Yer elmasının yetiştirilme şekli patates anımsatırken tadı ise, turp ve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken ise, yapısında barındırdığı inülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker yani diyabet hastaları ve tansiyon hastaları da korkmadan tüketebilir.
Görünüş olarak turp, zencefil ve kerevize benzetilse de tat olarak çok farklıdır. Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır. Bazen yemeklerin içinde patatese benzetilen bu sebze çiğ olarakta tüketilebilir.
Güneş alan her türlü toprakta büyüyen yer elması, uzun boyu ve sarı renkteki çiçekleri ile ayçiçeğine benzer. Hafif tadı ve düşük kalorisi ile ünlü olan bitki, bej ile turuncu arasında bir renge sahiptir.
Daha önce dediğimiz gibi yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır. Eğer sade bir şekilde yemek istemiyorsanız, küçük küçük dilimleyip salatalara ilave edebilirsiniz.
Yer elması üzerinde yumrular bulunan, bir kök sebzedir. Ay çiçeğigiller ailesinden gelir. Yer elmasının bildiğimiz yumrulu yapısı, toprak altında yetişen kısmıdır. Fakat yer elması bitkisinin tamamına baktığınızda, toprağın üzerinde yaklaşık 1-2 metre boyunca uzayan ve sarıçiçekler açan bir bitki olduğunu görürsünüz.
İlgili 30 soru bulundu
Böbrek sağlığına faydalıdır ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Besleyici ve düzenleyicidir. Solunum yolu rahatsızlıklarına birebirdir. Öksürüğü keser.
Yer elması bir günde ne kadar yenmeli? Bunun için kesin bir veri yok! Çünkü sürekli yer elması yemek imkansız ve 7-Keto oranı yaşla birlikte azalıyor. Bu açığı kapatmak için günde 200 miligram 7-Keto maddesi alınması öngörülüyor.
Tatlı patates olarak da bilinen yer elması kahverengi kabuklu bir kök sebzedir. Latince adı Helianthus tuberosus olan yer elmasının çeşitlerine göre renkleri de değişkenlik gösteriyor.
Yer elması sağlıklı bir bağırsaklar için mükemmel bir besindir. Bu faydalı sebze sindirime yardımcı olur ve kabızlık durumunda bağırsak geçişini düzenler.
Elmada C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunur. C vitamini besinler yoluyla sağlanmalıdır. Yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur, sinir sisteminin düzgün çalışması ve bağışıklık savunması için gereklidir, demir emilimini artırır. İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir.
Yer elmasını pek çok farklı şekilde tüketebilirsiniz. Toprağın altından çıkarıldıktan sonra tıpkı elma gibi soyup çiğ olarak yiyebileceğiniz gibi, patates gibi haşlayarak püresini de yapabilirsiniz.
Çiçekleri büyüdükten sonra sonbahar başında hasat edilir. Yumruları çok küçük ise tekrar gömülüp ekim ayında toplanır. Yer elması ekim ayından kasım ayının sonuna kadar manavlarda ve semt pazarlarında bulunabilir.
Yerelmasının içinde inulin adlı bir madde var. Bağırsaklar için faydalı. Ancak bu aynı zamanda sindirimi de zorlaştırıyor. Yani yerelması gaz sorunu yaratabilir.
Yer elması, proteinler, lif, vitaminler ve mineraller ile doludur. Tüketildiğinde yüksek miktarda tokluk hissi oluşturan bu sebzenin kilo kaybına yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Ana vatanı Kuzey Amerika olan yer elması görünürde patates ve zencefile benzer ancak tat olarak ise tatlı patates gibidir. Bir kök sebzesi olan yer elması sağlığa birçok faydası vardır. Uzmanlar özellikle kış aylarında herkesin mutfağında olması gerektiğini vurguluyor.
Bol suda duruladıktan sonra fazla suyunu kağıt havlu yardımıyla aldığınız doğranmış yer elmalarını parti parti kızgın yağa bırakın. Aralarda karıştırıp hafif bir renk alana kadar 2-3 dakika kızartın.
Yer elması tüketildiğinde, cildi onarmakta ve vücuda daha genç bir görüntü vermektedir. Yer elmasının tüketimi cilde doğal bir canlılık ve parlaklık kazandırmaktadır. Ancak bu yiyecek tüketilmediği taktirde de cilde oldukça faydalı olabilmektedir.
Helianthus tuberosus yani yer elmasının anavatanı Kanada ve Kuzey ABD olarak bilinmektedir. Dünyaya Kanada´dan yayılan bu bitki için bazı kaynaklarda Kudüs elması da denilmektedir.
Soğanları yemeklik doğrayın, yağı tencereye koyup soğanları şeker ve tuz ile pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince üzerine yer elmalarını koyup 2 dakika daha kavurun. Daha sonra garnitür ve suyu ekleyip 15-20 dakika pişirin.
İşte yer elmasının mucizevi faydaları….
Çok düşük kaloriye sahiptir. Bu nedenle kilo vermek için; diyet ve spor yapanlara ara öğün olarak önerilir. Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir.
Tatlı ve baharatlı bir tada sahip olan tatlı patatesin, turuncu etli bir içeriği bulunur. Anavatanı Amerika olan tatlı patatesin bir diğer adı da yer elması olarak bilinir.
Yerelması (Helianthus tuberosus), papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller (Helianthus) cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitki. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır.
Papatyagiller familyasına ait bir bitki olan yer elması, çorba, salata ve ana yemeklerde kullanılır.
Yer elması kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. İçerisinde nişasta da bulundurmadığı için şeker hastaları tarafından tüketildiğinde fayda sağlayabilir. İçerisinde yer alan İnülin maddesi sayesinde sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri