Bunlar; fikir oluşumu, bu fikirlerin gözlemlenmesi, iş analizi, fikirlerin geliştirilmesi, test etme ve ticarileştirme'dir.
Tasarım sürecinde de prototip, bir ürünü piyasaya sürmeden önce ürünün neye benzeyeceğini, ürünün ne yapacağını ve ürünün nasıl işlediğini gösteren gerçek bir ürün simülasyonudur. Yeni bir ürün geliştirme sürecinin önemli adımlarından biri de prototip yapmaktır.
Böylelikle ürün geliştirme süreci içinde yaşanabilecek olası riskler tahmin edilerek kontrol altında tutularak müşteri ve pazar ihtiyaçlarına en uygun olan ürünler piyasaya sürülebilir. Ürün geliştirmenin ilk ve en önemli adımı pazardaki müşterinin problem, ihtiyaç veya isteklerinin doğru belirlenmesidir.
İlgili 22 soru bulundu
Tasarım süreci
Tasarım odaklı düşünme, bağlam analizi, problem tespiti, çerçeveleme(bir araya getirme), fikir yürütme ve çözüm üretme, yaratıcı düşünme, eskiz ve çizim, modelleme ve prototip oluşturma, test etme ve değerlendirme gibi süreçleri kapsar.
Bir ürün tasarım sürecinin ilk adımı, pazarda veya hedef kitlenizdeki ihtiyaçları belirlemektir. Müşteri araştırmaları, pazar analizi ve rekabet analizi gibi yöntemler kullanarak bu ihtiyaçları ortaya çıkarabilirsiniz.
Tasarım ilk olarak taslak halinde hazırlanır. Her taslak birer zihinsel alıştırmadır. Taslak aşaması, tasarım sürecinin beklide en uzun tutulması gereken kısmıdır.
Tasarım sürecinin ilk aşaması olan problemin tanımlanması; üzerinde çalışmış olduğunuz fikir veya proje ile vermek istediğiniz mesajın içeriğinin, bu mesajın iletilmesi istenen kitlenin ve mesajınızı engellere uğratmadan nasıl ileteceğinizin belirlenmesidir.
Ürün geliştirme, belirli bir ihtiyaca cevap vermesi istenen ürün fikri ya da ürünün, konsept geliştirme aşamasından market rafına yerleştirilmesine kadar tüm aşamalarını kapsayan bir yeni ürün oluşturma sürecidir.
Ürün geliştirme, müşterilere yeni ürünler sunmak veya satışları artırmak için mevcut ürünleri iyileştirmektir. Bu süreçte işletmede var olan veya yeni eklenecek olan ürünlerin insanların satın almak isteyeceği bir ürüne dönüştürülmesi için ürün geliştirme stratejisi uygulanır.
Yeni ürün, pazara daha önce sunulmamış ticari mal veya hizmetleri ifade etmektedir (Bekoğlu & Ergen, 2016, s. 924). Yeni ürün; üretici işletme için yeni olabileceği gibi, o ülke ya da pazar için de yeni olabilir. Yeniliğin tanımı ile ilgili olarak iki temel farklı yaklaşım literatürde yer edinmiştir.
İnovasyon; yeni veya iyileştirilmiş ürün, hizmet veya üretim yöntemi geliştirmek ve bunu ticari gelir elde edecek hale getirmek için yürütülen tüm süreçleri kapsar. Yeni veya iyileştirilmiş ürün, hizmet veya üretim yöntemi geliştirme, yeni düşüncelerden doğar. İnovasyon sürekliliği olan bir faaliyettir.
Tüketicinin giderilmesi gerektiği ihtiyaçlarını karşılayan ya da sorunlarını çözme noktasında fizyolojik ve psikolojik unsurlar bütünü geliştirilmiş ürün olarak bilinir. Genel olarak duyu organlarınca algılanmayan bir unsurdur.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Tasarımın bütününü oluşturan çeşitli elemanların bir düzen içerisinde bir araya getirilmesini sağlayan temel çıkış noktası ana fikir olarak tanımlanabilir.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Bu eleman ve ilkeler, görsel anlatım dilinin grameri olarak kabul edilir.
ESKİZLER; Mimari projenin en önemli çalışma sürecidir ve bu çizimlere de taslak denir. Taslaklar serbest elle kareli veya eskiz kağıtlarına yaklaşık ölçüde çizilir.
Orijinal: Çoğaltılmak üzere tarayıcıdan geçirilerek hazırlanan ya da üretilmeden önce filmi çekilen tire veya yanton resimlerdir.
İyi bir ürün tasarımı için iyi bir fikir geliştirme çok önemlidir. Bu aşamada, hedef pazarın ihtiyaçları belirlenir, rakip ürünler incelenir, ürün özellikleri tanımlanır, bir ürün fikri seçilir, ekonomik bir analiz yapılır ve geliştirme projesinin taslağı çıkarılır.
Ürün Geliştirme Uzmanı, ürünlerin tasarımı, üretimi ve pazarlanması süreçlerinde önemli bir rol oynar. Ürünlerin kalitesini ve çevreye olan etkisini optimize etmek için ürünlerin özelliklerini, maliyetlerini ve üretim süreçlerini inceler. Ayrıca, ürünlerin pazarlanması için stratejiler geliştirir.
E-ticarette yeni ürün geliştirme, yeni ürünleri piyasa sürmek, rekabette öne çıkmak ve pazar hakimiyetini artırmak için gerekli çalışmalardan biri. Farklı ürün gamları oluşturmak, farklı sorunları çözecek alternatifler üretmek, farklı hedef kitlelere ulaşmak için de bu çalışmalar yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri