Merkez Bankası Başkanı
TARAFLAR NE DİYOR? 10 TL'lik madeni para ve 500 TL'lik banknot basılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Yanlış bilgi, kesinlikle yeni bir çalışma yok. Hiçbir şekilde bir çalışma da yok ihtiyaç da yok” dedi.
Konuya ilişkin "Yeni paralar mavi-turkuvaz renkte olacak" ve "Paralar önümüzdeki aylarda tedavüle girecek" gibi ifadeler sosyal medyada yer aldı. Bu iddianın asılsız olduğu ve Merkez Bankası'nın böyle bir çalışması olmadığı öğrenildi.
500 ve 1000 liralık banknotların basılacağı iddiasına ilişkin Cevdet Yılmaz, böyle bir durumun kendi içlerinde söz konusu olmadığını söyledi.
Hükümetin böyle bir hazırlık içinde olduğunu dillendiren uzmanlar, Türk Lirasının alım gücünün düşmesi sebebiyle bunun şart olduğunu söylüyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ise ''500 liralık banknotlara Türkiye'nin ihtiyacı yok'' diyor.
İlgili 28 soru bulundu
Benzer bir durum, 2023 yılı basımı 1 liralarda da yaşandı. 2016 basımı 1 lira ile gramajı düşürülen 2023 basımı 1 lira ele alındığında ağırlık olarak farkını hissedenler şaşırdı. Buna göre yıllardır 8 gram olan 1 liralar, Mart ayından itibaren darphanede 6 grama düşürüldü.
500 liralık banknotun üzerinde kimsenin fotoğrafı olmayacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Güven Pado'nun iddiaları yalanlayan açıklaması da gazetelerde yer aldı. Pado, “Bu tür haberler gerçeği yansıtmamaktadır ve polemik için söylenmiştir” dedi.
Ülkemiz ekonomisindeki nakit para ihtiyacının karşılanması, Eskimiş ve yıpranmış banknotların yenileriyle değiştirilmesi, Tedavüle temiz bir banknot kompozisyonunun çıkarılması, Döneme özgü fiziksel ve teknik sorunların giderilmesi.
Dolaşımdaki toplam paralar içinde 5 TL'nin de payı yüzde 1'e inmiş durumda. Bu nedenle 500 TL'lik banknotla birlikte 5 TL'lik madeni paranın basılacağı ifade ediliyor. Böylece 5 TL'lik banknot, değer kaybı nedeniyle madeni paraya dönüşmüş olacak.
Ülkemizde banknot basma ve ihraç yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu yetkiyi tek elden ve süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir. Türkiye'de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir.
Fatma Aliye Topuz ya da bilinen ismiyle Fatma Aliye Hanım, ilk Türk kadın romancısı.
Türkiye'nin tedavülde olan en büyük parası şimdilik 200 Türk lirası. 200 TL'lik banknotun satın alma gücü uygulanan ekonomi politikası sonucu hızla eridi. Üstelik dolaşımdaki miktarı da rekor kırmış durumda. 2009'da dolaşımda 1,77 milyar TL'lik 8,8 milyon adet 200 TL banknot vardı.
200 Türk lirası, bir Türk lirası banknotudur. En yüksek kupür değerine sahip banknot tedavüle çıktığı 2009'dan beri kullanılmaktadır. Diğer banknotlar içerisinde boyut açısından da en büyüğüdür.
* Siz dolaşımda 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 dolarlık banknotlar görürsünüz. 100 dolarlık banknotların üçte ikisi ABD dışında el değiştirir. Oysa 2, 500, 1.000, 5.000, 10.000 dolarlık banknotlar da vardır.
Peki Merkez Bankası fazla para basarsa ne olur? Merkez Bankasının olası bir fazla yani karşılıksız para basması durumu ekonomi için hiç de iyiye işaret olmaz. Örneğin; 100 liralık rezervimiz varken 200 liralık para basar ve bunu sürdürürsek yapacağımız tek şey halkı fakirleştirerek ekonomiyi zayıflatmak olur.
Yüzeyinin yarısından fazlası eksik olan banknotlar ise değiştirilmez. Eskimiş, yıpranmış veya kısmen fiziki parça kaybına uğramış banknotların, doğrudan Merkez Bankası Şubeleri, Ziraat Bankası veya diğer banka ve özel finans kurumlarının şubeleri aracılığıyla değiştirilmesi mümkündür.
İddialı da gözükse tüm dünyada ardı ardına faaliyete geçecek dijital para birimleri, hayatımızın her alanını değiştirecek. Türkiye'de Merkez Bankası 2022 sonuna doğru bir bilgilendirme yapacak. E-liranın 2023 yılında kullanıma çıkması bekleniyor.
10 ve 200 Türk lirası banknotlar 16 Temmuz 2021 tarihinde; 5 ve 20 Türk lirası banknotlar 29 Eylül 2021 tarihinde; 50 ve 100 Türk lirası banknotlar ise 23 Şubat 2022 tarihinde tedavüle çıkarılmıştır. VI.
Yeni Türk lirası (2005-2009)
1 Ocak 2005'te Türk lirası'ndan altı sıfır atılmasından itibaren kullanılan resmî para birimidir. Ocak 2005 ile Aralık 2008 arasındaki geçiş döneminde, ikinci Türk lirası resmî olarak "Yeni Türk lirası" olarak adlandırıldı.
Videoda kullanılan para, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün Ayasofya Camii'nin ibadete açılması anısına bastığı ve 24 Temmuz 2020 tarihinde satışa sunduğu hatıra parası olduğu anlaşıldı.
Gümüş hatıra para 185, bronz 55 liradan satılıyor
"Vatandaşlarımız Darphane Genel Müdürlüğümüzün web sitesinden temin edebilecekleri gibi, Darphane Genel Müdürlüğümüzün girişindeki satış mağazamız var oradan da hatıra paraları temin edebilirler.
Danıştay kararıyla müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya için üç tip özel para basıldı. Tedavüle girecek para 1 TL değerindeyken, koleksiyonerlere yönelik gümüş para 185 TL, bronz para 55 TL'den satılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri