Kumaş üretim uzmanı olan Hogue, özellikle tene direkt temas eden kıyafetleri mutlaka giymeden önce yıkamamız gerektiğini söylüyor. Bunun nedeni sadece kıyafeti sizden önce deneyenlerden bulaşabilecek potansiyel mikroplar değil, daha çok kıyafetlerin üretim sürecinde maruz kaldığı kimyasallar.
Yeni alınan giysiler, giyilmeden önce mutlaka yıkanmalı! Peki ama neden? Yeni aldığınız kıyafeti yıkamadan giymemeniz için 3 önemli neden var: Kullanılan boyalar, kimyasal maddeler ve bulaşıcı cilt hastalıkları.
Giymeden önce yeni giysileri yıkamalı mıyım? Evet, çünkü küçük güzel elbiseniz veya şirin kazağınız, sağlığınız için tehlikeli bazı kimyasal maddeler içeriyor olabilir.
Yeni Aldığın Kıyafetlerden Önce Sağlığınızı Düşünün. Sizi ürkütmeyiz istemeyiz fakat yeni kıyafetleri yıkamadan giymek konusunda dikkatlı olmakta fayda var. Çünkü bir kıyafet aracılığıyla birtakım bakterilerin, mantarların, virüslerin ve enfeksiyonların size geçme ihtimali var.
Rehbere göre, uzmanlar iç çamaşırı, çorap, tayt, tozluk ve spor kıyafetlerinin her kullanımdan sonra yıkanması gerektiğini söyledi. Bu öneri, lekeli, ter ve diğer kötü kokulu, görünür kirleri olan diğer tüm kıyafetler için de geçerli.
İlgili 35 soru bulundu
Kot pantolonun uzun süre dayanabilmesi için 5 ila 10 giyimde bir yıkanması tavsiye edilir.
Uzmanlar, genellikle yatmadan önce duş alındığını, pek terlenmediğini ve iç çamaşırı da giyiliyorsa, pijamanın bir hafta boyunca yıkanmadan giyilebileceğini söyledi. Dr Rossi, kaban veya ceket gibi dış kıyafetler, cilde temas etmediği için de genellikle ayda birden fazla yıkanması gerekmediğini söyledi.
Özellikle yaz aylarında yeni alınan bikini, iç çamaşırı, şort, gömlek gibi giysilerin mantar ve bakteri açısından yüksek risk taşıdığı, yıkanmadan giyilmemesi gerektiği bildirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.
Özellikle iç çamaşırı ve pantolon gibi deriye direkt temas eden giysilerin kullanılmadan önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Karaoğlu, şöyle konuştu: "Burada amaç öncelikle derimize geçebilecek ekstra boyaların arındırılmasıdır. Bugün birçok kişide egzama türlerinin yaygın olarak ortaya çıktığını görmekteyiz.
Kullanılmadan önce mutlaka yıkanması gereken giysilere örnek olarak: çorap, iç çamaşırı, spor kıyafetleri, tişört, şort, mayo ve bikini gibi yazlık giysiler.
Yine de kullanıcılar, ürünü sterilize bir şekilde giymek istedikleri için “Yeni alınan kıyafetler kaç derecede yıkanmalı?” sorusu zihinlerini meşgul etmektedir. Yeni alınan, hiç giyilmemiş kıyafetler için 30 derece ve daha düşük dereceli sıcaklıkta soğuk yıkama yapılması önerilmektedir.
Zaman zaman sirkeli su hazırlanmalı ve renkli kıyafetler 20 dakika kadar sirkeli suda bekletilmeli. Bu yöntem özellikle de siyah ve lacivert renkli kıyafetler için uygulanmalı. Koyu renkli iç çamaşırlarının renklerinin solmaması ve daha hijyenik olması için sirkeli temizlik önerilir.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır. Çok kirli renkliler için ortalama olarak 60-90 dakika arası yıkama süresi yeterlidir. Az kirli renkliler için ise 30-60 dakika arası yıkama süresi yeterlidir.
Koyu renkleri birlikte ve beyaz veya daha açık renkleri ise ayrı yıkayın. Renk gruplarından oluşan daha fazla çamaşır olması durumunda, bunları ayrı ayrı seferlerde ele alın. Mesela morlar, kırmızılar, portakallar ve parlak sarılar gibi parlak kıyafetler birlikte veya çok çamaşır olması durumunda ayrı yıkanabilir.
Uyurken takacağınız sütyen, özellikle de beden ölçünüze uygun olmayan bir sütyen rahatsızlığa ve uykunun bozulmasına neden olarak uyku kalitenizi düşürür. Bunun yanında sirkadiyen ritimlerinizi etkileyerek hasara yol açtığı da kanıtlanmış.
Genellikle yatmadan önce duş alıyor, iç çamaşırı giyiyor ve geceleri terlemiyorsanız pijamalarınızı 1 hafta yıkamadan giyebilirsiniz.
Külot ve şort gibi iç çamaşırları, kumaş türüne göre 40-90 derece aralığında yıkanır. Genital bölgeye temas eden külotlar, her türlü akıntı ve terleme sebebiyle bakteri üretmeye başlar. Bakterilerin mantar ve çeşitli enfeksiyonlara dönüşmemesi için yüksek sıcaklıkta temizlik yapılmalıdır.
Sağlığınız ve hijyen sağlamanız için pamuklu iç çamaşırları da dahil kullandığınız tüm iç çamaşırı çeşitlerini günde bir kez ya da iki günde bir kez değiştirmelisiniz. Kadınların regl dönemlerinde yoğunluğa bağlı olarak külotlarını günde birkaç kez değiştirilmesi önerilir.
GENİTAL BÖLGEYİ KORUYOR
Özellikle dar pantolon ve taytlar giyildiğinde ortaya çıkabilecek sorunları engelleyen bu küçük cep, ekstra kumaş parçası sayesinde cildinizin nefes almasını sağlayarak genital bölgede oluşabilecek sorunların önüne geçiyor.
Kirli iç çamaşırları, bakteri ve mantarların çoğalmasına neden olabilir. Özellikle kız çocuklarında, vajinal enfeksiyon riski daha yüksektir. İç çamaşırlarının sık sık değiştirilmesi ve düzenli olarak yıkanması enfeksiyon riskini azaltabilir.
Sağlıklı bir uyku için ilk öncelik temiz ve ferah kokusu ile uyku kalitenizi yükseltecek pijamalar olmalıdır. Pijamalarınızda biriken vücut sıvıları ve bakteriler sağlığınızda ciddi zararlara yol açabilmektedir. Sağlığınız için pijamanızı en fazla 3 kere giymeli sonrasında yıkamalısınız.
Toz deterjandan oluyor büyük ihtimalle. Yıkama hatasından oluyor. Yıkamadan önce ters yüz etmelisin, düşük sıcaklıkta yıkanmalı ve deterjan miktarı çok olmamalı.
Yeni Kot Nasıl Yıkanır? Yeni aldığın kotlarının renginin solmasını önlemek için yapman gereken; ilk altı ay yıkamadan giymek diyebilirim bu sayede renk çok çabuk pantolondan çıkmaz ayrıca makinede yıkanan yeni kotlar biraz çekme yapabilir sonrasında giydiğiniz takdirde bollaşması mümkün..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri