Tuzlanan kazlar ipe asılarak yaklaşık 10 gün soğuk havada kurumaya bırakılır. Kurutulan kazlar parçalanarak derin dondurucuda saklanabilir.
➽ Saklayacağınız etin kuru olması gerekir. Bu yüzden kağıt havlu ile fazla suyunu alın. ➽ Eti bir-iki kullanımlık olacak şekilde parçalara ayırıp derin dondurucuda kullanmaya uygun malzemelerin içine yerleştirin ve dondurucuya koyun. ➽ Dondurucuya koyduğunuz etin üzerine mutlaka tarih yazın.
Asılan yer o meşhur soğuğu ve ayazını görecek bir konumda oluyor. Tuzlanmış kazlar 40 gün kadar ayazda kurutuluyor, sonra da buzluklarda pişirilecekleri günü bekliyor. Diğer seçenekte kazların derin dondurucularda saklanması ve istenildiğinde çözdürülüp kullanılmasıdır.
- Kaz etinin kokusunun alınması için iyice tuzlanması gerekir. Aynı zamanda kaz eti de doğru yöntemler ile pişirildiği takdirde kazın kokusu da kalmayacaktır. - İçeriğinde A, B ve E vitaminleri bulunduran kaz eti sağlık açısından oldukça yararlı bir et olarak bilinmektedir.
Kaz etindeki bakır, kötü kolesterol seviyelerini düşürür. Aynı zamanda iyi kolesterolün artmasını destekler.
İlgili 37 soru bulundu
Kesilen kazın iç ve dış kesimleri kalın tuz ile tuzlanarak 2 gün boyunca buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Bu işlem kaz etinin lezzetlenmesini sağlar. Bekleyen kaz tuzlarından arındırmak için yıkanır ve büyük bir tencereye alınarak, üstleri kaplanana kadar su eklenerek kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirilir.
İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleştirilen, kuluçkaya yatırılan kazlar kış mevsiminin ilk aylarında etleri yenmek üzere hazırlanır. Tuz ile ovularak saklanan kaz eti oldukça lezzetli ve faydalı bir ettir.
Kaz eti 2.5 saat süre ile tencerede haşlanacak ve süre bitiminde ocaktan alınacak. Haşlama suyuna tuz ilave edilmeyecek. Etin bünyesinde bulunan tuz, eti tatlandırmak için yeterli.
Etinizin yumuşacık olması için, eti pişirmeye başlamadan önce limon suyuna bulayıp bir süre bekletin. az bir miktar limon suyu etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Eti fırında pişiriyorsanız fırının sıcaklığını 180-200 derece arasında ayarlayın. Ete tuzu piştikten sonra ilave edin.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
- Doymamış yağ bakımından zengin olan kaz eti kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar. İstenilen düzeye gelen kolesterol damar ve kalp hastalıklarının yaşanmasını önler. - İçerdiği e vitamini, selenyum ve çinko cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir.
Sağlık olarak oldukça faydalı bir et olan kaz eti, bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinir. Her ne kadar lezzetli bir et olsa da istenmeyen kokusu vardır. Bu yüzden bolca tuzlamak ve doğru yöntemlerle pişirerek kokusunu gidermek gerekiyor.
KAZ ETİNİN KİLOSU 80 TL
Arslan, bu yılki kazların meralarda çok kaldığı için iyi beslendiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu: "Bu sene kesilen, kurutulan kazlarımız yaklaşık 2,5-3 kilo geliyor. Kazın tanesini 180-250 liradan satışa sunduk. Kaz etinin fiyatı geçen sene ile aynı.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Eti en lezzetli haliyle tüketmek istiyorsanız kıymayı en fazla 3-4 ay, doğranmış etleri ise en fazla 8-12 ay için derin dondurucuda saklamalısınız. Et saklamada bilinmesi gereken bir diğer konu da, kesilen et ne kadar küçük boyutluysa saklama süresinin de o denli azalmasıdır.
Şoklama işlemi, haşladığınız sebzeleri hızlıca buzlu bir tencerenin içine yerleştirmektir. Soğuk su ve buz, sebze ve meyvelerinizi hızlıca dirileştirir. Sıcak suyun etkisiyle gevşeyen besinler, soğuğun etkisiyle canlanır. Bu sayede dondurucuya atılmaya hazır hale gelirler.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Kaz parçalarını kaynayan suyun içine koyun. 2 dakika beklettikten sonra sudan çıkarın. Tencerede kalan suyu lavaboya dökün. Tencereye kazların üstünü kapatacak kadar su koyun. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar yaklaşık 2,5 saat kadar pişmeye bırakın.
Beslediğimiz kazlar kış öncesi kesip kışın yiyoruz. Buradaki kazlar kar yediği, soğuk suda yüzdüğü ve kesilmeleri sonrası tuzlanıp kurutulduğu için eti lezzetli oluyor. Kars'ın meşhur kazlarını kasım ayından önce kesmiyoruz çünkü bu ayda kar yağıyor kazlar kar yiyor."
Kaz eti 2.5 saat süre ile tencerede haşlanacak ve süre bitiminde ocaktan alınacak. Uyarı: Haşlama suyuna tuz ilave edilmeyecek. Etin bünyesinde bulunan tuz, eti tatlandırmak için yeterli.
Tuz, karabiber, kırmızıbiber gibi baharatlar eklenerek derin bir kızartma tavasına kaz alınır ve yaklaşık bir saat fırında pişirilir. Bu süre sonunda kaz ters yüz edilerek 1 saat daha pişirilir. Yaklaşık olarak 2 saat pişirilen kaz, fırın ısısı 135 dereceye düşürülerek 30-45 dakika daha fırında bırakılır.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
KARS (AA) - Kars'ın lezzetiyle bilinen kazları, kesim dönemi olan kış mevsimi öncesi özel besiye alındı. Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinin merkezi konumundaki Kars'ta, çiftlikler yeni sezona hazırlanıyor. Bahardan bu yana meralarda beslenen kaz sürüleri, ekim ayının gelmesiyle besiye çekildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri