Cheddar peyniri, genel olarak hamburger için kullanılan bir peynir türüdür. Cheddar peynirinin tadının oldukça lezzetli olduğunu belirtmek doğru olacaktır. Hamburger Peyniri Nedir? Hamburger ya da Cheddar peyniri; inek sütünden üretilmiştir.
Adını İngiltere'nin Somerset Cheddar kasabasından alan Cheddar Peyniri, inek sütünden imal edilen 12. Yüzyıldan beri tüketilen sert ve yağlı bir peynir çeşididir. Olgunlaştırılan Cheddar peynirinin yapısı ve lezzeti olgunlaştırma seviyesine göre farklılık göstermektedir.
Rengi turuncuya yakın olan tadı çok yoğun bir peynir türüdür. Cheddar Peyniri adını İngiltere'nin ünlü bir bölgesinden almaktadır. Hamburgerin vazgeçilmez peyniri. Birçok farklı tarifte çekinmeden kullanabilirsiniz.
Türkiye'de en çok tüketilen yerli peynir çeşitleri arasında; beyaz peynir, kaşar, eski kaşar, dil peyniri, köy peyniri, lor, örgü peyniri, çeçil peyniri, ezine peyniri, edirne peyniri, Van otlu peyniri, Kars gravyer, İzmir tulumu, Erzincan tulumu ve Mihaliç peyniri gelmektedir.
Adı İngiltere'deki Cheddar kasabasından gelmektedir. Bu peynir sarıdır ve tadı biraz ekşidir. İnek sütünden üretilmektedir. Yağlı ve serttir.
İlgili 28 soru bulundu
Cheddar peyniri, hamburger peyniri olarak da bilinmektedir.
Cheddar peyniri, adını İngiltere'nin “Cheddar” bölgesinden almaktadır. Genellikle inek sütünden üretilen bu peynir yağlı ve sert bir yapıya sahip olup tadı hafif ekşi bir tada sahiptir. İngiliz mutfağında önemli bir yere sahip olan cheddar, artık birçok ülkede üretilmeye ve tüketilmeye başlanmıştır.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır. Yağlı bir peynirdir.
İtalyanca'da tereyağı anlamına gelen burro kelimesinden türeyen Burrata peyniri, lezzetiyle tüm dünyada adını duyuran bir taze peynir çeşididir.
50 yıldır değişmeyen lezzeti ve üçgen şekliyle bir klasik haline gelen KARPER, farklı formlarda ve yeni ambalajlarında sunduğu seçeneklerle güne lezzetli bir başlangıç yapmanızı sağlıyor.
Cheddar peyniri çoğunlukla inek sütü ile yapılır. Özel çiftliklerden elde edilen taze süt pastörize edilir ve sütü kesmek için peynir mayası ilave edilir. Pıhtı oluştuğunda peynir altı suyu ayrılarak telemeler kesilir ve levhalar halinde birbirine yaslanarak preslenir.
Kendine has bir sarı renge sahip olan Gouda peyniri yarı sert bir yapıdadır. Bal mumundan yapılan bir kabuğa sahip olan peynir çeşidi taze ya da eskitilmiş olarak tüketilebilir. Sade olarak tüketilebildiği gibi kimyonlu, otlu, biberli ve susamlı çeşitleri de bulunur.
Çiğ ya da pastörize edilmiş süte peynir mayası katılarak süt koyulaştırılır ve kalıplara alınarak tuzlanır. Kalıplar ara ara çevrilerek peynirin suyu süzülür. Peynir katı bir hal alınca dış kısmı peynirin kendine özgü kaplaması ile kaplanarak olgunlaşmaya bırakılır ve 3-4 hafta sonra tüketilebilir.
Hollanda'ya özgü peynir çeşitlerinden biri olan gouda peyniri, tekerlek şeklinde orta sertlikte bir peynir türüdür.“Hoda” şeklinde telaffuz edilir ve “yıkanmış teleme” olarak sınıflandırılan peynir türleri arasına girer. Dış kısmı kırmızı, turuncu veya altın sarısı parafin balmumu ile kaplı olur.
Ülkemizde Kars kaşarı olarak da bilinen Gravyer peyniri, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve ardından dinlendirilmesiyle lezzet kazanıyor. Yıllanmış emekle üretilen bu lezzetli peynir, içerisinde katkı maddesi bulundurmaması sebebiyle besin değerleri açısından diğer diğer peynirlerden daha yüksektir.
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir. Ortaya çıkış zamanı ise Kars ilinin 1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihini içerir.
Yaklaşık 145,00 TL dir. Bir paket ağırlığı 400 ile 600 gr arasında değişebilir. Genellikle meze sofralarında tercih edilir. Tadı yoğun olduğundan kahvaltı sofralarında tercih edilmez.
Beyaz peynirde de üst nokta Ezine… Çanakkale'nin neredeyse boğazı kadar meşhur peyniri. Tam yağlı, enfes lezzetli, yedikçe yenesi, domatesin, biberin, kavunun, karpuzun can dostu Ezine peyniri, Çanakkale'nin lezzet dünyasına bir armağanı desek yalan olmaz.
Bir klasik olan Ezine ile Yeni Rakı, Toros Keçi Peyniri ile Tekirdağ Rakısı, Trakya kaşarı ile Tekirdağ Trakya Rakısı, Diyarbakır örgü ve Bergama tulumu ile Tekirdağ Kavrulmuş Anason Rakısı, Divle Obruk peyniri ile No.10, Erzincan tulumu ile Tekirdağ Altın, Kars gravyeri ile Altınbaş.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Dünyada en çok tercih edilen ve popüler olan koyu renkli Cheddar peyniridir. Taze olarak tüketilebildiği gibi yaklaşık 30 aya kadar eskitebilir. Bu klasik peynire beyaz mantar ve altın varak eklendiği için fiyatı artmıştır.
Peynirli hamburgerlerin vazgeçilmezi olan yiyecek pizzalarda, ızgaralarda, tostlarda sıklıkla yer alabildiği gibi et yemeklerine de eşlik edebilmektedir. Hem dilim hem de kalıp olarak rendelenerek kullanılabilen peynir un ve sütle karıştırılarak sos halinde de tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri