Yeşil Çay: Fazla miktarda yeşil çay tüketiminin tiroid hormon salgısını azalttığı kanaatine varılmıştır. Günde 2 bardak yeşil çay tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Yapılan bazı çalışmalarda fazla miktarda yeşil çay tüketiminin tiroid hormon salgısını azalltığı üzerinde durulmuştur. Günde 2 bardak yeşil çay tüketiminde herhangi bir sıkıntı oluşmamaktadır. Günde 5 gramı geçen tüketimde fare deneylerinde tiroid hormonlarında azalma gözlenmiştir.
Böbrek sorunu, kalp sorunu, mide rahatsızlığı ya da karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin yeşil çay tüketmemeleri gerekir. Yeşil çayın fazlası tansiyonun düşmesine sebep olacağından sağlıklı bir bireyin de gün içinde en fazla 2 fincan yeşil çay içmeleri önerilir.
Guatrojenik besinlere dikkat!
Brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, hardal, turp, şalgam, soya ürünleri, çilek, şeftali, ıspanak gibi guatrojenik besinler iyot emilimini engelleyerek tiroid fonksiyonunu baskılayabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Yeşil Çay: Fazla miktarda yeşil çay tüketiminin tiroid hormon salgısını azalttığı kanaatine varılmıştır. Günde 2 bardak yeşil çay tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Guatrın önlenmesi için beslenmede iyotun dengeli alınması gerekiyor. İyot eksikliği olanların karalahana, lahana, soya, karnabahar gibi besinlerden uzak durması gerekiyor. İyot eksikliğinin önlenmesi için ise deniz ürünleri, yoğurt, yumurta, patates ve muz gibi gıdalar öneriliyor.
Guatr hastalığını önlemeye yardımcı oluyor
Yoğurt suyu tiroit bezlerinin çalışmasına yardımcı olduğu kadar guatr hastalığının da önlenmesine yardımcı olur. Kısacası yoğurt suyu guatıra ve tiroide iyi gelen besinler, içecekler arasında en ön sırayı tutar.
Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.
KAHVE VE ÇAY
Kahve, çay ve az miktarda alkolün tiroid hastalıkları ile ilgisi bulunmuyor. Kahve, alınan ilaç dozunun artırılmasına neden olabiliyor.
Yapılan araştırmalarda, yeşil çay düzenli olarak tüketildiğinde, kalp hastalıkları ve kanser riskinin azaldığı görülmüştür. 4 Yapılan bu araştırmalarda antioksidanların, kanser başta olmak üzere pek çok kronik hastalığın oluşumuna neden olan oksidatif hasara karşı korunmaya yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir.
Ortalama bir insan için yeşil çay günde ne kadar içilmeli sorusunun yanıtı ise 2-3 bardaktan fazla içilmemesi şeklinde verilebilir (bünyeye göre değişiklik gösterebilir). Düzenli olarak günde 2-3 bardak yeşil çay içtiğinizde vücudunuz buna alışacaktır ve eskisi kadar etki göstermeyecektir.
Yeşil çayı gün içinde kahvaltıda, çalışma aralarında ve çay molalarında keyifle içebilirsiniz. Ancak yeşil çayın detoks özelliklerini hissediyorsanız, bir diğer deyişle yeşil çay sizin vücudunuzda da ödem söktürücü bir etki gösteriyorsa günde 4 bardaktan fazla yeşil çay içmemeye özen göstermenizde fayda bulunuyor.
Bunun yanında yaşlanma süreci tiroid fonksiyonunu etkileyen faktörlerdendir. Yaşla birlikte hipotiroidi görülme sıklığı artar. Ek olarak ilaçlar, enfeksiyon, sigara, stres gibi çevresel etmenler de tiroid hastalıklarının oluşumunu tetikler.
C vitamini:
Antioksidan C vitamini, dokulardaki oksidatif stresin önlenmesi nedeniyle çok fazla tiroid hormonu üretiminden kaynaklanan travmayı tedavi eder. En iyi vitamin C vitamini kaynakları; dolmalık biber, çilek, limon, brokoli, lahana, greyfurt, portakal ve kividir.
Tirozin: Tiroit hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için tirozine ihtiyaç vardır. Bunun için; avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketmeniz gerekir.
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
Tiroide İyi Gelen Meyveler
Kırmızı ve mor meyveler tiroide iyi gelen en önemli meyve çeşitleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda elma bu konuda dünya çapında en önemli besin kaynakları arasında bulunur. Bu konuda faydalı olan bir diğer meyve türü ise avokadodur.
Diyetisyen Eda Balcı, sarımsağın faydalarını arttırıcı tüketim yöntemlerini anlattı. Bazı durumlarda, sarımsak tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini de dikkat çeken Balcı, "Mide ülseri, düşük tansiyon ve tiroid sorunları olan hastaların sarımsaktan uzak durması gerekiyor" diyerek uyardı.
Çinko eksikliğinde de tiroit metabolizması bozulur. Bu nedenle çinkodan zengin olan peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri, balık, patates, ceviz, badem gibi besinleri tüketilmesi gerekmektedir. Selenyum tiroit hormonu için önemli bir mineraldir.
Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır.
- Kemik ve kas yapısını güçlendirir. - Kronik uykusuzluğu önler. - Tiroid bezlerini düzenler. Hormonları dengeler.
Tiroit Sağlığınızı İyileştirmek İçin Bal ve Ceviz Tedavisi
Bal ve ceviz karışımı tiroit hormonunun dengeli bir şekilde üretilmesi içi kullanılan eski bir tıbbi yöntemdir. Önleyici bir yöntem olarak düzenli bir biçimde tüketilmesi hormonun yetersiz ya da aşırı miktarda üretilmesini engeller.
Guatrojenik besinler brokoli, turp, beyaz lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, şalgam, karnabahar, marul, hardal tohumu gibi besinlerdir. Hipotiroid hastalarının bu besinleri çiğ olarak tüketmemeleri ve diyetlerinde sınırlandırmaları önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri