Türk Dil Kurumu bu kelimelerin nasıl yazıldığı hakkında açıklama yapar. TDK yeryüzü doğru yazılışı birleşik mi ayrı mı, dediğimizde kelimenin yazılışının bitişik yani “yeryüzü” şeklinde olduğunu öğreniriz.
Yeryüzü Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimler ayrı değil bitişik yazılır. Bu nedenle yeryüzü kelimesinin de bitişik yazılması gerekir.
Bu kelimenin yazılışı üzerinden doğru karşılığı gökyüzü olarak öne çıkmaktadır. Yani diğer bir deyişle bitişik olarak yazılması gerekir.
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb. 10.
Niçin bitişik yazılır? Dilimizdeki; her iki ögesi de aslî anlamını koruduğu hâlde yaygın bir şekilde, gelenekleşmiş olarak bitişik yazılan kelimelerdendir. Üstünde yaşadığımız gök cismi, yer, yer yuvarı, yer yuvarlağı.
İlgili 22 soru bulundu
YER KABUĞU KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yerkabuğu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yer kabuğu şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle sütdişi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı süt dişi şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Havaalanı ve havalimanı kelimeleri aynı anlamı taşıyan ve aynı yeri ifade eden iki farklı kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden, havalimanı kelimesi de, tıpkı havaalanı kelimesi gibi birleşik yazılması gereken kelimelerin arasında yerini almaktadır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Mecazen illegal örgütleri tanımlamak için de bu sözcük kullanılır. Yer Altı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Yeraltı kelimesi birleşik isim değil tamlamadır. Bu nedenle ayrı yazılması gerekir.
Dil bilgisi kurallarına göre Türkçede birleşim isimler ayrı değil bitişik yazılır. Ancak her kuralda olduğu gibi bu kuralda da belli başlı istisnalar vardır. Türkçede somut olarak yer bildiren tüm kelimelerde ''altı'' ve ''üstü'' sözcükleri ayrı yazılır.
ÇOK kimsenin farkında olmadığı, bilinçli yapılan bir hata var. Bu hata, Maliye Bakanlığı'nın ilçe teşkilatı olan "Mal Müdürlükleri" ile ilgili... Dikkat edin, tüm resmi yazışmalarda, bitişik olarak "Malmüdürlüğü" şeklinde yazılıyor.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre altyapı kelimesinin doğru yazılışı "altyapıdır"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur.
YANI BAŞINDA KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yanıbaşında şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yanı başında şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumuna göre bu sözcüğün “baş parmak” şeklindeki yazımı doğru değildir. Kelimelerin yazımında çelişkiye düşüldüğünde TDK yazım kılavuzu devreye girmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda başparmak doğru yazılışı şu şekildedir: Başparmak (doğru kullanım)
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri