Yenidünya 1700'lü yıllarda Avrupa'ya, 1800'lü yıllarda ise Cezayir ve Lübnan üzerinden ülkemize gelmiştir. Ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesinde, yenidünya için uygun ekolojik koşullar mevcut olduğundan üretimin büyük bölümü bu bölgede yapılmaktadır.
Yeni dünyanın ya da diğer adıyla Malta eriğinin ana vatanı Asya'nın güneyi, Kuzey Hindistan, Çin ve Japonya olarak biliniyor. Japonya'dan da Akdeniz'e gelmiş. Oradan da Akdeniz'e kıyısı olan her yerde yetiştirilmeye başlanmış.
Muşmula, yenidünya isimleriyle de tanınan Malta eriği dışı hafif sert, içi de yumuşak bir meyve. Dünyada da ''Maltese Plum'' ya da ''loquat'' adıyla biliniyor.
Çekirdeğinde idrar artırıcı özellik bulunduğu için böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Böbreklerde oluşan kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. B, C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler yönünden zengindir. Göz ve cilt sağlığı için çok faydası olan bir meyvedir.
İlgili 45 soru bulundu
Özellikle yeni dünya meyvesi de çok fazla sevilerek tüketiliyor. Diyabeti önleyen ve kolesterolü dengeleyen yeni dünya meyvesi düzenli olarak tüketildiği takdirde kan şekerini de dengeliyor.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Malta Eriği Nerede Bulunur? Akdeniz ikliminin görüldüğü tüm tropikal bölgelerde bulunan malta eriği, ülkemizde özellikle Antalya ve çevresindeki illerde bulunur.
Türkiye'de yenidünya meyvesinin en çok Akdeniz bölgesinde yetiştirildiğini ifade eden Rüzgar, az miktarda da Ege ve Doğu Karadeniz'de üretimin gerçekleştiğini belirtti. Türkiye'de 2013 yılında yaklaşık 13 bin ton yenidünya üretiminin yapıldığını kaydeden Rüzgar, "Akdeniz bölgesindeki üretim yaklaşık 12 bin ton.
Yenidünya, A, C ve B vitaminleri bakımından zengindir. Portakal kadar C vitamini de içerdiğinden, özellikle soğuk algınlığınız olduğunda yenidünya meyvesini de tüketebilirsiniz. Vitaminlerin yanı sıra gerçek bir lif ve mineral deposudur.
Türkiye'de ilk yenidünya hasadı olması nedeniyle, toplanan ürünler temsili olarak 200 TL'den alıcı buldu. Nisan ayı sonuna doğru örtü altındaki hasadın biteceği, ardından açık bahçelerdeki ürünlere geçileceği kaydedildi.
Yenidünya ağaçları ekim ayı sonu ile kasım ayında çiçek açmaya başlar ve neredeyse kış boyunca çiçekli kalır. Bileşik salkımlar halindeki krem ve beyaz renkli çiçekleri güzel kokulu olup balozu (nektar) bakımından zengindir.
* Yenidünya yaprakları önemli antienflamatuar ve analjezik nitelikler içerir ve kanser tedavisinde değerli bir ajandır. Yenidünya yaprakları özü ayrıca vücudu hücresel yaşlanmaya karşı korur. * Yenidünya lif bakımından zengindir ve kilo vermek isteyenler için sağlıklı bir seçenektir.
Malta eriği meyveleri Mart-Nisan aylarından, Haziran ayına kadar olan dönemde olgunlaşır. Malta eriğini genellikle aşılandıktan 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar. 10-12 yaşlarında ekonomik verime geçer.
Jak meyvesi; 1,20 metre çapı ve 50 kiloya çıkabilen ağırlığı ile ağaçta yetişen en büyük meyve unvanına sahip. Bu meyvenin ağırlığı ve boyu bakımında adeta bir karpuz büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.
Önceleri süs bitkisi olarak değerlendirilen yenidünya 19.yy'dan itibaren iri meyveli çeşitlerin bulunmasıyla meyve olarak tüketilmeye başlamıştır. Ülkemizde Malta eriği olarak da bilinir. Taze meyvenin az bulunduğu ilkbahar aylarında (Nisan-Mayıs) olgunlaştığı için talep çok olur ve yüksek fiyatla satılır.
Bu meyve bahar ve yaz aylarında yetişiyor ve tazeliğini uzun zaman koruyamadığından hemen tüketilmesi gerekiyor.
Malta eriği ya da diğer adıyla yeni dünya (Eriobotrya japonica) diğer adıyla yeni dünya mevvesinin doğal yaşam alanı aslında Çin. Anayurdunun Çin olduğu sanılan malta eriği önceden Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonraları buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmıştır.
Yeni dünya çiçeği öksürüğe iyi gelir. Diyabeti önlemeye yardım ediyor, kemik erimesi riskini azaltıyor, sindirim sistemini düzenliyor, görme yetisini kuvvetlendiriyor.
Yenidünya ağaçları, genellikle aşılandıktan 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Ağacın yetiştirilmesi için ilkbaharda toprağa ekimi gerçekleştirilir. Ağacın budanması mart ayında yapılmaktadır.
Cupuacu Güney Amerika'ya özgü bir meyve olan cupuacu, olgunlaşmış bir kavun büyüklüğünde ve ananasa benzeyen tadıyla dünyanın en pahalı meyveleri arasında yer alıyor. Meyvenin yalnızca 450 gramının değeri ise 250 dolar.
Yabani olarak da yetişebilen hünnap meyvesi bahçelere de özel olarak yetiştirilebilir. Anavatanı Çin olsa da ülkemizde Güney ve Batı Anadolu'da yetiştirilmektedir. Çin'de 'Hayatın meyvesi' 'Ölümsüzlük meyvesi olarak ülkemizde innabi, ünnap ve çiğde adı ile bilinmektedir'' dedi.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri