Yenidoğan bebek, genellikle doyduğu zaman meme ucuyla oynamaya ve kendini oyalamaya başlar. Doyan bebek, kendini anne memesinden geriye doğru atma eğiliminde olur ve emmeye devam etmek istemez. Emzirme sonrası karnı doyan bebek, gevşeyerek rahatlar; önceki huysuzluğundan kurtulur ve huzurlu olur.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Kolları ve bacaklarının sürekli hareket ediyor olması. * Parmaklarını hatta yumruğunu ağzına götürmesi. * Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi.
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
İlgili 30 soru bulundu
Yeni doğan, açlık belirtileri göstermiyorsa;
O zaman bebek acıksa da uykuya devam edebilir. Yeni doğan bir bebek 24 saatlik bir süre içinde en az 8 ila 12 kez emzirilmesi gerekir, bu nedenle yeni doğan bebeğinizi ilk ay, gündüzleri 2-2,5 saatte bir, geceleri de 3 saatte bir uyandırıp emzirmeye çalışın.
Doymayan Bebek Kaka Yapar mı? Bebeklerin doyduklarına dair ortak en önemli belirti, günde yaklaşık 4-6 bez ıslatmalarıdır. Yani çiş, bebeğin doyup doymadığına dair belirtilerin başında gelir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebeğin Kilosu
Gözle görülür bir değişim görmeseniz bile, bebeğinizi doktor kontrollerine götürdüğünüz zaman kilo artışı gözlemleniyor ise, yeterli miktarda beslendiği anlamına gelir. Bebekler doğumdan sonraki büyüme sürecinde; haftada 125 gram, ayda 500 gram ve üzeri alması yeterli beslenmeye işaret eder.
Anne Sütünün Yetmediği Nereden Anlaşılır? Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Bebeklerde hıçkırığın sebebi sıkça sindirim sistemiyle alakalıdır. Bu nedenle hıçkıran bebeklerin genellikle tok olduğu düşünülür. Ancak bu her zaman doğru değildir. Bazı durumlarda hıçkırık bebeklerin yemek yemesinden hemen sonra ortaya çıkabilir.
Tipik açlık işaretleri
Temiz parmağınızla yanağının köşesine dokunduğunuzda kafasını çevirir ve ağzını açarak tepki gösterebilir. Ellerini istekli bir şekilde emmeye ve dudaklarını şapırdatmaya başlayabilir. Eğer açlık işaretleri cevaplandırılmazsa, sinirlenmeye ve ağlamaya başlayabilir.
6 aya kadar en fazla 4 saat aç kalabilirler ama 6 aydan büyük bebekler en fazla 6 saat kadar aç kalabilir.
Yenidoğan bebek acıktığında uyanır, karnını doyurduğunda ise rahat ve hızlı bir şekilde uyur. Eğer uzun bir süre emmeden uyuyorsa bebek uyandırılarak emzirilmelidir.
Sebepsiz yere de annenin sütü gecikebiliyor. Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor. Buna karşın, yapılan tüm müdahalelere rağmen anneden süt hiçbir şekilde gelmezse, yenidoğan bebek bazı özel mamalarla geçici olarak beslenebilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Sadece anne sütüyle beslenen bebekler günde 8-10 kez kaka yapabilirler. Rengi açık sarı, kıvamı yumuşak ve pütürlü olarak tanımlanabilir. Yeterli beslenemeyen, kilo alımı az olan bebeklerde kaka ve kirli bez sayıları azdır. Gazlı bebeklerde ise sık ama az kaka yapma görülebilir.
1) İlk 3 gün: Yaklaşık 3 kiloluk bir bebek, 2 saatte bir 60 ml, toplamda 450 – 600 ml anne sütü almalı. Bebek ilk gün boyunca her istendiğinde 5 dakika bir göğüste 5 dakika diğer göğüste emzirilmeli. 2. gün her 2 saatte bir 10 dakika, 3. gün ise 2,5 saatte bir 15 dakika emzirilmeli.
Her bebek farklıdır dedik. Bu nedenle anne, zaman içinde açlık ağlamasını ayırt etmek konusunda uzmanlaşır. Açlık ağlaması genellikle huzursuzluk, mırıldanma ve mızmızlanma gibi “öncü açlık seslerinin” ardından gelir. Bebek emerken memeyi bırakır ve yine ağlamaya başlarsa, bebek aç olmayabilir.
*veee en önemlisi günlük yaptığı idrar miktarı ve rengi: Karnı doyan bir bebek ilk bir hafta boyunca en az günü kadar idrar yapar. Yani ilk gün en az 1 kez, ikinci gün en az iki kez, üçüncü gün en az 3 kez gibi… Yedinci sekizinci günden sonra günde ortalama 7-8 defa idrar yapmasını bekleriz.
Bazı bebekler anne sıcaklığını, kokusunu daha fazla hissetmek için, tok oldukları halde emmek isterler. Bu emme arzusu, mide dolu olacağı için, besinlerin mideden geri gelmesini kolaylaştırır ve reflüyü tetikleyici etki gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri