Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz. Çok tuzlu olan çorbaya ne yapmalı diyorsanız da bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
En bilineni: Patates
Hafif tuzlu yemekler için en çok kullanılan yöntem olarak bilinen patates ekleme kesin çözüm oluyor bu aşamada. Patatesi ekledikten 10-15 dakika sonra, tuzunu kontrol ettikten sonra kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Bu yemeklerdeki fazla tuz miktarına karşı kesme şeker ile savaş açabilirsiniz. Pilav ve zeytinyağlı yemeklere ekleyeceğiniz bir miktar kesme şeker ile tuz miktarını dengeleyebilir, hatta özellikle zeytinyağlılar için daha hoş bir tat elde edebilirsiniz.
Yemeğe tuz, pişirilmekte olan yemeğe su verildikten sonra atılır. Ama, her yapılan yemeğe su verilirken tuz atılmaz. Tuz yemeğin en önemli tatlandırıcısıdır, hiç bir yemek malzemesi tuzun verdiği lezzeti yemeğe veremez. En güzel yemeği yapsanız dahi, tuzunu kararında ayarlamadıktan sonra damağınız o yemeği beğenmez.
İlgili 33 soru bulundu
Toparlamamız gerekirse, yemeğiniz: Hafif tuzlu ise içine 1-2 adet kesme şeker atın. Orta derecede tuzlu ise patatesi dörde bölüp yemekle birlikte kaynatın ve sonra çıkarıp atın. Fazla tuzlu ise hem patates kullanın hem de suyun bir kısmını kızarmış ekmekle dışarı alın.
Aynı şekilde tuzun içinde bulunan eksi yüklü klor atomlarının etrafına da suyun içinde bulunan artı yüklü hidrojen atomları toplanır. Böylece sodyum ve klor atomlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür. Ve homojen yani her yere eşit olarak dağılırlar.
Yiyeceklerimiz tuzsuz gibi gözüküyorsa, başkaları yeterince tuz olduğunu söyleseler bile, aşırı tuzlu yemek yemeye alıştığımız anlamına gelebilir. Artan basınç nedeniyle hipernatremi (yüksek tuz içeriğini belirlemek için, bilimsel adı), ve kan kalınlaşması görülür. Bu aynı zamanda kalbe fazladan yük demektir.
Patates çok tuz çeken bir sebze. Kendisi piştiği zaman bile içerisine bolca tuz atılıyor ki lezzeti yerine gelsin. İçerisindeki lifli yapı yardımıyla fazla tuzu ve suyu içine çeker. Bunu yaparken nişastası da açığa çıkar ve yemeklere kıvam verir.
Çorbalar tuzlu olduğunda akla gelen ilk şey tuz miktarını azaltmak için çorbaya su eklemektir. Ancak su eklediğiniz çorbanız kıvamını kaybedebilir. Ayrıca su eklediğiniz çorba tadını da kaybeder. Bu nedenle tuzu fazla olan çorbaya süt katmanız gerekir.
Türkiye'de tuz üretiminin %28'i İzmir-Çamaltı'nda deniz suyundan, %64'ü Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Palas Gölü'nden, kalanı da kaya tuzu yataklarından yapılmaktadır. Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Potasyum, sodyumun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Daha fazla potasyum, daha az sodyum demektir ve bunun tersi de geçerlidir. İnsan vücudunun hücrelerinde sanal bir sodyum-potasyum pompaları vardır.
SUYUNU FAZLA KAÇIRDIĞINIZ YEMEKLER İÇİN
Fazla suyu sürdürebiliyorsanız süzdürmeyi deneyin. Suyunu fazla kaçırdığınız pilav gibi yiyeceklerin lapa olmasını engellemek için pişirme aşamasındaysanız, tencereyi karıştırmayı hemen bırakın. Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bir bez koyup kapağını kapatın.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Türkiye'de sofra tuzlarının iyotlu olmasının zorunlu olduğunu belirten Dr. Gizem Samlı, "Bir gram sofra tuzu 70 mikrogram iyot içerir. Ancak iyotlu tuz yemekler piştikten sonra eklenmelidir. Çünkü pişirme sırasında kullanılırsa iyot bozuluyor" dedi.
Çok düşük tuz da vücuttaki sempatik sinir sistemi, kalp gibi bazı organlardaki hasar riskini artırabilir. Kişi sağlıklı ise, kan basıncı normal ise şeker hastası değil ise, kilosu iyiyse sıfır tuz gibi bir gıda önerimiz yok. Sıfır tuzun zararlı olduğunu söyleyebiliriz.
Yemeğin tuzu çok fazla geldiğinde öncelikle sütü tencereye birden eklemekten kaçının. Bir miktar yemek suyunu süt ile karıştırıp tencereye karışımı ekleyebilirsiniz. Sıcak yemeğe eklenen süt, kesilebilir. Bu konuda hassas olarak yemeğin tuzunu alabilirsiniz!
NaCl moleküllerinin kristalleri suda (H2O) çözünürken, su moleküllerinin hidrojen (H) iyonları tuzun (-) yüklü klor (Cl) iyonlarını çevreler. Elektrostatik çekim bu olaya neden olan kuvvettir. Bu işlemden sonra su molekülleri sodyum ve klor iyonları arasına girerek onları ayırır. Böylece tuz suda çözülür.
Doğrulanmış Cevap. Tuz yiyen birine o tuz yedi yani otuz yedi denir.
Deniz suyu adeti kesmez. Eğer tampon kullanılmıyorsa adetliyken denize girmek önerilmez.
Tuzlu su çözeltisi öyle konsantredir ki yüksek sodyum içeriği reçine üzerindeki kalsiyum ve ve magnezyum iyonlarını değiştirir. Tuzlu su tankı her zaman yumuşatıcı tuzla dolu kalmalıdır, böylece yumuşatıcı reçineyi tekrar ve tekrar canlandırabilir.
Böylece sodyum ve klor iyonlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür. Ayrılan iyonların çözücünün her tarafına aynı oranda dağılmasıyla homojen bir karışım oluşur. Ancak suya eklenen tuzun miktarı çok fazla olursa, tuzun bir kısmı çözünmez ve çöker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri