Yemeklik patates ise, kızartmalık patatese göre daha küçük, kabuğu daha ince ve sulu olur. Ayrıca yemeklik, haşlamalık olan patateslerin nişasta oranı azdır. Bu patatesler sulu olduğu için kızartıldığında lezzetsiz olur. Sulu yemekler ve haşlamak için kullanılması tavsiye edilir.
Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, "Kızartmalık patatesler nişasta oranı yüksek, su oranı az olan, kabuk rengi sarı ile kırmızı olan patateslerdir. Yemeklik patatesler ise kabuğu ince, sulu, kızartmalık patatese oranla daha küçük boylardaki patateslerdir" dedi.
Sarı bamba patates, oval bir görünüme sahiptir. Kabuğunun rengi sarı tonlarını taşıyor. Bazen sarı bazen çok açık sarı bir kabukla büyür. Kızartmalık ve yemeklik patatesler arasında lezzetli bir tür olan bamba patates, besin değeri yüksek bir türdür aynı zamanda.
Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur. Ayrıca patateslerin filizlenmemiş olmaları da oldukça önemlidir.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
C grubu patatesler: Yumuşak dokulu, piştiğinde dağılan ve daha çok kızartmalık olarak kullanılan, püre, çorba ve fırında pişirmeye uygun olup bol nişastalı patateslerdir. Monalisa, agria, bintje, Adapazarı patatesi bu gruba girer.
Kızartmalık patateslerin nişasta oranı yüksek, su oranı az olmalıdır. Kabuğu kalın, parlak ve iri patateslerdir. Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır. Haşlamalık patates ise, kızartmalık patatese göre daha küçüktür.
Sarı patates, Afyon russet gibi cinsler; patates kızartması için en uygun seçeneklerden biridir. Aynı zamanda kızartmak istediğiniz patatesleri seçerken yeşil olmamasına, yumuşamamış ve sert patatesler olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Kızgın yağa patateslerini atın, 5-6 dakika sonra patatesleri yağdan çıkartın . Bir kenarda beklesinler patatesler bir 5-10 dakika arasında bekledikten sonra ocaktaki yağın altını açın yağ iyice ama iyice kızsın bekleyen soğuyan patatesleri tekrar yağa atın kızarmasına yakın yağa tuz ekleyin.
Cevap: Merhaba efendim ürünümüz nevşehirde üretilmiş olup kaliteli, yemeklik, kızartmalık ve cipslik olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Nazım Yıldız Çiftliği tarafından Bolu'da üretilen kızartmalık/sofralık patatesler, sabah kahvaltılarının yıldızı olmaya devam etmekle beraber farklı yemeklerde kullanıldığında da sofralara çok yakışacaktır.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Patates seçerken kararmamış, düzgün şekilli ve pürüzsüz olmasına özen gösterin. Tazeliğini anlamak için parmağınızla kabuğuna baskı uygulayın. Eğer patatesin kabuğu inceyse ve çabuk soyuluyorsa tazedir. Ayrıca patatesi kullanacağınız şekle göre almanız da önemlidir.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır. ton olarak gerçekleşen ihracat 2022 yılının ilk 3 ayında %33 artışla 106.532 ton olarak gerçekleşmiştir.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. 100 gram beyaz patates 29 gram karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken tatlı patates 24 gram karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir. Vücut bu nişastayı basit şekere dönüştürür ve oluşan glikozu enerji kaynağı olarak kullanır.
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Dünya genelinde bilinen 5000'e yakın patates türü varmış. Evet, yanlış duymadın tam tamına 5000. Say say bitmez. Küçük, büyük, tatlı, tuzlu olmak üzere sınıflandırılan patates, dünyanın birçok yerinde yetişebilirmiş.
Pişirme türü unludur ve harika kızartma kalitesine sahiptir. Agria büyük, uzun oval yumrulara, sarı bir kabuğa ve koyu sarı bir et rengine sahiptir. Yumru sayıları oldukça fazla kuru madde içeriği yüksektir.
Tıpkı tatlı patates gibi bir tada sahip olan mor patatesin doğup büyüdüğü yer ise Endonezya ve Filipinler. Tatlı patates gibi orta derecede tatlı bir lezzete, koyu renkli bir kabuğa ve içinde de mor bir renge sahip. Bu renk ona aynı zamanda faydalarını da getiriyor.
Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir.
Kimi zaman patateslerin bayat olması ve içlerindeki nişasta miktarının yeterli kadar olmaması nedeniyle de patatesleriniz parçalanır. Bu nedenle yeşillenmemiş tazecik patatesler kullanmaya özen gösterin. Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz.
Lezzetli ve büyük boy patateslerden oluşan Migros Seçilmiş Patates Kumpir, iri patates cinsi olmasına rağmen kolaylıkla pişer. Fırınlanarak pişirilmeye çok uygun olan Migros Seçilmiş Patates, birkaç garnitürle zenginleştirip kumpir yapmak için idealdir.
Haşlama için en uygun patates mumlu patates diye anılan patatestir. Bunların kabuğu ince ve içi suludur. Nişasta oranı %16 dolayındadır ve haşlandığında şeklini korur. Unumsu patatesteki nişasta yapısı, mumlu patateslerden 12 derece daha düşük ısıda parçalanmaya başlar.
Patateslerinizin hepsini 1 kerede atmayın bölün 2 aşamada haşlayın, ve soğuk suya alın. Soğuk suda bir kaç dakika kaldıktan sonra tekrar bir soğuk sudan geçirin, patateslerinizin soğuduğundan emin olun ve süzgece alın. Teflon tavanıza sıvı yağı dökün ve kızgın yağa patateslerinizi yavaş olarak bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri