve su midede yer kaplayarak öğün sırasında daha az besin tüketmenizi sağlar. Öğün ile birlikte meyve tüketmek, bu etkileri sayesinde günlük besin alımınızı azaltarak kilo vermenize destek sağlar.
Sabahları aç karnına C vitaminin bakımından zengin besinlerin tüketilmesi gün içinde daha zinde hissettir. C vitamini, bağışıklığın güçlenmesi bakımından oldukça önemli bir vitamin olduğu için özellikle kış aylarında C vitamini bakımından zengin besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir.
Sabah uyanır uyanmaz ya da sabah aç karnına su içilmesi önerilmekle birlikte su içmenin temelde spesifik bir zamanı bulunmaz. Sabah aç karnına su içmek de su tüketimini gün içerisinde ideal oranda gerçekleştirmek de önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri