Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Domatesleri olgunlaştırmanın en klasik yolu, onları mutfaktaki en fazla güneş alan pencere önüne koymaktır. Domatesleri güneş alan bir yere sap kısmı aşağı bakacak şekilde yerleştirin. Bu domatesin hızlı ve bozulmadan olgunlaşmasını sağlar.
Yeşilken de kırmızıyken de hasat edilebilen domateslerin uzun hasat aralığı olması, pazarda kullanışlılığı artırıyor.
Domates dilimlerini önce una sonra yumurtaya son olarak galeta ununa bulayın ve önceden kızdırdığınız yada önlü arkalı kızartın. İster sandviç gibi isterseniz biraz sarımsaklı yoğurtla servis yapın.
İlgili 31 soru bulundu
Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
- Diyetetik lif bakımından zengin olan yeşil domates sindirim siteminin daha iyi çalışmasını destekler. Aynı zamanda vücudun yağ yakımıza yardımcı olur. Fazla yağı enerjiye çevirir. - Yapılan araştırmalarda da içinde bulunan ATF4 adlı protein maddesi kas ve kemik sistemini güçlendirerek hastalıklardan uzak tutuyor.
Domates çeşitlerinin çoğu, çeşide, iklim koşullarına, dikilen fidelerin yaşına ve diğer tarım uygulamalarına bağlı olarak, dikim işleminden 7-10 hafta sonra olgunlaşır ve hasat için hazırdırlar.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Genelde, domatesin hem bol bulunduğu hem de fiyatının daha ucuz olduğu Temmuz-Ağustos aylarında domates konservesi yapılır. İklimin daha ılıman olduğu bölgelerde Eylül ayında da domates bol bulunduğundan, domates konservesi yapmak için daha uzun bir döneme sahip olurlar.
Bunun için domatesleri geniş bir meyve tabağına ya da derin bir cam kasenin içine baş aşağı koyun. Yani sap kısımları aşağıda kalmalı. Baş aşağı saklanan domatesler, daha uzun süre taze kalacaklardır. Domatesin sap kısmı aşağıda kalınca, sapın bağlandığı noktadan daha az hava ve nem girecektir.
Konservelerde genelde beklemeden kaynaklı bir fermantasyon oluşur domates biraz daha ekşimsi bir hal alır. Bunu lezzete çevirmenin en güzel yolu domatesli yemeklere bir tutam şeker atmanız bu sorunu ortadan kaldırır.
Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir. Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Domatesten sonra baklagiller, havuç, salata, pancar ve hububat ekimi yapılır. Domates üst üste ekilmemelidir. * Toprak hazırlığı: Toprak derin sürülmelidir.
Yapılan araştırmalarda yeşil domatesin insan sağlığına oldukça faydası olduğu gözlemlenmiştir. - Diyetetik lif bakımından zengin olan yeşil domates sindirim siteminin daha iyi çalışmasını destekler. Aynı zamanda vücudun yağ yakımıza yardımcı olur. Fazla yağı enerjiye çevirir.
Kestiğinizde açıkta kalan yüzlerini, her bir yüzeye yaklaşık 1 çay kaşığı gelecek miktarda kaya tuzu ile tuzlayın. Daha sonra kullanacağınız tepsiye, tuzlanan domatesleri yüzeyi yukarıda kalacak şekilde dizin. Balkon, teras, bahçe nasıl uygun görürseniz, yeter ki güneşli ve kuru bir mekan tercih edin.
Yeşil domateslerin çiğden tadına bakan çok az insan olduğunu düşünüyorum. Ham göründükleri için acı mı ekşi mi tatlı mı olduklarını pek kestiremediğimizden olsa gerek gönüllü bir ısırık alan nadirdir. Aslında şahsına münhasır bir lezzeti var tanımlamaya çalışınca sanki biraz yeşil ama çok tatlı olmayan eriği andırıyor.
Rengine aldanmayın, parlak yeşil kabuğun altında yoğun lezzetli, meyvemsi tadı ile zengin bir domates vardır. Pek çok kişi kırmızı domateslerden daha lezzetli olduklarını iddia eder. Geleneksel Alman domatesi olan Aunt Ruby yeşil domates tohumlarını bu sezon bahçenizde yetiştirmek üzere ekin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri