Yenilenebilir enerji, güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı gibi karbon nötr doğal kaynaklardan elde edilebilen ve insan zaman ölçeğinde doğal olarak yenilenen kaynaklardan elde edilebilen enerjiye denir.
Yenilenebilir enerji kaynakları, hidro, jeotermal, güneş, rüzgar, odun, bitki artıkları, biyokütle,gel-git ve dalga olarak kabul edilmektedir.
Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Günümüzde küresel enerjinin yüzde 80'i fosil yakıtlardan elde ediliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en önemli rolü üstlenmektedir.
Kısa sürede yerine konulabilen bir enerji kaynağıdır. Bu yüzden kendilerini yormadan, insanlar için güç üretebilirler. Kirliliğe neden olmazlar, diğer yakıtlara oranla daha temiz kaynaklardır. Doğal olarak varlığını sürdürdüğü için alternatif ve tükenmeyen bir enerji kaynağıdır.
Yenilenebilir enerjiler; güneş, rüzgar, biyokütle, jeotermal, dalga enerjisi gibi doğada kendiliğinden var olan kaynaklardan elde edilmektedir. Bu kaynaklar, fosil enerji kaynaklarının tersine zamanla tükenmez ve kömür, benzin, doğalgaz gibi yenilenemeyen enerjilere alternatiftirler.
İlgili 37 soru bulundu
Yenilenebilir enerji sayesinde elektrik enerjisi üretilir.
Yenilenebilir enerji mühendisleri, enerji üretimi için farklı projeler tasarlayabilirler. Bu projeler arasında, güneş enerjisi panelleri veya rüzgar türbinleri kurulumu, hidroelektrik santral inşaatı, biyokütle enerji üretimi tesisleri ve jeotermal enerji üretimi yer alabilir.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile enerji üretiminde dışa bağımlılık azalır. Yenilenebilir Enerji Kaynakları, enerji verimliliğinin artmasına yardımcı olur ve hava kirliliğinin azalmasını sağlar. Karbon emisyonunu azaltır ve çevre dostu bir enerji tüketimi sağlar.
Yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artışla dünya sıralamasında basamakları hızla tırmanan Türkiye'nin temiz enerji haritasında, İzmir rüzgar, Konya güneş, Aydın jeotermal, Şanlıurfa hidroelektrik ve İstanbul biyokütle kapasitesiyle lider şehirler olarak öne çıkıyor.
Yenilenemez Enerji Nedir? Yeniden oluşturulamayan, tüketim ihtiyacını karşılayabilecek ölçekte üretim veya yeniden kullanım imkânı bulunmayan doğal kaynaklardan elde edilen enerjiye yenilenemez enerji denir.
Çünkü mekanik, elektrik, ısı ve manyetik gibi birçok formda bulunur ve asla kaybolmaz. Enerjiyi şu şekilde tanımlayabiliriz; Doğada ve evrende meydana gelen tüm fiziksel ve kimyasal olay ve tepkimelerde mekanik, sıcaklık, ışık, elektrik ve manyetik tiplerde kullanılan veya dönüştürülen tüm formların genel adıdır.
Yenilenebilir enerji kaynakları; ısınma ihtiyaçlarını karşılamak için, sıcak su üretimi için ve elektrik enerjisi üretimi için kullanılmaktadır. Yaşamın hemen hemen her alanında yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanıldığını söylemek mümkündür.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının mali-yetleri fosil kökenli yakıtlara göre daha azdır, yenilenebilir olduklarından dolayı tükenmezler ve konvansiyo-nel yakıtların aksine çevre ve insan sağlığı için önemli bir tehdit oluşturmazlar.
Yenilenebilir Enerji ve Yenilenemez Enerji Farkları
Bu kaynaklar arasında başlıca hidroelektrik enerjisi, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, biyokütle enerjisi ve jeotermal enerji bulunur. Yenilenemez enerji kaynakları ise kömür ve petrol gibi fosil yakıtları içerir.
Hidrolik, jeotermal, biyokütle, güneş ve rüzgâr enerjisi yaygın yararlanılan yenilenebilir kaynaklardır. Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli 19 GW olarak belirlenmiştir.
Yenilenebilir kaynaklardan rüzgar, toplamda %8 (338 TWh) ile en fazla elektriği üretti, onu %7,2 (291 TWh) ile hidroelektrik izledi. Sonraki en popüler enerji kaynakları da sırasıyla fotovoltaik güneş (%2.2), biyokütle (%1,4), jeotermal (%0.4)'dir.
Türkiye'de en çok kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarının başında güneş enerjisi gelir.
Vücudumuzun temel enerji kaynağı yiyeceklerin yapı taşları olan karbonhidrat, protein ve yağlardır. Karbonhidratlar sindirim süreci sonucu basit şekerlere, proteinler amino asitlere, yağlar ise yağ asitlerine ve gliserole dönüşür. Kan dolaşımı ile bu maddeler dokulara ve hücrelere taşınır.
Temiz enerji; güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal ve hidroelektrik gibi doğal enerji kaynakları kullanılarak üretilmektedir. Temiz enerji kaynaklarının kullanımı sırasında fosil yakıtların aksine karbon emisyonu meydana gelmez. Böylece, düşük karbon ayak izine sahip çevre dostu enerji üretimi sağlanmış olur.
Birincil enerji kaynakları, petrol, kömür, doğal gaz, nükleer, hidrolik, biyokütle, dalga-gelgit, güneş ve rüzgârdır. Birincil enerji- nin dönüştürülmesi sonucu elde edilen enerji ise ikincil (se- konder) enerji olarak bilinmektedir.
Üniversitelerin Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünden mezun olan kişiler, yenilenebilir enerji mühendisi olur. Yenilenebilir enerji mühendisi, enerjinin çevreye en az seviyede zarar vermesi, enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve enerji sorunlarına çözüm üretilmesi alanlarında çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri