Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Bitkisel sıvı yağlar (ayçiçek, soya, zeytinyağı, mısırözü yağı, fındık yağı vb.) daha az doymuş yağ içerirken, daha fazla doymamış yağ içermektedirler. Bu nedenle, yemeklerinizde mümkün olduğunca bitkisel sıvı yağları kullanın.
Fındık yağı; %10 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %82 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %8 oranında doymuş yağ içermektedir. Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
İlgili 45 soru bulundu
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Çok pahalı derseniz, hiç olmazsa riviera tip zeytinyağı kullanılmalı. Genel amaçlı olarak ve yüksek sıcaklık gerektiren kızartmalarda; fındık yağı, ayçiçek yağı veya kanola yağı kullanılabilir.
En sağlıklı yağlardan biri de zeytinyağıdır ancak kalori yönünden zengin olduğundan ölçülü tüketilmelidir. Yemeklerde soğuk sıkım zeytinyağı, organik tereyağı, kanola ve fındık yağı, salatalarda ise yine soğuk sıkım zeytinyağı ve keten yağı tercih edilebilir.
Ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ içermektedir. Mısırözü yağı ise %56 oranında çoklu doymamış yağ içerir. Her iki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Mısırözü yağı ve ayçiçek yağı omega yağ asitleri bakımından zengindir.
Vücutta bulunan yağları yakmak ve kilo alımının önüne geçebilmek adına verilen besinlerin tüketimine özen göstermek gerekir. Bunun yanı sıra hafif ya da yüklü ağırlık kaldırmak, gün içerisinde tempolu şekilde hareket etmek ve yürüyüş yapmak da yağ yakımını destekler.
Günlük beslenme düzeninde, en fazla yüzde10 oranında doymuş yağ asitleri (tereyağı gibi hayvansal yağlar), yüzde 15 oranında tekli doymamış yağ asitleri (zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı) ve maksimum yüzde 10 oranında çoklu doymamış yağ asitleri (soya yağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı gibi) bulunması önerilmektedir ...
Hindistan cevizi yağı genellikle en iyi seçeneği sunar, bu da onu kızartma için en sağlıklı yağ haline getirir. 8 saat 180 derecede sürekli kızartıldıktan sonra bile, kalitesi bozulmaz. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitlerinin %90'ından fazlası doymuş yağdır ve yüksek sıcaklıklara karşı çok dayanıklıdır.
Rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinir. Ancak kolza ürününün yağında insan sağlığına zararlı erüsik asit, küspesinde de hayvan sağlığına zararlı glukosinolat bulunması nedeniyle 1979 yılında ekimi yasaklanmıştır.
Ayçiçeğinin halk arasında yaygın kullanılan adları: Gündöndü, günçiçeği, günebakandır. Çok nadir şemşamer denilen yöreler de bulunmaktadır.
Yemeklerinize zeytinyağı ilave edin
Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olan zeytinyağı hem kalp sağlığını korumak hem de sağlıklı bir beslenme örüntüsü için tüketilmesi gereken bir besin. Omega-9'dan zengin olan zeytinyağı aterosklerozu önleyici ve HDL 'yi yükseltici etkisi var.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Yağsız yemek seçenekleri arasında kızartma yapmak yerine fırınlamak veya haşlamak gibi yöntemlere başvuruluyor. Bir başka yöntem ise yağsız et yemeği yapılacaksa etin yağsız yerinin seçilmesi! Tavuk göğüs eti ve hindi bu anlamda çok sağlıklı. Balık yaparken ise yine fırınlama ve buğulama yöntemi seçilebilir.
Makarna malzemeler:
Yarım fincandan biraz fazla sıvı yağ (En sağlıklısı zeytinyağıdır ama bazıları makarnada kokusunu sevmez, tadını sevdiğiniz başka bir sıvı yağ da kullanabilirsiniz.)
Meyvemsi tadı daha fazla olan natürel sızma zeytinyağı daha çok çiğ yemeklerde ve salatalarda kullanımı tercih edilir. Daha hafif tadı olan riviera zeytinyağı ise yemeklerin pişiminde daha çok tercih edilir.
Bitkisel yağ, bitkisel veya tohum kökenli herhangi bir (hayvansal bazlı olmayan) yağ veya yağ karışımı için kullanılan bir terimdir. Çoğunlukla farklı zincir uzunluklarında çoklu doymamış yağlar olduğundan daha sağlıklı seçeneklerden biridir.
Margarin ham maddesi olan yağların bitkisel özellik taşımalarına karşın üretim süreci sentetik ve yapaydır. Sonuç olarak da zamanla kalp hastalığı gibi olumsuz durumlara neden olabilir. Kolesterol oranını yükseltmesi de bir başka olumsuz etkisidir. Yeni doğum yapmış annelerin sütünü azaltabilir.
Zararlı olan yağlar doymuş yağlar olup bunlar tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı, peynir, süt, krema, dondurma, kaymak, yumurta, kırmızı et, hindistan cevizi yağı ve çikolatada vardır. Doymuş yağlar kanda kolesterolü artırarak koroner kalp hastalığına neden olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri