Tatlı ya da tuzlu çerez olarak tüketildiği gibi salata ya da yemeklere de lezzet katması için eklenir. Hindistan ve Asya ülkelerinde yaygın olarak yararlanılan yer fıstığı, soslarda ve yemeklerde haşlanmış ya da fırınlanmış olarak kullanılır.
Endüstride yer fıstığı yağı sabun yapımında, kabukları ile suni tahta (sunta) yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca kabukları yakacak olarak da değerlendirilir. Çok az miktar gıda sanayiinde pasta, çikolata vb. yapımında kullanılır.
Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin'de yetişir.
İlgili 26 soru bulundu
En çok Antep fıstığı yetiştirilen il Gaziantep olurken, Antep fıstığından alınan verim en fazla Diyarbakır olarak geçmektedir. Antep fıstığı ülkemizde oldukça fazla yetiştirilen bir yemiştir. Bu sebeple Antep fıstığı tüketimi de ülkemizde oldukça fazladır.
Yer fıstığını yalnızca kek, kurabiye gibi hamur işlerinde değil, ana yemeklerde de kullanabilirsiniz. Soya sosu ve kavrulmuş yer fıstıkları ile hazırlanan tavuk yemeğini çok seveceksiniz. Uzak Doğu mutfağında sık sık tüketilen noodle, hızlı ve pratik bir yemek olduğu için ana öğünlerde de tercih edilebilir.
Tavada kavurun
Bayatlamış kuruyemişlerin tazeliğine kavuşabilmesi için yapılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesi, yağsız teflon tavada kavurmaktır. Bu işlemi kısık ateşte uzun süre yapınız. Kısık ateş kuruyemişlerin yanmasını da önlemektedir.
Yer fıstığı baklagiller familyasının bir üyesi olan kuru yemişlerden birisidir. Ülkemizde her yaşta çok sık bir şekilde taze çiğ ve kavrulmuş şekilde tüketilmektedir.
Çiftçiler, ekimden sonra yaklaşık olarak 140 ila 150 gün içerisinde hasata başlarlar.
Siirt: İhraç edilen fıstık çeşitlerimizden olup, Antep fıstıklarının en kalitelisidir.
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminin %12'sini karşılamaktadır.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Kulağa garip gelse de kalori bakımından fazla olan yer fıstığının doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırdığı kanıtlanmış. Yaklaşık 32 tane yer fıstığı hem 164 kalori olması hem de 14 gram yağ olmasına rağmen kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
YER FISTIĞI NE KADAR YENMELİ? Günde 1 avuç yer fıstığı veya 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi yiyerek sağladığı yararlardan faydalanabilirsiniz.
Akdeniz illeri bu konuda ön plana çıkmaktadır. Özellikle de Osmaniye çevresinde yer fıstığı verimli şekilde yetişmektedir. Marmara Bölgesi'nde bulunan iller de ülkemiz için yer fıstığı tarımında önemlidir. Marmara illerini Batı ve Güneydoğu Anadolu kesimi takip eder.
Siirt Fıstığının Benzersiz Lezzeti Dünyanın En İyi Şefleri ve Gurmeleri Tarafından Tescillendi.
Anavatanı Güney Amerika olan yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) ziraat hayatında çeĢitli yönleriyle öne çıkan bir bitkidir.
En çok sevilen yer fıstığı çeşitleri; Kavrulmuş tuzlu yer fıstığı, kavrulmuş tuzsuz yer fıstığı, kabuklu yer fıstığı, ballı susamlı fıstık, soya soslu çıtır fıstık, çıtır topy fıstıktır.
Bulmaca çözerken yer fıstığının yanıtı istenirse eğer 6 harfli olarak 'araşit' yazmanız son derece uygun olacaktır. Bulmacada sorulan yer fıstığının cevabı için 7 harfli olarak şekilde 'kikirik' yanıtı verilebilir.
Dengeli tüketilen yer fıstığı kansere, cilt hastalıklarına, kalp hastalıklarına, saçlara, depresyona ve daha birçok olumsuz durumlara karşı iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda kemiklerin güçlenmesini, hafızanın güçlenmesini, yaraların iyileşmesini, safra taşları oluşumlarının engellenmesini sağlar.
Arslantaş, yaptıkları baklavanın tadının cevizli ve fındıklı baklavaya benzediğini belirterek, "Herkese yer fıstıklı baklavayı tavsiye ediyorum. Özellikle pastaneci arkadaşlara örnek olsun. Antep fıstıklı yerine yerli ürünümüz olan yer fıstıklı baklavayı müşterilerine sunsunlar." ifadesini kullandı.
Kullanım şekli : Tüketmek istediğiniz kadar FitNut Fıstık Ezmesi tozunu yulaf,krep,waffle,soslarınıza haricen ekleyebilirsiniz. Tüketeceğiniz bir porsiyon FitNut Peanut Butter Powderı bal,pekmez,tatlandırıcı vb. ürünlerle karıştırarak yüksek proteinli ,yüksek lifli ve düşük yağlı öğünler hazırlayabilirsiniz.
Yer fıstığı, badem, hindistancevizi, fındık ve ceviz alerjen kuruyemişler arasında yer alır.
Yerfıstığı; meyvesi kolay bozulabilen, uygun şartlarda 5 yıla kadar depoda tutulabilen fakat uygun olmayan koşullarda muhafaza edildiğinde ise solma, böceklenme, bayatlama, tat da bozulmalar göstererek bir ayda yenilemez duruma gelebilen bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri