Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Boyanın çok hızlı kuruması. Önceki katlar tamamen kurumadan ek kat uygulanması. Yüzey hazırlığının yapılmaması ya da eksik yapılması. Boyanın son kullanım süresinin geçmiş olması.
Boya işlemini yeni yapmış olsan bile ısı farkı anında çatlaklara neden olabilir. Sorunu gidermek için ise ısı yalıtımından yararlan faydalı olabilir. Ayrıca yoğuşma da seni aynı sorun ile karşı karşıya getirebilir. Duvar boyası çatlağını tetikleyen son durum olarak yapının yaşını göstermek doğru olur.
İlgili 19 soru bulundu
Yerleşim: Yeni bir yapı inşa edildiğinde veya eski bir bina yenilenirken, yerleşme sürecinde duvarlarda çatlaklar meydana gelebilir. Isı farkı: Sıcaklık farkları da duvarda sıva çatlağına neden olabilir. Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir.
Eğer duvarlarda ya da taşıyıcı kolonlarda dikey yönde ilerleyen çatlaklar tespit edilirse, bu bir tehlike belirtisidir ve binanın tahliye edilmesi gerekmektedir. Probleme yönelik belirti veren binalarda düşey taşıyıcı çatlaklar oluşmaya başlar.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır.
Duvar boya kusması ve çözümü
Dönüşün astarı kullanmak, zımpara uygulamasının yapılması ve en az iki kat boya badana yapmak, boya tutmayan duvar sorununu çözecektir. Ancak bu işlemler uygulanırken boya tutmayan duvar bölgelerinin tamamen duvardan sökülmesi gerekiyor, bu aşama da mutlaka gerçekleştirilmeli.
Nem: Duvarlardaki yüksek nem seviyeleri, boyanın altında biriken su buharının buharlaşmasını engeller ve bu da boya kabarmasına neden olur. Sıcaklık Değişiklikleri: Sıcaklık değişiklikleri, duvarlardaki malzemelerin genişlemesine ve büzülmesine neden olabilir.
Boya neden pütürlü ve lekeli görünebilir? Pütürlü ve lekeli görüntü son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, astar katının tam kurumamış olmasından veya yüzeyin temizliğinin yeterince iyi yapılmamış olmasından kaynaklanabilir.
Bu problemin oluşum nedeni; yüzeye aktarılan boyanın henüz tam kuruma yapmamasından dolayı yağmurla birlikte ıslanması ve ıslak olan yüzeyden boyanın akıntı yapmasıdır. Problemin çözümü için, hava şartlarının iyileşmesi ve yüzeyin iyice kuruduktan sonra tekrar boya uygulamasına geçilmesi gerekmektedir.
Astarlar ilk olarak boyanızın yapışması için düzgün bir yüzey sağlamasıyla öne çıkar. Boyanın daha iyi tutunacağı bir taban elde edilmesini sağladığı için yapılan işlemin daha uzun ömürlü olmasını mümkün kılar. Ayrıca boyanın yapışmasını iyileştirdiği için gelecekte pullanma ya da soyulma yaşanmasının önüne geçer.
Rutubetli duvarın durumuna göre temizlik sürecine karar verilir. Duvarın kuru bir bezle silinmesi, kabaran yerlerin bir spatula yardımıyla kazınması gibi yöntemler uygulanabilir. DRYFİX NM-S 10 (Nem ve Rutubet Boyası) en iyi sonucu verebilmesi için duvardaki kabarıkların giderilmiş olması gerekmektedir.
Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir.
En Popüler İç Cephe Boyası Markaları
Jotun: Jotun, dayanıklılık ve geniş renk paleti ile tanınır. Ayrıca, çevre dostu ürünleriyle bilinen bir markadır. Marshall: Marshall, kaliteli ve uygun fiyatlı boya seçenekleri sunar. Geniş bir renk yelpazesi ve farklı finish seçenekleri ile evinize mükemmel görünümü sağlar.
Söndürülmüş kireç şişerek duvar yüzeyine ulaşır. Bu kimyasal bileşen yüzeyde karbondioksit gazıyla tepkimeye girip kalsiyum karbonat denilen halk arasında “kireç taşı” olarak da bilinen mineral bir tuz oluşumuna sebep olur.
Bu problemin en büyük nedeni, yüzey ve uygulamadır. Uygun olmayan yüzeye yapılan her türlü boya, yapışma sorunu yaratabilir. Mutlaka bu tip durumlarda yüzey sorgulanmalıdır. Özellikle sentetik boya üzerine yapılan su bazlı boya uygulamalarında, yapışma problemi sık sık karşımıza çıkmaktadır.
Nedeni. Kötü uygulama tekniği, boya tabancasının yüzeye çok uzaktan tutulması, yanlış hava basıncı, yanlış hava başlığı. Boyanın yanlış şekilde karıştırılması, yanlış viskozite, kötü kalitede veya yanlış tiner kullanımı. Katlar arası yetersiz kuruma zamanı bırakılması, kurumanın hızlandırılması için hava üfleme.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Dokunma kuruması: 30-60 dakika Katlar arası bekleme süresi: 4-6 saat Son kuruma: 24 saat *Daha yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Duvar çatlakları oluşmasında zeminin yapısına bağlı olarak temel oturmaları, depremin şiddetine bağlı deprem titreşimleri, yapının içinden veya dışardan gelebilecek çevresel yapay titreşimler, yapı elemanlarında oluşan aşırı sehim olmak üzere 4 ana faktör etkendir.
Eğer çatlak genişliği 1,5 mm'yi geçiyorsa tehlike işareti olabilir.
Çok uygun primlerle yapılan DASK ile deprem anında yapıda oluşacak olumsuzluklar teminat altına alınıyor. DASK'lı bir konut deprem anında herhangi bir sıva çatlağı gibi olumsuzlukla da karşılaşsa bunun ücreti DASK tarafından sigortalıya ödeniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri