Yemek yerken yere düşen lokmayı alıp yemek müstehabtır.
Resûlullah Efendimiz katı yemekleri çoğu zaman üç parmakla yerdi. Yiyecekleri bir kepçe gibi kavrayan baş parmak, şehâdet parmağı ve orta parmağı kaşık veya çatal gibi kullanırdı.
63-Elmayı çöpüne kadar yemek sünnettir.
Peygamber (asm), günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi.
Arpa ekmeği yemek Peygamberlerin (aleyhimüsselâm) sünnetlerin- dendir. Ekseriyâ yiyecekleri arpa ekmeği idi. Resûlullah (sallâllahü aleyhi ve sellem) üç gece arka arkaya arpa ekmeğinden doymamıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.” Karpuzun yemekten önce yenmesi tavsiye edilmektedir.
Adına harira dedikleri ve arpa ezmesinden oluşan bir un çorbası yapılıyor, çorbanın unu süt içinde pişiriliyordu. Peygamberin en sevdiği yemek ise tarid idi ve et suyu içine karıştırılmış ekmek kırıntıları ile kuzu eti ve sebzelerden yapılıyordu. '
Kavun, karpuz, taze hurma, et
Peygamber kavunla ve karpuzla taze hurmayı beraber yerdi. Eti sever ve "Ehli dünya ve ehli Cennetin yemeğinin efendisi ettir" derdi. Etin bazı kısımlarını diğer kısımlarına göre daha çok severdi.
Enes (r.a) “Peygamberimizin en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor. Bu rivayet Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların kültüründe, Peygamberimizin doğum gününde kabak pişirmeyi bir alışkanlığa dönüştürmüş.
Abdullah İbn-i Ömer anlatıyor: “Rasüllullah (s.a.v.) buyurdular ki sizden sakın kimse sol eliyle yiyip içmesin. Çünkü şeytan soluyla yer içer.” Görüleceği üzere Hz. Muhammed sol ile yemeyi kesin bir dille yasaklamakta ve sağ elle yenilmesini emretmektedir.
- Peygamberimizin sofradan kalkarken 3 şey kaldırmasına dair bir hadis var mı? - Efendimizin (sav) sofradan kalkarken 3 parça şey de kendisi kaldırır idi diye bir sünnetini duymuştum, böyle bir sünneti var mı? Değerli kardeşimiz, Erkeğin ev işlerinde hanımına yardımcı olması sünnettir.
biliyosunuz o zeytinleri de elle alıp yemek sünnettir. sağ elle peygamberimiz zeytinle çatal batırmamış. neden zeytin. çünkü kur'an'da geçiyor allah zeytine yemin ediyor. zeytin böyle önemlidir. amut efendi hazretleri mübarek buyuruyo ki.
30-Pabucunu çıkarıp yemek sünnettir. 31-Sirke yemek sünnettir. 32-Yemeğin sonunda hamd etmek sünnettir. 33-Arpa ekmeği yemek sünnettir.
Sevgili Peygamberimiz (sav) günde iki öğün yediği yemeği yaşamak için gereken bir fizyolojik ihtiyaç olarak görmüş, her zaman az ve öz yemiştir. Sadece et değil, sebze yemekleri ve meyve ile dengeli şekilde beslenmiştir. Rızkı, nimeti, bereketi veren Rabbimiz için her zaman şükretmiştir.
Görünüşü mide bulandırıcı ya da iğrendirici olan bazı canlıların yenilmesi mekruh kabul edilmiştir. Hicaz Demir Yollarınında naklettiği gibi efendimiz balık yemiştir. el Cevab: Efendimizin karpuz yemeyin diye bir emri yoktur. Meyvalardan yasaklandığı sabit olmadıkça yemek helaldir.
Dinimizde yemekten önce ve sonra elleri yıkamak sünnettir. Bu temizliğe dikkat etmeyen bir kimsenin yemekte çatal kaşık kullanması daha uygun olur. Bazı kültürlerde elle yemek adaba aykırı kabul edilmektedir. Bilmeyenler için islam hakkında yanlış bir izlenim bıraktığında bu sünneti yapmamak daha uygun olur.
Sevgili peygamberimiz muhammet mustafa s. A. V in çok sevdiği bir lezzetmiş sahine tatlısı. Tatlıyı merak ettiğim içinmi yoksa kendisini severek yiyen peygamberimizin o hissiyatını yüzyıllar sonra damağımda yaşayabilmek içinmi diye sorarsanız, tabikide o hissiyatı yaşabilmek için derim.
Sofraya elini yüzünü yıkamadan oturmaz, çoğu zaman yemekten sonra da abdest alır, dişlerini her zaman misvak ile temizlemeyi ihmal etmezdi. (Biz hijyenin önemini pandemi ile öğrendik ne yazık ki) Ağız ve diş sağlığına çok dikkat ederdi. Kesinlikle çiğ soğan yemezdi.
Peygamberimiz: “Misk, kokuların en güzelidir” buyurmuştur. Ve onu başına, saçlarına ve sakalına sürerdi. Hz. Ayşe validemiz Peygamberimizin ihrama girmeden önce, Kâbe'yi tavaftan önce ve bayramda misk içeren koku kullandığını bildirmiştir.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
Gülün, Hz. Peygamber'in sembolü olduğu, O'nun (s.a) yüzünün güzelliğini hatırlattığı, kabrinin “gül bahçesi”, insanlığa tebliğ ettiği Kur'ân-ı Kerim'in de “gül tohumları saçan” bir kitap olduğu ifade edilmiştir. Yine inanışa göre gülün, miraç gecesinde, O'nun terinden meydana geldiği şeklinde rivayetler vardır.
Peygamber Efendimiz (SAV), suyu ve diğer içecekleri 3 yudumda içermiş ve bu konuyla ilgili hadislerde şöyle buyurmuştur: “Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için. Depodan doldurur gibi içmeyin. Ondan ciğer hastalıkları zuhur eder.” (Buhârî, Eşribe, 26).
Orhan OSMANOĞLU on X: "•“Allah'ın en sevdiği yemek üzerinde ellerin çoğaldığı yemektir.” Hadis..rudani..5554 Beraber yemek yemek aile bağlarını güçlendirir." / X.
Numan İbni Beşir radıyallahu anh Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz ile arasında geçen bir hatırasını şöyle anlatmaktadır: Peygamber Efendimiz'e Taif'ten hediye olarak üzüm gelmişti. Beni çağırıp: “Şu salkımı annene götür” dediler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri