Yemek tabağının altında servis tabağı bulunması da şık bir masa düzenlemesi için tercih edilebilecek ögelerden. Yemek çatalı ise tabağın solunda konumlandırılmalı. Aynı şekilde yemek bıçağı da sağ elle kullanılmak üzere tabağın sağına yerleştirilmeli. Yemek kaşığı ise bıçağın sağında olmalıdır.
Çatallar içten dışa doğru dönük şekilde, tabağın soluna dizilmelidir. Kaşıkların Düzeni: Kaşıklar, en dış kısımda ve bıçağın sağ tarafına konulmalıdır. Tatlı kaşığı ise diğer çatal ve bıçaklara dik şekilde, servis tabağının önünde durmalıdır.
Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur. Balık Çatalı ise daha kısa ve düzdür. Kasığın sağına konur. Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Tabağın sağında dıştan içe doğru olacak şekilde ilk ana yemek kaşığı, onun yanında salata bıçağı, ana yemek bıçağı koyulmalı. Tabağın hemen üstüne yine dıştan içe doğru gelecek ve yatay şekilde, ilk olarak tatlı kaşığı, onun altına tatlı çatalı ve onun altına tatlı bıçağı koyulmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Ekmek soldan servis edilir ve ekmek tabağı da kuverin solunda, çatalların hemen yanındadır. Üç farklı konma şekli vardır. Ekmek tabağının ve kuver tabağının üst kenarı aynı hizada olacak şekilde konulabilir. Ekmek tabağının tam ortası, kuver tabağının üst kenarı ile aynı hizadadır.
Salata tabağı servis tabağının sol üst köşesine gelecek şekilde konumlandırılmalıdır. Salata tabağı yoksa yerine ekmek tabağı konmalıdır. Sofrada salata tabağı bulunuyorsa sağ tarafına ekmek tabağı yerleştirilebilir. Bazı yemeklerin yenmeye uygun olmayan kısımları bulunur.
Ev sahibi erkeğin soluna birinci derecedeki konuğun eşi oturur. Ev sahibi kadının sağına ise birinci derecedeki misafir erkek oturur. Daha sonra uzun masada anlatıldığı gibi oturma düzeni ikinci, üçüncü, dördüncü ve daha sonraki sıralardaki konuklar için aynı düzende devam eder.
Çorbayı içerken sapı kişiye dönmüş olarak tabağın içinde bırakılmalıdır. Yemek esnasında bıçak-çatal ters V şeklinde ya da arası açık olarak paralel bırakılır. Çatal ve bıçağı bu şekilde bırakmak yemeğe devam ediliyor demektir. Kaşığın kenarına bırakılması, çorba veya kaşıkla yenen bir yemeğin bittiği anlamına gelir.
Çatalın sol elle tutulmasının aslında iki sebebi var denilebilir. Birincisi dünya üzerinde çoğu ülkenin ve dolayısıyla çoğu kişinin Avrupa'da yaygın olan sofra adabını uygulamasıdır. İkincisi ise geleneksel olarak sağ elini kullanmayı tercih eden insanların çoğunlukta olmasıdır.
Çatallar. Sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar tabağın sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur.
Bıçak sağ elde tutulurken bireyin işaret parmağı düz olacak şekilde bitim noktasına dayanıyor. Bıçağın sağ kısmı ise, işaret parmağı haricinde kalan dört parmak yardımıyla tutuluyor. Kullanıcıların aktif olarak sol elini kullanmaları halinde ise, bıçak kullanım aşamaları sol el ile uygulanıyor.
Kaşıklar, tatlı kaşığı ve çorba kaşığı olmak üzere ikili bir şekilde tabağın sağ tarafında konumlandırılır. Kaşık, yemek bıçağının sağ kısmında yer almalıdır.
Büyük çatal, ana yemekler ile kullanılmalıdır. Bu nedenle “Küçük çatal nerede kullanılır?” sorusunun yanıtı, kahvaltı olmaktadır. Tatlı ve kahvaltı için küçük çatallar kullanılmaktadır. Ancak kahvaltı çatalı ile tatlı çatalı arasında farklılıklar bulunmaktadır.
Yemek sırasında çatalın tek başına kullanılması durumunda sağ el kullanılmalıdır. Bıçak ile çatalın birlikte kullanıldığı durumlarda ise çatal sol elde, bıçak ise sağ elde olmalıdır. “Kaşık nasıl tutulur?” sorusunun yanıtı ise sağ eldir.
Pencere önüne yerleştirilen yemek masaları oldukça ferah ve aydınlık bir görüntü sunar. Küçük alanlarda masanın pencere kenarında olması alan tasarrufu elde etmek açısından önemlidir. Konsol ya da ayna ile hizalanan yemek masası alanın daha geniş gözükmesini sağlar.
Bir Çiftin Birlikte Yürümesi
Bir çift birlikte yürürken, normal şartlarda erkek kadının sol tarafında yürür. Bu kuralın istisnası tehlikenin gelebileceği taraf eğer farklı ise erkek o tarafa geçer. Örneğin bir erkek kaldırımın yol tarafında yürümeyi tercih etmelidir.
Yemek servisi yapıldığında orta tabak (servis yeri olarak masanın ortasında bulunan ve diğer tabakların kendisine göre ayarlandığı) veya akşam yemeği tabağının her birinde ekmek topları (genellikle ekmek tabağında veya bazen yemek mendillerinde), yemek mendili ve yemek aletleri (bıçaklar ve kaşıklar yemek tabağının ...
Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına; Sosluklar sofranın ortasına yakın; Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine gelecek şekilde yerleştirilir.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
Resmi yemeklerde meyve masaya tabak içinde konmaz, soyulmuş olarak sunulmaz. Meyve, her konuğa ayrı tabakta servis edilir. İçki, çay, kahve, süt, meyve suyu ve su servisi konuğun sağından yapılır.
-Çatal kaşık ve bıçak dizilimleri dıştan içe olacak şekilde yapılmalıdır. -Tatlı çatalı, tatlı kaşığından farklı olarak yemek tabağının hemen önüne koyulur. -Yemek sofralarında meşrubat ve su için ayrı bardaklar kullanılmalıdır.
Örneğin; sağ el sol ele göre daha fazla kullanıldığı için su ve içki bardakları, çorba kaşığı sağ tarafa konur. İki elle ve iki parça takımla yenen yemekler için çatal sola bıçak sağa konur. Tuz, biber, hardal gibi menajlar masada oturan herkes tarafından kullanılacağı için masanın ortasına konur.
Bu nedenle konuklara rahatsızlık verilmemesi için servisin önemli bir kısmı misafirin sol tarafından yapılır. Sadece içecek servislerinde sağ taraf kullanılır. Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri