Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Kiraz, badem, kayısı, şeftali ve erik çekirdekleri, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır gibi bitkiler siyanürlü bileşikleri, otçul hayvanlara karşı bir savunma mekanizması olarak doğal bir şekilde üretmektedir.
Elma, armut gibi bazı meyvelerin çekirdekleri ise çok küçüktür ve bunları yanlışlıkla yutabiliriz. Neyse ki bunlar da yutulduklarında değil, çiğnendiklerinde tehlikeli olurlar. Çünkü bu meyvelerin çekirdekleri amigdalin ihtiva eder ve bu madde vücudumuzda çok güçlü bir zehir olan siyanüre dönüşür.
Kayısı çekirdeği, kayısının sert tohumunun içinde yer almaktadır. Bu çekirdeğin zehirli bir bileşik olan amigdalin içerdiği bilinmektedir. Ayrıca çekirdeğin tüketimi siyanür zehirlenmesine yol açabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor. Zehirlenme belirtilerine dikkat! Nelere dikkat edilmeli?
Toksik olabilen bileşik amigdalin içerirler. Amygdalin, elma çekirdeğinin kimyasal savunmasının bir parçasını oluşturur ve kendi başına zararlı olmasa da çiğnendiğinde veya hasar gördüğünde hidrojen siyanüre dönüşebilir. Siyanür, yeterince tüketilirse oldukça tehlikeli hatta ölümcül olabilen bir şeydir.
Her meyvenin çekirdeği yenmez çünkü çekirdekler toksin madde açısından yoğundur. Ancak üzüm gibi bazı meyvelerin çekirdekleri az miktarlarda tüketilebilir. Üzüm çekirdeği de doğru ve önerilen miktarlarda tüketilmelidir. Aşırı tüketiminde zehir etkisi yaratıp alerjik reaksiyonlar gösterebilir.
Kiraz yediğiniz zaman çekirdeklerini ağzınızda çok uzun süre tutmamaya çalışın çünkü kiraz çekirdeği hidrojen siyanür adı verilen zehirli bir bileşik içeriyor. Ancak bu sizi çok da fazla endişelendirmesin. Çünkü kirazdan zehirlenmek için gerçekten çok fazla kiraz yemeniz gerek.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli.
Sağlığa pek çok yararı olan şeftali çekirdeği farklı yöntemler ile tüketilebilir. Özellikle sert yapılı ve büyük olan şeftali çekirdekleri kurutularak çiğnenebilir. Bunun yanı sıra şeftali çekirdeği ezilerek suyu da çıkarılabilir. Şeftali çekirdeklerini suda kaynatıp bu suyu içmek de oldukça yararlıdır.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Faydaları saymakla bitmeyen acı kayısı çekirdeği içerdiği zengin B17 vitamini sayesinde de bağışıklık sistemini güçlü kılıyor. Uzman sağlıkçıların bile büyük beğeniyle tavsiye ettiği acı kayısı çekirdeğini evinize ya da sevdiklerinize güvenle sipariş verebilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Yenildiğinde yanma hissi veren potasyum siyanürün tadı, keskin ve acı olarak tanımlanmıştır.
Siyanür çok hızlı hareket eder. Yani siyanür dakikalar içinde öldürme potansiyeline sahiptir. Toksik siyanüre maruz kalma belirtileri, maruz kaldıktan birkaç saniye ila birkaç dakika sonra ortaya çıkabilir.
Kayısı çekirdeğinin siyanür içeriği 0.122 - 4.09 mg/ gram arasında değişmekte, ortalama 2.92 mg/gram ol- duğu bilinmektedir(3). İnsanlar için siyanürün öldürü- cü dozu 0.56 mg/kg - 1.52 mg/kg(4).
Elma çekirdeği: 18 adet elma yemek sizi öldürmez ama bu 18 elmanın çekirdeğini yerseniz, elma çekirdeğindeki siyanür sizi öldürür. Çikolata: Çikolata içeriğinde az da olsa teobromin bulundurur.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Elma çekirdeği toksik bir madde içeriyor. Siyanürün açığa çıkması için, elma çekirdeğinin çiğnenmesi ya da toz haline getirilerek tüketilmesi gerek.
Ayva çekirdeklerini kullanırken parçalamayınız. İçindeki zehirli siyanogenetik glikozitlerin açığa çıkmasına sebep olarak zehirlenebilirsiniz.
Ayva kış mevsimlerinin en sevilen, faydalı meyvelerinden biridir. Bunun yanı sıra ayvanın çekirdeği de sağlık için faydalıdır. Ayva çekirdeğinin içeriğinde magnezyum, bakır ve potasyumun anında vitaminler de bulunur.
Siyah üzüm çekirdeği olduğu gibi çiğnenerek ya da yutularak yenebileceği gibi toz haline getirilerek de tüketilebilir. Oldukça faydalı olan bu çekirdek, özellikle de siyah üzüm yenirken tüketilmeli ve çöpe atılmamalıdır.
Karpuz çekirdekleri sağlıklı şekilde sindirilmediği durumda; mide ağrılarına sebep olabilir. Bu yüzden karpuz çekirdeği nasıl tüketilmeli diye düşünürseniz; sindirim konusunu hatırlatmak isteriz. Sindirim sorunu dışında, şu güne kadar herhangi bir zararı görülmemiştir.
Meyve çekirdeklerinin zararları
Limon çekirdeği midede öğütülemediğinden ve dolayısıyla dışarı atılamadığından apandisite dolar. Apandisit şişer ve şişer patlama seviyesini limon çekirdekleriyle doldurmak istemiyorsanız limon yerken veya sıkarken 2 kere düşününüz. Fazla yenirse; diş etlerinde kanama yapabilir.
ÖNEMLİ NOT: Öncelikle ayva çekirdeği ağız yoluyla tüketilmemelidir, bu yüzden asla yemeyin. Ayva çekirdeğini kullanmanın en etkili yollarından biri onu harici olarak kullanmaktır. Bunun için de ayva çekirdeklerini kolayca bir jele, cilt nemlendirici bir kreme dönüştürebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri