Fıstık, sakızağacıgiller familyasından yenebilen, kabuklu bir meyvedir. Antep fıstığının ana vatanı Orta Doğu'dur. Türkiye, İran, Hindistan, Suriye, Irak, Meksika gibi ülkeler Antep fıstığı yetiştiriciliğinde önce gelen ülkelerdir. Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Türkiye, fıstık üretimiyle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ABD ve İran'ın ardından üçüncü sırada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2018 yılı verilerine göre Şanlıurfa ise fıstık üretiminde ise ilk sırada yer alıyor.
Antep fıstık ağacı sıcağı seven bir bitki olup hem Akdeniz hem de çöl ikliminde yetiştirilebilir. Yaz sıcaklığının 35 - 40 derece aralığında olduğu bölgelerde yüksek verim elde etmek mümkündür. Son derece dayanıklı bir ağaç olan Antep fıstık ağacı, ilkbahar ve kış donlarından fazla etkilenmez.
Toplam 75298 ton Antep fıstığı alınır. En çok Antep fıstığı yetiştirilen il Gaziantep olurken, Antep fıstığından alınan verim en fazla Diyarbakır olarak geçmektedir. Antep fıstığı ülkemizde oldukça fazla yetiştirilen bir yemiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Yapılan değerlendirmelere göre Türkiye'de üretilen yerfıstığının %40,4'ü Osmaniye'den karşılanmasına rağmen, %90'nına yakın kısmı Osmaniye'de pazarlanmaktadır.
Taze Antep fıstığı, her yıl Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilerek taze Antep fıstığı olarak halka sunulur.
Fıstık ilk olarak Ağustos ayı başında baklavalık dediğimiz yani boz olarak toplanır. Bu süre 15-20 gün devam eder. Daha sonra fıstık olgunlaşmaya başlar, kızarır, Eylül ortasından sona doğru toplanır'' şeklinde konuştu.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminin %12'sini karşılamaktadır.
Siirt Fıstığının Benzersiz Lezzeti Dünyanın En İyi Şefleri ve Gurmeleri Tarafından Tescillendi.
Siirt fıstığı Antep fıstığına göre daha iri taneli ve çok daha besin değeri bakımından da besleyici bir kuruyemiştir. Bu sebeple fiyat anlamında da Siirt Antep fıstığı diğerine göre daha pahalı olmaktadır.
Bir başka kent olan Siirt'te yetişen fıstığa göre daha pahalı olan Antep fıstığı, hem tatlılarda kullanılabilmesi hem de yağ oranının daha fazla olması nedeniyle tercih ediliyor.
"Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' fıstığına kimse Antep fıstığı diyemez, Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' dünyanın hiçbir yerinde yok, sadece Şanlıurfa'da üretilen bir fıstıktır.
Güneydoğu'da sadece Siirt, Gaziantep ve Şanlıurfa'da elde edilen fıstık, artık Diyarbakır'da da yetişecek. Diyarbakırlı çiftçiler, fıstık fidelerini bu yılın sonuna doğru kentin birçok alanına dikmeye hazırlanıyor. Diyarbakır'da toplam 6 milyon 400 bin dönüm arazi var.
Sıcak ve kuru iklimlerde, (genellikle denize yakın olan bölgelerde bulunur), Antep fıstığı ağacı iyi performans gösterir. Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Sulu koşullarda dönüm- den 262 kg kuru meyve alınabilir.
Taze Antep Fıstığı Kilosu (2020) Ne Kadar? Her Sene değişiklik gösteren taze antep fıstığı 2020 yılında ağustos aylarında kilogramı ” 59 TL ” satışa sunuldu.
antep fıstığının iç kısmının rengidir. genel olarak fıstık yeşili dense de yer fıstığı, tuzlu fıstık gibi fıstık çeşitlerinin rengi bu değildir. ayrıca antep fıstığından bir alt kademede bulunan siirt fıstığının da rengi fıstık yeşiline benzemekle beraber, daha sarımtrak bir rengi vardır.
Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Siirt Fıstığı Siirt ili ve çevresinde yetişmektedir. Bölgede yetişen diğer fıstık türlerine göre Siirt fıstığı, hem fiziksel olarak ve hem de lezzet bakımından diğerlerinden farklıdır. Siirt fıstığını bu kadar lezzetli ve ayrıcalıklı kılan, Siirt yöresinin iklimidir. Fıstık genellikle sıcak iklimi sevmektedir.
Yer fıstığı, baklagiller familyasından, yüksek yağ oranı içeren tohumlara sahip, protein bakımından zengin ve kaliteli karbonhidrattan oluşan bir bitkidir. Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş başta olmak üzere Doğu Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir.
Gaziantep başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilen Antep fıstığının hasadına Kilis'te de başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri