Yemeğe başlarken besmele (Bismillahirrahmanirrahim) çekmeyi unutmuyorsunuz değil mi? Tek başımıza değil, ailemizle birlikte yemek yememiz ne güzel olur. Ayrıca Peygamberimiz de ailemizle birlikte yenilen yemeğin çok bereketli olduğunu söylemiştir.
Hülasa: Yemeğe başlarken Besmeleyi çekmek bazı alimlere göre sünnettir, bazılarına göre de vaciptir. Alimlerin bir kısmına göre, “Rahman-Rahim” kelimelerini okumak daha faziletli değildir. Çünkü hadiste yalnız “Bismillah” denilmiştir.
Yemeğe başlarken besmele çekmek yani (Bismillahirrahmanirrahim) demek ve sonunda (Elhamdülillah) demek sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Yemekten sonra, "El-hamdü-lillahillezi etamena hazettaame ve rezekana min gayrı havlin minna ve la kuvveh" duasını okuyanın günahları affolur.)
Besmele ilahi mazhariyetle yemeğe bereket katmakta, yiyenlerin doymalarına vesile olmaktadır. Besmele çekilmeyince yemeğe şeytan da ortak olmakta, yemeğin bereketini kaçırmaktadır.
Allah'a hamd olsun. Sonuç olarak yemekten önce besmele çekmenin en doğru şekli “bismillah” demektir. Ancak “Bismillahirrahmanirrahim” derse alimlerin çoğuna göre bir sakınca yoktur. En iyisini Allah bilir.
İlgili 22 soru bulundu
YEMEĞE BAŞLAMADAN ÖNCE OKUNACAK DUALAR NELERDİR? Bismillâhillezî lâ yezurru measmihî şeyün fil erzı velâ fissemâi vehüvessemîul aliym. Şifa veren Allah'ın ismi ile başlarım, kâfi olan Allah'ın ismi şerifi ile başlarım. Afiyet veren Allah'ın ismi ile başlarım.
Buna 'Besmele ile başlamak' diyoruz. Yemeğin bir başka kuralı da sağ elle ağza lokma koymaktır. Sağ elle yemek, besmele ile başlamak ve önünden yemek sünnettir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz, besmelesiz yenen bir yemeğe şeytanın ortak olacağı şeklinde bizi uyarmıştır.
Besmele Bismillahirrahmanirrahim demektir. Besmele genel olarak ayet kabul edilir. Günlük yaşamda birçok kişi besmeleyi “Bismillah” şeklinde kısaltarak kullanıyor. Bismillah ise “Allah'ın adıyla” demektir.
Sual: Yemek yemeye veya su içmeye başlarken besmele okumak, dinimizin emri veya tavsiyesi midir? Cevap: Yemeye ve içmeye başlarken, besmele okumalıdır. Yemek ve içmek sonunda Elhamdülillah demelidir. Bunları söylemek, yemekten önce ve yemekten sonra el yıkamak, sağ el ile yemek, sağ el ile içmek sünnettir.
EUZU BESMELE HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR? Bir işe başlarken şeytanın şerrinden ve vesvesesinden Allah'a sığınmak için okunur. Bir işe başlarken, bir yolculuğa çıkarken, yemek yemeye başlamadan önce, abdest alırken euzu besmele okunur.
- Sofradan kalkarken her zaman, 'Afiyet olsun' demeliyiz. - Yemeği ve sofrayı hazırlayan kişilere, 'Elinize sağlık veya teşekkürler' demeyi unutmamalıyız. - Yemekten sonra ellerimizi her zaman yıkamalıyız. - Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız ve ardından dişlerimizi fırçalamalıyız.
Okunuşu: Elhamdü lillâhillezî et'amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.
Mekruh olduğu yerler: Avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken, Berae suresini önceki sureye bitişik okurken, sigara içmeye ve bunun gibi kötü kokulu, mesela soğan, sarımsak gibi şeyleri yemeye başlarken ve sakal tıraşı olmaya başlarken Besmele çekmek mekruhtur.
Besmele, helâl bir işe başlarken, Allah'ın adını anmak ve bu adla işe başlayarak işin hayırlı ve bereketli olması için dua anlamına gelir. Besmele çeken şöyle demiş olur: "Ya Rabb, şu an bir iş işleyeceğim. Senin ismini anıyor ve iznini istiyorum." O yüzden haramlara besmele çekilmez.
338) Yemeğe Başlarken Besmele Çekmenin Önemi hk.
Ama bu sefer "Bismillahi evvelehü ve ahirahü", ""Bismillahi evvelehü ve ahirahü" denmesi gerekiyor. İlk başta "Bismillah" deyip yemeğe başlamalıyız. Unuttuysak eğer orta yerde veya birinci, ikinci, beşinci lokmada "Bismillahi evvelehü ve ahirahü" muhakkak dememiz lazım.
Yemek yerken masadakilerin hızına uymak gerekir. Masadaki yiyecekleri uzatırken, önce sağdakine verilir. Kişi kendi almadan önce başkasına uzatmalıdır. Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır ve sandalye biraz içeri itilir.
tuvalette namaz bile kılınır. yoksa, besmele çekmek mekruh olur mu? Hayır, mekruh olmaz.
Peygamberimiz (s.a.s.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor: “Bismillahirrahmanirrahim ile başlamayan her anlamlı iş, bereketsiz ve sonuçsuzdur” Peygamberimizin bu ifadesi bizlere her yapacağımız hayırlı işte besmele çekmemiz gerektiğini anlatıyor.
Sünnet olduğu yerler: Namazda her rekâtta Fatiha'dan önce, gusletmeye ve abdest almaya, yiyip içmeye, mektup yazmaya ve her faydalı işe başlarken Besmele çekmek sünnettir. Namaz dışında, Fatiha'dan başka bir sure okumaya başlarken de Besmele çekmek sünnettir.
Anlamı ise Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım demektir. Besmele başında euzu söylendiğinde Arapça euzu billahi mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim şeklinde söylenmektedir. Bütün olarak anlamı ise şeytanın şerrinden Allaha sığınırım demektir.
Gece uyumadan önce 21 besmele duası okuyan kişilerin, uykularında cin ve şeytanların kötülüklerinden korunacakları düşünülür. Aynı zamanda 21 besmele ile geri getirme duası da edilebilir.
“Rahmân ve rahîm olan Allah'ın adıyla” anlamına gelen “Bismillâhirrahmânirrahîm” cümlesinin adı.
Cabir (r.a.) Peygamberimiz'den ilettiği bir hadisinde şöyle der: "Kişi yemeğe başladığında besmele çekmezse, şeytan o sofraya oturur.
Değerli kardeşimiz, Evet, caizdir. Peygamber Efendimiz (asm), "Ey Allah'ım, senin adınla." anlamına gelen, "Bismike Allahümme" ve "Allah'ın adıyla" anlamına gelen, "Bismillahi" sözlerini kullanmıştır.
Buna göre Hanefiler ilk rekatta taavvüz (euzü) ve besmeleyi, diğer rekatlarda da sadece besmeleyi okumak sünnettir. Şafii ve Hanbeli mezhebine göre ise, her rekatta taavvüz (euzü) ve besmeleyi söylemek sünnettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri