Bozulmayı önlemede en önemli nokta, nem kontrolüdür. Fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarda nem oranı % 5'ten fazla olmamalıdır. Saklanan yerlerin bağıl nem oranları % 60'tan fazla olmamalıdır. Tuz, nemi çektiğinden evde yağlı tohumları saklarken iri tuz kullanılmalıdır.
Yer fıstığı unu,aflatoksin analizi yapılmış yer fıstığının kabuklarını soyduktan sonra özelöğütücü makinalar kullanılarak elde edilir.
İlgili 31 soru bulundu
Tatlı ya da tuzlu çerez olarak tüketildiği gibi salata ya da yemeklere de lezzet katması için eklenir. Hindistan ve Asya ülkelerinde yaygın olarak yararlanılan yer fıstığı, soslarda ve yemeklerde haşlanmış ya da fırınlanmış olarak kullanılır.
Tavada kavurun
Bayatlamış kuruyemişlerin tazeliğine kavuşabilmesi için yapılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesi, yağsız teflon tavada kavurmaktır. Bu işlemi kısık ateşte uzun süre yapınız. Kısık ateş kuruyemişlerin yanmasını da önlemektedir.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylelikle şeker alımının önüne geçebilirsiniz ve kilo problemlerini önlemiş olursunuz.
Yer fıstığı tohumunda bol miktarda riboflavin, tiyamin, nikotinik asit ve E vitamini bulunur. Yer fıstığı tohumundaki A, C ve D vitaminlerinin miktarı yok denecek kadar azdır.
Bitkisel yağlar içinde, zeytinyağından sonra gelen en yararlı olan yağ çeşidi yer fıstığı yağıdır. Latince adı Arachis Hypogaea olan yer fıstığı bitkisinden elde edilir.
Bu nedenle küspesi, karma hayvan yemi üretiminde sıklıkla kullanılıyor. Dış kabuğunda bile yüzde 66 selüloz var. Bu nedenle hem hayvan yemi olarak, hem sunta yapımında hem de kanatlı hayvanlara altlık olarak değerlendirilebiliyor. Ayrıca kömür yapımında da yer fıstığı kabuğu kullanılıyor." dedi.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Taze yer fıstıklarının çamurlarını güzelce yıkayıp arındırıyoruz. Fıstıkların kabuklarının uçlarını çıtlatıp düdüklüye dolduruyoruz. Üzerine tuzumuzu ekleyip fıstıkların üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Havası çıktıktan sonra 20 dakika haşlıyoruz.
Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri ağzı iyice kapatılarak kapalı plastik torbalara koyup derin dodurucuda saklaya bilirsiniz.
Yerfıstığı hasat edildiğinde meyveleri % 35-60 nem içerir. Bu nedenle yerfıstığının uzun süre bozulmadan (özellikle aflotoksine karşı) depolanması için, ürün depoya konmadan önce nem oranı kabuklu olarak % 9'un, iç olarak %7'nin altına düşmelidir. Kavrulmuş fıstıklarda rutubet miktarı % 1,5-2'yi geçmemelidir.
Fındık, fıstık, bademleri açtıktan sonra tazeliğini kaybetmeden korumak için havayla temas etmesini engellemek gerekir. Bunun içinde hava almayan cam kavanozları tercih etmek daha doğru olur. Böylece kuruyemişleri hava almadan aylarca tazeliğini koruyabilirsiniz.
Arslantaş, yaptıkları baklavanın tadının cevizli ve fındıklı baklavaya benzediğini belirterek, "Herkese yer fıstıklı baklavayı tavsiye ediyorum. Özellikle pastaneci arkadaşlara örnek olsun. Antep fıstıklı yerine yerli ürünümüz olan yer fıstıklı baklavayı müşterilerine sunsunlar." ifadesini kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri