Özellikle de Osmaniye çevresinde yer fıstığı verimli şekilde yetişmektedir. Marmara Bölgesi'nde bulunan iller de ülkemiz için yer fıstığı tarımında önemlidir. Marmara illerini Batı ve Güneydoğu Anadolu kesimi takip eder.
En son 2020 verilerine göre, Türkiye'deki yerfıstığı ekim alanlarının %49.3'ü Adana'da, %27.2'si Osmaniye'de, %11.6'sı Şırnak'ta, %2.7'si Antalya'da, %2.4'ü Hatay'da, %1.9'u Kahramanmaraş'ta, %1.8'i Aydın'da, %1.1'i Mersin'de ve %1'i Gaziantep'te yer almıştır (TÜİK, 2020).
Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin'de yetişir. Çin'in ardından Hindistan yer fıstığı yetiştiriciliğinde ikinci sırada yer alır. Nijerya, Amerika Birleşik Devletleri ve Sudan diğer önemli yer fıstığı üreticileri içerisinde bulunur.
KPSS önlisans sınavının Coğrafya testinde çıkan "Yer fıstığı üretimi olmayan şehrimiz hangisidir?" sorusunun cevabı Şırnak'tır.
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminin %12'sini karşılamaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
FAO verilerine göre 2020 yılı dünya Antep fıstığı ekim alanında %45 ile Türkiye ilk sırada yer almaktadır. FAO verilerine göre 2020 yılı dünya Antep fıstığı üretiminde Türkiye %25'lik payla dördüncü sırada yer almaktadır.
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa'da yapılmaktadır.
Osmaniye ilinde sanayinin temelini yerfıstığı oluşturmaktadır. Yapılan değerlendirmelere göre Türkiye'de üretilen yerfıstığının %40,4'ü Osmaniye'den karşılanmasına rağmen, %90'nına yakın kısmı Osmaniye'de pazarlanmaktadır.
Şırnak'ın Silopi ilçesinde yer fıstığı rekoltesinin 20 bin tona çıkmasıyla kent, bu alanda ilk üç ilden biri haline geldi. Şırnak'ın Silopi ilçesinde, üretim alanı 30 bin dekardan 60 bin dekara çıkan yer fıstığında 20 bin ton rekolte elde edilmesi üreticinin yüzünü güldürdü.
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yer fıstığı ekimine başlandı. Bin 500 dekar alana ekilen yer fıstığından bu yıl yaklaşık 700 ton üretilmesi hedefleniyor.
Anavatanı Güney Amerika olan yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) ziraat hayatında çeĢitli yönleriyle öne çıkan bir bitkidir.
Bulmaca çözerken yer fıstığının yanıtı istenirse eğer 6 harfli olarak 'araşit' yazmanız son derece uygun olacaktır. Bulmacada sorulan yer fıstığının cevabı için 7 harfli olarak şekilde 'kikirik' yanıtı verilebilir.
Tuzlu fıstık aslında yer fıstığının bir miktar işlem görmüş haline denir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın hemen her bölgesinde besin kaynağı olarak tüketilen tuzlu fıstık, yer fıstığının su, un, tuz ve limon tuzu ile kavrulmasından elde edilir.
Yer fıstığı, özellikle Brezilya, ABD, Çin, Hindistan, Nijerya ve Sudan gibi ülkelerde yaygın olarak yetişir. Bu ülkeler, dünya çapında yer fıstığı üretiminin büyük bir bölümünü sağlar. Yer fıstığı bitkisi, sıcak iklimleri ve iyi drene edilmiş toprakları tercih eder.
Mibzerle ekim sırasında 75 - 80 cm sıra arası, 25-30 cm sıra üzeri mesafe korunuyor. Dekara iri danelerde 6 - 7 kilogram, küçük danelerde 4 - 5 kilogram tohum verilmesi yetiyor. Ortalama 5 - 7 cm derinliğe tohum ekebilirsiniz.
1 kilo Yer Fıstığı ne kadar? 2023 yılı güncel Yer Fıstığı fiyatları 109,00 TL ile 175,00 TL aralığındadır.
Kilis'te 1 milyon 500 bin adet fıstık ağacı bulunuyor. İlimizde her geçen gün fıstık üretimi artmaktadır.
Şırnak'ta tarım, hayvancılık ve sınır ticareti ekonominin temelini oluşturur. Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Osmanoğlu da ülkede yetiştirilen yer fıstığının yüzde 11'inin Silopi Ovası'ndan karşılandığını bildirdi. Adana ve Osmaniye'den sonra Silopi'nin yer fıstığı üretiminde 3. sırada yer aldığını anlatan Osmanoğlu, hedeflerinin üretim miktarını artırmak olduğunu belirtti.
Dünyada 1 milyon ton civarında üretilen fstığın, yüzde 30'unu Türkiye'de toplandığını belirten Avşar, "Türkiye'de fıstık ekimi için en uygun yer Güneydoğu'dur. Diyarbakır, fiziki ve arazi yapısı itibariyle Siirt ve Urfa'ya göre fıstık ekimine daha çok uygun.
Türkiye iklim koşulları yer fıstığı üretmek için birebirdir. Bundan dolayı yer fıstığı ülkemizde en fazla sıcak iklim bölgelerinde olan Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir. Akdeniz bölgesinde, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın gibi bölgelerde yoğun miktarda yer fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Yer Fıstığı Ne Kadar Sürede Yetişir? Yer fıstığı ekim nöbetine uygun bir üründür. Bu sebeple iklim ve toprak yapısı göz önünde bulundurulduğunda yer fıstığı ortalama 110 ila 120 günde yetişir.
Yanardağın eteklerindeki Bronte kasabasında belki de dünyanın en leziz fıstığı yetişiyor. Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var.
Beypazarı'nda bolca bulunan çitlenbik ağaçlarının aşılanmasıyla Antepfıstığı üretimi Ankara'da da başladı. Lezzeti ve verimi ile üreticinin ilgisini çeken Antepfıstığı, yöre ekonomisini canlandıracağa benziyor.
Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde yer fıstığı yetiştiriciliği yapılır. Aydın, Muğla, Adana, Mersin, Osmaniye, Antalya ve Kahramanmaraş illeri yer fıstığı yetiştiriciliğinde ülkemizde öne çıkan illerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri