Düzenli olarak tüketildiğinde yeşil çay; kandaki total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı önemli bir koruma sağlar.
Günlük tüketim miktarı ne olmalı? Ortalama bir kupa yeşil çayda, 50-150 mg. arsında polifenol bulunuyor. Önerilen miktarsa günde 2-3 kupa yeşil çay veya 100-750 mg./yeşil çay ekstresi almak. Ancak kafein içeren çay; uykusuzluk, anksiyete, huzursuzluk ve baş ağrısına yol açabiliyor.
Yeşil çayın içeriğinde bulunan “kateşinler” sayesinde yemeklerden sonra trigliserid seviyeleri normalden daha yavaş yükselir. Trigliseridin hızlı yükselişini önlemek için yemeklerden sonra yeşil çay tüketilebilir.
Ortalama bir insan için yeşil çay günde ne kadar içilmeli sorusunun yanıtı ise 2-3 bardaktan fazla içilmemesi şeklinde verilebilir (bünyeye göre değişiklik gösterebilir). Düzenli olarak günde 2-3 bardak yeşil çay içtiğinizde vücudunuz buna alışacaktır ve eskisi kadar etki göstermeyecektir.
İlgili 26 soru bulundu
Marketlerde poşet çay olarak ya da ayrı bir şekilde kurutulmuş yapraklar halinde satılan yeşil çayın vücudumuza olan faydaları saymakla bitmez. Antioksidan değeri yüksek olan yeşil çayda bu antioksidanlar hücre öldürücü radikallerle savaşarak birçok hastalığa karşı kalkan vazifesi görür.
Yıllardır dikkat edilerek tüketilen çayın kalbi koruduğu, inme riskini azalttığı ve kolesterolü düşürdüğü ortaya çıktı. Hollanda National Institute of Public Healt and the Environment tarafından yapılan bir araştırmada düzenli siyah çay tüketimi ile inme riskini düşürdüğü belirlendi.
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
En iyi yeşil çay markası arasında yer alan Çaykur, taze çay yapraklarını özenle toplar. Çaykur Burcum Yeşil Çay, bergamot aromasıyla zenginleştirilmiş eşsiz lezzetiyle ödem atmanıza yardımcı olur. Sabahları güne başlamadan önce içeceğiniz bir bardak yeşil çay ile vücudunuzu toksinlerden arındırabilirsiniz.
Sabahları çok erken içilmesi önerilmeyen çayın, sabah en erken 10:00 – 11:00 arası tüketimi tavsiye ediliyor. Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor.
Yeşil çay tansiyon hastaları için tehlikeli olabilir.
Bunun nedeni ise beta bloker içeren ilaçların, vücuda faydasını engellemesidir. Hem tansiyon ilacı kullanıp hem de yeşil çay içiyorsanız yeşil çaydan vazgeçmeniz gerekecektir.
Gece yatmadan önce içilen yeşil çay açlık hissiyatını yatıştırma konusunda etkilidir. Açlık hissiyatını yatıştırması dışında ise gün boyu vücutta biriken ödemin direkt olarak vücut dışına atılmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur.
Diğer yandan aç karnına yeşil çay içmek yeşil çayın içerisindeki kafein ve kateşin gibi bileşenler sayesinde metabolizmanın uyanıp harekete geçmesine yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda aç karnına içilen yeşil çay iştahın azalmasını sağlayıp, gece boyu vücutta biriken toksinlerin atılmasında da rol oynamaktadır.
Canan Karatay altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Karatay, 'Yemekten sonra çay içmeyin' dedi.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Metabolizmayı ve dolayısıyla yağ yakımını hızlandırır. Tip 2 diyabet riskini düşürür. Cildi güzelleştirir. Enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruyucudur, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sağlıklı bir diyet sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve bazı durumlarda ilaç desteğine başvurmak yüksek kolesterol değerlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Fasulye, bakla, bezelye, mercimek yani kısacası baklagiller içeriğinde bulunan lif sayesinde kolesterol düşürmeye yardımcı olur.
İyi bir çayı seçmek için ilk dikkat etmeniz gereken şey çayın yaprakları. Yaprakları parçalanmış, toz haline gelmiş çaylardan uzak durmalısınız. Özellikle özel bitki çayları, yeşil çay ve beyaz çay bir bütün olmalı, en azından parçalanmamış olmalı.
Yeşil çay kateşin açısından zengin iken siyah çayda theaflavine dönüşür. Bu iki madde incelendiği zaman kateşin bir faydası açısından bir kat daha üstündür. Bu yüzden yeşil çay hücre yaşlanmasını engellenmesi ve kanseri önleme açısından daha yüksek değer sahiptir.
Özellikle antikoagülanlar (kan sulandırıcı) ile birlikte tüketimi sakıncalı olabilir. Varfarin, antikoagülan etkisi ile K vitaminin üretimini inhibe eder ve yeşil çay da K vitamini içerdiği için ters etki gösterebilir.
Nasıl yani yeşil çay soğuk içilir mi dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette içilir. Hem sıcak hem de soğuk olarak tüketebileceğiniz bu içeceğin demlendikten sonra oda ısısına gelmesini bekleyebilirsiniz. Sonrasında ise minimum 3 saat buzdolabında soğutarak ferahlatıcı bir içecek haline getirebilirsiniz.
Antioksidan oranından dolayı zayıflamaya ve vücutta biriken ödemi atmaya yardımcı olduğu da ifade edilen yeşil çay faydaları İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanlar tarafından da sık sık dile getirildiği için kişilerin dikkatini çekmektedir.
Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri