Modem, internet bağlantınızın hızını etkileyen bir cihazdır. Eski bir modem, yeni teknolojileri desteklemediğinden, internet hızınızı düşürebilir. Modeminizi güncelleyerek, internet hızınızı artırabilirsiniz.
Altyapı, ADSL, ethernet kabloları, modemler, router gibi pek çok etken internet hızının değişkenlik göstermesine sebep olabilir. Bunlara ek olarak modemin bulunduğu yerin uzaklığı gibi çok basit çevresel faktörler de internet hızının değişmesine ya da bir anda düşmesine sebep olabilir.
Modemin konumu da önemlidir. Telefonunuzla modemin çekmediği bir alana giderseniz internet daha yavaş olur. Kısacası modemden ne kadar uzaklaşırsanız hızınız o kadar düşer. Kablolu ve kablosuz internet de internet hızını etkiler.
Modem kalitesi daha çok bağlantı stabilitesini etkiler. Mesela bağlantı hızı yavaşladığında modeme reset attığınızda bağlantı düzeliyor ise kaliteli modem ile buna gerek kalmayabilir.
İlgili 17 soru bulundu
İnternet Hızı Arttırma Yöntemleri
Modeminizi güncelleyin, Wi-Fi sinyali için en iyi konumu bulun, kablosuz bağlantı yerine kablolara bağlanın, antivirüs yazılımınızı güncelleyin ve internet sağlayıcınızla iletişime geçin. Bu yöntemlerle internet hızınızı artırarak daha hızlı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Modem değişimi genellikle modemin yeterli gelmediği durumlarda yapılır. Örneği fiber internet bağlantısına sahip kullanıcıların ADSL modeme sahip olduğu durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda internet hızı yeterince verimli olmaz. Böyle bir durumda ADSL modemi uygun hızdaki bir modem ile değiştirmek sorunu çözecektir.
Mevcut modeminizi yenisiyle değiştirebilirsiniz. İnternet hizmet sağlayıcısını değiştirebilir veya geniş bant paketinizi yükseltebilirsiniz. Ev ağında kaç cihazın çalıştığını kontrol edin ve kullanılmayan cihazların bağlantısını kesin. Arka planda çalışan bant genişliği gerektiren uygulamaları ve görevleri kapatın.
Modem ile router arasındaki fark ilk olarak budur. Bir diğer fark ise, modem tek bir IP alırken router farklı cihazlara farklı IP adresleri atar. Bu iki kavram arasındaki en önemli fark ise şudur; router olmadan internete bağlanmak mümkündür ama modem olmadan sadece router ile internete bağlanmak mümkün değildir.
İnternet servis sağlayıcıları ADSL, VDSL ve fiber internet gibi farklı altyapı donanımlarını kullandıkları için her modem, her altyapıda aynı verimlilikle çalışmaz. Modeminizin hangi altyapı hizmetini desteklediğini modem üreticinizin resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.
Kötü yazılım ve virüsler: Router, kötü yazılım ve virüslerin hedefi olabilir. Bu tür saldırılar, router'ın performansını olumsuz etkileyebilir ve internet hızını düşürebilir. İnternet hızını optimize etmek ve router'ınızı düzenli olarak güncellemek oldukça önemlidir.
Evde kullanılan kablosuz internet hızının normalden yavaş olmasının çeşitli nedenleri olabilir. Kullanılan ADSL modem veya yönlendiricinin üzerinde çalışan yazılımın güncel olmaması, eksik yapılandırılma, modemin bulunduğu ortamdaki parazitler ve ağdaki diğer bazı sorunlar, yavaş internet bağlantısına sebep olabilir.
Hayır, Wi-Fi hızı etkilenmez. Routeri modemin direkt yanına koyarsanız sinyal gürültüsünden belki hız düşebilir ama başka odada kullanacaksanız etkilemez.
Peki modem sinyali nasıl güçlendirilir diye merak ediyorsanız Wi-Fi menzil geliştiriciler ya da Wi-Fi mesh cihazları ile modeminizin sinyal gücünü ve arttırmanız mümkün. Kablosuz ağ güçlendirme için bu cihazları kurduktan sonra hız ve ping testi yaparak modeminizi internet kalitenizi ölçümlemiş olabilirsiniz.
İdeal İnternet Hızı Kaç Olmalı? İyi bir internet deneyimine sahip olmak için belli bir hız limiti bulunmaz. Bu noktada ise genellikle 50 mbps ile 100 mbps hız aralığı oldukça iyidir. Bunun yanı sıra teknolojinin gelişmesi ile birçok farklı internet paketi, 100 ve daha yüksek mbps hız sağlamaktadır.
Ancak modeminizi uzun yıllar kullansanız da belirli aralıklarla güncellemeniz gerekir. Yapılacak güncellemeler modeminizin daha verimli çalışması ve internet bağlantınızdan üst düzey performans ile yararlanabilmeniz için oldukça önemlidir.
Merkezi bir konum, genellikle evin orta katında ve orta odada bulunan bir yer olmalıdır. Yüksek bir yere yerleştirin: Kablosuz sinyaller genellikle aşağı ve yana doğru yayılır. Bu nedenle modemi yüksek bir konumda tutmak, sinyallerin daha geniş bir alana ulaşmasına yardımcı olacaktır.
Modem çeşitleri üç tipte bulunur: Kablo, dijital abone hattı (DSL) ve çevirmeli ağ.
Hız testi speedtest olarak da adlandırılabilir. Bu test sayesinde hem indirme hem de yükleme hızını öğrenebilirsiniz. İnternet hızında bir sorun yaşıyorsanız eğer bu test sonucuna göre aksiyon alabilirsiniz.
50 Mbps indirme hızına sahip geniş bant internet bağlantısı kullanıyorsanız , ultra HD kalitesinde videoyu aynı anda 2 cihaza kadar rahatça aktarabilirsiniz. Ayrıca, bir müzik albümünün tamamını yaklaşık 14 saniyede veya HD kalitesinde bir filmi yaklaşık 11 dakikada indirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri