Fidan başına yarısı Mart ayı başında, diğer yarısı da Mayıs ayı sonu Haziran ayı başlarında olmak üzere % 26'lık Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) gübresinden 40 gr. verilmelidir.
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır. Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir.
Yeni dikilen bahçelerde toprak yapısı özellikleri nedeniyle bitkilerde sararmalar oluşabilir. Bunun temel nedeni demir ve çinko eksiklikleri kaynaklı yaşanmaktadır. Çözüm olarak içeriğinde demir ve çinko ihtiva eden kompoze gübreler kullanılacağı gibi alternatif olarak bu iki elementin gübre formları da kullanılabilir.
DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.
Mayıs-Temmuz periyotunda, 15-20 gün arayla 2-3 defa uygulanan ve tavsiye edilen yaprak gübresinin ilk uygulaması, yine bu ayın sonuna doğru başlar.
İlgili 34 soru bulundu
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Fidan gübrelemesi: Dikim yılından sonra her yıl veya iki yılda bir kasım-şubat ayları arasında 100-200 gr 15-15 -15 Kompoze gübre, mart ayında 100 gr Kalsiyum Nitrat (Ca(NO3)2) veya CAN, mayıs ayında da fidanın yaşının ilerlemesine göre 50-150 gr CAN verilmelidir.
Fındık üretim alanlarında yapılan bilimsel çalışmalarda toprakların büyük çoğunluğunda Çinko ve Bor elementlerinin noksan olduğu belirlendiği için, tesis gübrelemesinde dekara 1.5-‐2 kg Çinko Sülfat ile dekara 2-‐2.5 kg Boraks (veya 1 kg Etidot67) serpme olarak verilip, diğer gübrelerle birlikte toprağa karıştırılır.
ÜRE gübresi kullanılacaksa; 1. uygulamada 375 gr, 2. uygulamada 375 gr. olmak üzere toplam 750 gr yeterli olacaktır. Kompoze gübreler mutlaka şubat-mart 15'e kadar uygulanmalıdır.
Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.
Dikimden itibaren fındık fidanlarının sağlıklı olarak gelişebilmesi, iyi taçlanma gösterebilmesi ve verime yattıktan sonra da kaliteli ürün verebilmesi için fındık yetiştiriciliğinde gübreleme büyük önem taşımaktadır. Gübrelemenin Esasları: Fındık kökleri ile her yıl topraktan devamlı besin maddesi almaktadır.
Toprak, nemli kalacak ancak aşırı sulama da köklerin çürümesine neden olabilir. Bu nedenle, toprağın nem oranına bağlı olarak fidanın sulama sıklığı belirlenmelidir. Genellikle, yeni dikilen fidanlar her iki günde bir sulanmalıdır.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Ekonomik ömrü oldukça uzun olan fındık ağaçlarının gelişimi orta hızlıdır. Ağaç ortalama 4-5 metre boya ulaşır. Bu hızlı gelişim için dikim esnasında leonardit içerikli organik gübre, dikim yapıldıktan sonra baharla beraber map ve sacaka gübreleri kullanılmalıdır.
Fındık yetiştiriciliğinde doğru zamanda ve bi- çimde gübreleme yapılması gerekir ve gübreler bitkinin taç iz düşümüne verilmelidir. Kireç, hayvan gübresi ve azotlu gübreler çapa- lanarak toprağa karıştırılmalıdır.
Fındık fidanı gelişimini hızlandırmak için gübre uygulaması yapılmalıdır. Gübre uygulama şekli ve dönemleri şu şekildedir: dikim yapılır iken en az 200 gr tabandan leonardit içerikli organik gübre dikim toprağına karıştırılarak fidanı yerleştirip üzeri kapatılmalıdır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor.
Süper Çotanak gübresini erken ilkbahar döneminde ocak ayı başından şubat ayı ortalarına kadar kullanabilirsiniz. Fındık ocaklarının taç iz düşüm çapına gömülmelidir. 10 yaşından büyük ağaçlar için 1 kg, 10 yaşın altındaki ağaçlar için 750 gram ocak başı uygulama yapabilirsiniz.
Üre gübresi kullanılacaksa, analizden çıkan saf madde miktarı 2.2 ile çarpılıyor. Örneğin eğer gerekli azot miktarı saf madde olarak 6 kilogramsa, üre miktarı 6x2.2=13.2 kilogram olarak hesaplanıyor. Yani bir dekara 13.2 kilogram üre gübresi atılması gerekiyor.
Tavuk gübresinden üretilen organik gübre, domates, biber, fındık, üzüm, zeytin, çay, mısır, patates gibi meyve ve sebze yetiştiriciliğinde, çiçek bakımı, seracılık, park ve bahçe yeşillendirmede topraktan alınan verimini arttırır, özellikle insan ve çevre dostu özelliğiyle doğal dengenin yeniden kurulmasını sağlar.
Dr. Faruk Özkutlu, fındık üreticilerine çinkolu gübre kullanımını önererek, "Diğer gübreleri de mutlaka fındıkla buluşturacaksınız ancak çinkolu gübreyi de verdikten sonra veriminiz yüzde 25 artıyor." dedi.
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti.
- Kireç 3-4 yılda bir defa Kasım- Aralık ayları arasındaki dönemde verilir. Dal uçları altındaki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilerek 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılır. - Kireç, çiftlik gübreleri ve azotlu gübreler çapalanarak toprağa karıştırılmalıdır.
İlk gelişme dönemlerinden hasada kadar kullanılması tavsiye edilir. NOT: Yapraktan uygulama dozları 10-15 gün ara ile, damla sulama dozları ise haftalık olarak uygulanır.
Fındık bahçelerinde; yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, mayıs- temmuz ayları arasında 15-20 gün ara ile 2-3 defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise bu ayın sonlarına doğru başlanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri