Trüf yağı, toprağın en az 5 santimetre altında bulunan ve çok değerli bir mantar türü olan trüf mantarından elde edilir. Trüf yağı genellikle lezzetlerini artırmak için makarna, pizza ve sebzelerin üzerine gezdirilir.
Trüf yağı, toprağın altında yetişen ve değerli bir mantar türü olarak bilinen trüf mantarından elde edilen bir yağdır. Trüf yağı yemeklerin lezzetini arttırmak için kullanılmaktadır. Genellikle makarna, pizza ve sebze yemeklerinin üstüne dökülerek kullanılmaktadır.
Trüf yağı içerik olarak çok yoğun bir protein kaynağıdır. Etten daha fazla protein oranına sahiptir. Bir diğer önemli özelliği ise afrodizyak etkisinin olmasıdır. Cinsel gücü arttırır.
Çikolatalı trüf (Fransızca: Truffe en chocolat), şekli itibarıyla domalan mantarını andıran, içi ganaj, dışı çikolata veya kakao tozu ile kaplı bir tür şekerlemedir.
Bu yağ bütün yemeklerde kullanılabilirken makarnalarda, çorbalarda, balık yemeklerinde, omletlerde, sebze yemeklerinde, risotto yapımı sırasında ve salatalarda da kullanılmaktadır. Uzmanlar tarafından trüf yağının besinler piştikten sonra içlerine eklenmesinin daha sağlıklı olduğu ifade edilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Trüf yağı ayrıca antioksidan özelliklere sahip polifenoller bakımından zengindir, böylece oksidatif hasarı ve hücre hasarını önler. Makarnadan pizzaya, etten sebzeye neredeyse tüm yiyeceklere eklenebilen Trüf yağı, yemeklerin besleyiciliğini artırır. Öte yandan bu yağ, tok tutma süresini de uzatır.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Çok Pahalı Trüf Mantarı
Dünyanın en lüks restoranlarının menülerini süsler. Tadı ve kokusu, onu özel kılan nedenler arasındadır. Bu denli pahalı olmasının bir nedeni de az miktarda toplanıyor olmasıdır. Fransa, İtalya, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde trüf mantarı hakkında çok kapsamlı yoğun araştırmalar yapılır.
TRÜF YAĞI NASIL YAPILIR? Bu yağ, trüf mantarının sıkılmasıyla elde edilir. Hazır satılanların aksine trüf yağı bir zeytinyağı bazı ile yapılır. Trüf yağının elde edilmesinde kullanılan zeytinyağı miktarına göre fiyatı da farklılık gösterir.
Trüf, bugün avcılardan yatırımcılara, tüketicilerden turizmcilere kadar toplumun her kesiminin ilgi odağı olmuş durumda. Ülkemizde trüf mantarının doğal olarak yetişiyor olması, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir. Özellikle İstanbul ve Trakya'da bolca trüf mantarı toplanabilmektedir.
Trüf mantarını omletin üzerine rendeleyerek tüketebilirsiniz. Yağın aromayı hapsetmesi sebebiyle yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde de sıkça kullanılır. Bunların dışında salatalarda, et yemeklerinde, kömürde pişirerek ya da füme olarak da tüketilebilir.
Özel bir mantar türü olan trüf mantarı tohumu zor elde edilen bir tohumdur. Trüf mantarı diğer mantarlar gibi sporla üremez. Doğada nadide şekilde yetişen trüf mantarı meşe ağaçlarının kökleriyle beslenerek oluşurlar. Tohumunu bulmak neredeyse mümkün olmasa da meşe ağacına aşılanan fidelerle üretimi yapılmaktadır.
Trüf mantarı meşelik alanlarda 5 ila 20 cm toprak derinliğinde ağaç köklerinde yetişen kokulu bir mantardır. Yoğun kokusunun yanında eşsiz bir aromaya sahiptir. Dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır.
Tadı ısı ile kaybolur. -Trüf yağını serin ve karanlık bir yerde saklayınız. *Vejetaryen ve vegan tüketime uygundur. *Çölyak hastaları rahatlıkla kullanabilir.
Ülkemizin biyolojik zenginliklerinden olan ve dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarlarının değeri her geçen gün artmaktadır. Trüf mantarı dünyada İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.
Tartufo di Bagnoli (Tuber Mezentericum)
Meşe, gürgen, kayın, akçaağaç ve fındık ağaçlarının kökleriyle simbiyoz ilişki kurarak yetişen kabuğu kabarcıklı, siyah veya kahverengimsi bir trüf çeşidi olup, güçlü ama hoş olmayan bir koku ile acı tada sahiptir.
Kilosu 15 bin lira olan trüf mantarında, ekonomiye 5 yılda 1 milyar 530 milyon TL katkı sağlayacak. Dünyadaki üretiminin giderek azalması ve talebin her geçen gün artması nedeniyle fiyatları yükseliyor.
Dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarları İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Her biri farklı görünümde olan trüf mantarı eşsiz bir aromaya sahiptir. Protein içeriği oldukça yüksektir. Etten daha fazla proteine sahiptir. Ayrıca içerisindeki C vitamini, fosfor, demir, manganez, kalsiyum açısından da oldukça zengin ve besleyicidir.
Bizdeki Beyaz Trüf en kıymetli olanı
Dünya'da sadece Fransa ve İtalya'da yetişiyor olarak bilinen Trüf Mantarı'nın, Bolu'da da yetiştiğini biz bularak ispatladık.
Evde trüf mantarı üretmek için trüf mantarının doğal ortamına benzer bir ortam oluşturmak gerekir. Trüf mantarı tohumlarının ağaç köklerinde yerleşip gelişmesi 1 yılı bulur. Dolayısıyla çiftliklerde üretilmiş Trüf aşılı fide kullanılarak daha kısa sürede trüf mantarı üretilebilir.
Toprağın altındaki olgun mantarın kokusunu ancak köpekler ve domuzlar alabilir. Köpeksiz yapılan trüf avı zordur ve bulunan trüflerin ziyan olmasına yol açar. Trüf avında, bu kokuyu en iyi alan köpek cinslerinin başında, “Lagotto Romagnolo”lar gelir. Lagotto Romagnololar İtalyan kökenli, yüzücü av köpeği cinsidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri