Emziren anneler arasında, “Emziriyorum, bu nedenle hamile kalamam.” gibi bir görüş yaygındır; fakat bu, nispeten yanlış bir görüştür. Her ne kadar emziren bir annenin hamile kalma ihtimali belli bir süreye kadar düşse de emzirmek bir korunma yöntemi değildir.
Emzirme olsun veya olmasın, gebelikte baskılanan yumurtlama, doğum sonrası ortalama 42. Günde geri gelir ve başlar. Emziren annelerde ise emzirme süresince yumurtlama başlamayabilir. Bu adet görmeye de yansır. Emziren anne 2 ay kadar erken bir dönemde adet görmeye başlayabilirken, 18. Aya kadar görmeyebilir de.
Emziren bir annede yumurtlama ve gebe kalma riski 7'nci haftadan itibaren başlayabilir hatta bu dönemde lohusa henüz adet görmeye başlamadığından gebe kaldığının farkında bile olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemi, özellikle emzirmeyenlerde cinsel ilişki ile birlikte başlamalıdır.”
Doğumu takip eden 8. haftadan sonra gerçekleşen herhangi bir vajinal kanamada kadının gebe kalma potansiyelinin geri döndüğünün kabul edilmesi gerekir. Emzirme ile uygulanan doğum kontrolüne Laktasyonel Amenore Medotu (LAM) adı veriliyor.
Yeni doğum yapmış kadının hamile kalması ya da emziren annenin gebe kalması, çok sık rastlanan bir durumdur. Çünkü emzirirken hamile kalmak güçlü bir olasılıktır.
İlgili 18 soru bulundu
Ölü Doğum Sonrası Bir Yıl İçinde Yeniden Hamile Kalmakta Sakınca Bulunmuyor. Lancet 'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, ölü doğumdan sonra tekrar hamile kalmayı geciktirmek için hiçbir neden yok.
Bu inanışın doğru olan kısımlarından elbette söz edeceğim ancak sütün ve emzirmenin bir korunma yöntemi olmadığının altını çizmekte de fayda var. Emzirme döneminde prolaktin yüksekliğinden ötürü genellikle yumurtlama olmaz ve kan östrojen hormon düzeyi düşüktür.
Doğum sonrası korunma yöntemleri içinde en uygun yöntemler "spiral, prezervatif (kondom), sadece progesteron içeren doğum kontrol hapları ve üç aylık depo progestin iğneler" dir. Emzirme döneminde prezervatif kullanımı gebelikten koruduğu gibi aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korur.
Sezaryen doğum yapan kadın lohusalık döneminde cinsel yaşantısına başlayabilmesi için en uygun süre 1 ile 1,5 ay olmaktadır.
Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde cinsel ilişkiye girmek tıbben de dinen de sakıncalıdır.
Emzirirken hamile kalsanız bile sütün besin değeri değişmez. Sadece gelen süt azalır, kıvamı değişir ve tadı bebek tarafından sevilmeyebilir. Halsizlik genel hamilelik belirtileri arasında başlardadır. Ancak emziren kadınlarda da yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük zaten görülür.
Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz. Burada önemli olan bu dönemi doğru belirleyebilmektir.
Genellikle ilk doğumdan sonraki doğumlar daha kolay olur ve daha hızlı ilerler. İlk doğumdan sonra çoğunlukla rahim ağzı tamamen kapanmaz ve belli bir miktarda açıklık olur.
Halk arasında sezaryen doğum sonrasında daha uzun süre cinsel yasaklama olduğu düşünülüyor. Ama bu çok yanlış bir bilgi ve inanıştır. Normal doğumda olduğu gibi sezaryen doğum sonrası da 6 hafta yani 40 gün beklenmesi yeterlidir.
Doğum sonrası 6-8 haftalık yumurtlamanın üzerinden 15 gün geçtikten sonra adet kanaması görülür. Adetlerin kadınlarda düzenli hale gelmesi de birkaç kez adet dönemi yaşanmasını gerektirir. Emziren anneler, emzirmeyenlere göre daha da geç adet kanaması yaşar.
sorusuna özet olarak cevap vermek gerekirse, evet kalınır.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Doğumdan sonra 6. haftada yumurtlama başlar.
İki doğum arasında beklenmesi gereken minimum süre arasında bir fark yoktur. Hem sezaryen hem de normal doğumlarda iki doğum arasında 2 yıl beklenmesi önerilmektedir.
Bu yöntem, ilişki sonunda erkeğin penisini dışarıya çekerek vajinanın dışına boşlaması olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırmalar, dünya genelinde çok sayıda çiftin bu yöntem ile korunduğunu söylüyor.
Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
Sanılanın aksine ertesi gün hapı, cinsel ilişkiden sonraki gün alınmak zorunda değildir. İlişki sonrasında 5. güne kadar alınabilen ilacın gebeliği engelleme şansı ne zaman alındığı ile direkt bağlantılıdır. İlk 24 saat içinde alınan ilaç, gebeliği önlemede %98 oranında etkili iken bu oran 48. saatte %75'e geriler.
Bu nedenle “Süt korur” demek mümkündür." Emzirmenin gebelikten korunmada yüzde 99 oranında başarılı oldueğeunu belirten Dr.
Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe emzirmenin doğum kontrlü üzerindeki etkilerini anlatıyor… Bebeğinizi düzenli olarak emziriyorsanız, adet görmediğiniz sürece doğum sonrası ilk altı ay içinde emzirmenin gebelikten koruyucu etkisinden yararlanabilirsiniz.
Yani doğumdan 3 hafta veya 21 gün sonra size uygun olan doğum kontrol yöntemleri araştırmasına ve hatta uygulamasına başlamalısınız. Doğum kontrol yöntemleri için reglinizin geri gelmesini beklemeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri