TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
Bir şeyde bulunup başkasında bulunmayan şey. Bir şeye mahsus kuvvet. Te'sir.
yani "görünenin aksine", "tam tersi" anlamında kullanılmalıdır. benzer kullanım hatalarını zaman zaman programında anlatıyor.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Bilhassa kelimesi cümleye özellikle anlamı katar. →Fen dersinden bilhassa bu konuya çalışmalısın. →Şair bilhassa yeşillikte çizim yapmamamızı önerdi. →Ona şaşırmadım ama bilhassa senin burada ne işin var?
İlgili 22 soru bulundu
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Keza kelimesi, Arapçadan Türkçeye geçen kelimelerden bir tanesidir. Arapçada "keẕā" şeklinde dile getirilmektedir. Bir şeyi sürekli yinelemekten kaçınmak ereğiyle aynı biçimde, böyle, aynı, böylece ya da öylece anlamları katmak için kullanılır.
Hicap, hem perdeli olmak hem de utanmak ve çekinmek manasına gelir. Mahcup ise, herhangi bir nedenden dolayı utanmış olan kimse demektir.
Yalvarmak, dilemek, rica etmek anlamına gelir.
TDK sözlüğünde bariz kelimesi ise gözle görülen, çok açık, apaçık, çok belirgin ve göze çarpan olarak açıklanmıştır.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Amiyane tabirle deyimi, halk deyişi ile ya da halk ağzı ile anlamlarına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bilahare kelimesi, 'Sonra, daha sonra, sonraları ve sonradan' anlamlarına sahiptir. Bu kelime grupları aynı zamanda bilahare sözcüğü için eş anlamlı şekilde de değerlendirilmektedir.
Kısaca bilmukabele kelimesinin anlamı nedir? İşte detaylar. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Bilmukabele kelimesi 'karşılık olarak' anlamına gelmektedir. Diğer bir anlayışla herhangi bir cümle veya davranış karşısında, ben de size, ben de, size de ya da sizlere de şeklinde bir karşılık bulunmaktadır.
Külliyen TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf,eskimiş Bütünüyle, tamamıyla, tamamen.
(ﻛﺬﻟﻚ) zf. (Ar. keẕālik) Bu da öyle, yine öyle, kezâ: Kānun desek kezâlik, meclis-i muhâkeme desek kezâlik… (Nâmık Kemal).
Lakin, bir bağlaçtır, ama, ancak ve fakat anlamlarında kullanılır.
Yaşantısı içerisinde onurlu, şerefli bir duruş gösteren kişiler için alicenap denmektedir. Aynı zamanda yüksek bir karakteri olan ve bu karakterini bozmayan kişiler adına da bu sözcük kullanılır. Genelde daha çok eski dönemlerde kullanılmış günümüzde ise çok fazla öne çıkmayan sözcüklerden biridir.
Burada bir ek olarak kullanılması ile beraber, herhangi bir durumdan ötürü kişinin gitmek zorunda kaldığını göstermektedir. Bu şekilde birçok farklı örnek ile beraber binaen kelimesi amaca uygun olarak değerlendirilebilir.
Kelime grubu noktasında mukabil sözcüğü daha çok buna mukabil şeklinde kullanılmaktadır. Karşılık olarak kullanılan buna mukabil kelimesi, daha çok 'buna rağmen ya da buna karşın' biçiminde ele alınmaktadır. Herhangi bir durumu anlatırken kullanılır.
TDK'ya göre estağfurullah kelimesinin üç anlamı vardır: İlk Anlamı: ''Allah'ım sen günahlarımı affet, beni bağışla.'' İkinci Anlamı: Teşekkür eden ya da yaptığı bir hatadan dolayı özür dileyen kişiye karşı nezaket gereği söylenen söz. Üçüncü Anlamı: Hayır, asla.
Nüfuz kelimesi, sözü dinlenecek kadar insanları etkileyen, insanların korktuğu ve erki elinde bulunduran kişi ya da gruplar için söylenmektedir. Bilimsel kaynaklarda ve belgelerde tarihte güçlü milletlerin askeri gücü zayıf olan milletler üzerinde nüfuz sahibi oldukları belirtilmektedir.
Bir süre uyunduktan sonra kılınması daha faziletli olan bu namaz uyumadan da yerine getirilmektedir. Bu namazın vakti ile ilgili olarak İslam dini peygamberi Hz. Muhammed (sav) gecenin ortasında ya da gecenin son kısmında kılınmasını tavsiye etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri