Küçük bir kaşık şekerle daha hafif çorbalara karıştırın. Şekeri çorba kabınıza iyice karıştırın, ardından tadına bakın. Çorbanın tadı hâlâ biraz asidikse, tabağa küçük bir kaşık şeker daha ilave edin. Bu çözüm, limon gibi daha hafif tatlara sahip yemeklerde daha iyi çalışır.
SODYUM BİR KARBONATI DENEYİN
Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası eklemeyi deneyin. Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
Ayrıca şekerlemelerin tadını güzelleştiren ekşiliğin ana kaynağı limon tuzudur. Toz haline getirilip toz şeker ile karıştırılarak şekerlemelerin üzerinde hoşa giden tattaki tatlı ekşi kaplamanın oluşması sağlanır.
Eğer yemek çok tuzlu, acımtırak ya da ekşiyse biraz tatlılık vermek; fazla tatlıysa tuzunu ayarlamak; yeterince parlamıyorsa biraz asit eklemek mesela. Ayrıca her zaman tatlılara, keklere biraz tuz katmakta yarar var.
Limonu fazla kaçan yemeğe ne katılır? – Damak zevkinize göre, ekşilik istediğiniz seviyeye inene kadar, karbonatı azar azar ekleyiniz. – Karbonatı birden ekleme yaparsanız yemeğin tadını bozmuş ve yemeği israf etmiş olacaksınız.
İlgili 18 soru bulundu
Limon, tuz ve su ile de bir karışım hazırlayabilirsiniz. Dilimlenmiş bir adet limonu 1 bardak su ve 1 çay kaşığı tuz ile karıştırabilirsiniz. Bunu sabahları aç karnına içtiğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Konservelerde genelde beklemeden kaynaklı bir fermantasyon oluşur domates biraz daha ekşimsi bir hal alır. Bunu lezzete çevirmenin en güzel yolu domatesli yemeklere bir tutam şeker atmanız bu sorunu ortadan kaldırır.
Domates çorbası ekşi olursa içerisine atacağınız bir miktar havuç ile ekşiliğini giderebilirsiniz. Küp küp doğrayıp çorbanızın içerisine koyacağınız patateslerde domates çorbanızın ekşiliğini ve tuzluluğunu giderir.
Eğer yemek çok acı olmuşsa ve bu yemeği kurtarmak istiyorsanız, 1 fincan pirinci sıcak su içinde bekletin. Bekleyen pirinçleri, çorba ya da sulu yemeklere ekleyebilirsiniz. Pirinçler yemeğin acı tadını hafifletmeye yardım edecektir. Pirinçlerin bir miktar haşlanmış olması, acılığı alma konusunda daha hızlı sonuç verir!
Yoğurt ekleyerek hem tuz oranını düşürmüş olursunuz hem de çorbaya terbiyeli bir kıvam vermiş olursunuz. Tuzlu yemeğe yoğurt eklerken bir kase içinde yemek suyu ile yoğurdu karıştırın ve ılık sıcaklığa gelince yemeğe ekleyin. Yoğurt eklenen yemek ise karıştırılmalıdır.
Limon tuzu, mutfakta salataların ve yemeklerin içinde kullanıldığı gibi yiyeceklerin taze kalmasını sağladığından zeytin yapımında, turşu kurmada ve reçel hazırlamada da kullanılabilir. Limon tuzu sadece yiyeceklerde değil; temizlik konusunda da etkili olan bir maddedir.
Limon tuzu zararları fazla kullanımda ortaya çıkmaktadır. Sitrik asit bir asit türü olduğundan zararlı olduğu düşünülür. Limon tuzu yani kimyasal yollarla elde edilen sitrik asit mide hastalıklarına sebebiyet verebilir. Ayrıca suyla seyreltilmediğinde ağız, boğaz ve mide borusunda tahrişe neden olabilir.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Yemeğin acılığını almak için, bir fincan sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Yağ, yemeğin yüzeyine çıktığında acıyı içine hapsedecektir. Bu yüzden kaşık yardımıyla yemeğin üzerindeki yağı almanız gerekir. Limon suyu, yemeklerdeki acılığı giderme konusunda son derece etkilidir.
8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır? Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz. Ekşiliğin azaldığını düşündüğünüzde süt eklemeyi bırakabilirsiniz.
Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın. Az miktarda yaptığınız bu karışımı ılıştırarak çorbaya ekleyin. Yavaş yavaş kısık ateşte karıştırın. Böylece çorbanın düzelecektir.
Çorbanın tadı hâlâ biraz asidikse, tabağa küçük bir kaşık şeker daha ilave edin. Bu çözüm, limon gibi daha hafif tatlara sahip yemeklerde daha iyi çalışır. Tuzlu bir çorba hazırlıyorsanız bir kaşık tuz ilave edin.
Ekşimiş domates konservesi yenir mi? Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır.
Konserve ürünlerin tüketiminden sonraki 12-72 saatte başlayan bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, bulanık görme, çift görme, kas zafiyeti, solunum sıkıntısı gibi durumlarda mutlaka en yakın sağlık merkezine başvurulmalı ve hekime şikâyetler anlatılırken konserve tüketildiği belirtilmelidir.
Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin. 1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz.
Pratik ev eşyaları arasında bulunan limon sıkacağı kullanarak birkaç dakika içerisinde sıktığınız limonun suyunu oda sıcaklığında ya da buzdolabında saklayabilirsiniz. Söz konusu sıvı oda sıcaklığında 2 ile 4 gün arasında bozulmadan kalabilirken buzdolabında ise 1 aya kadar saklayabilirsiniz.
Sirke, sadece küçük bir miktara ihtiyaç duyulduğunda, pişirme veya fırınlamada limon suyunun mükemmel bir alternatifidir. Limon suyuna çok benzer, ekşi ve asidiktir. Bu tariflerde birebir ikame olarak kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri