Yeşil renkli besinler arasında ıspanak, kivi, brokoli, lahana, biber, roka, kabak pırasa gibi meyve ve sebzeler yer alıyor.
Yeşil yapraklı sebzeler içerdiği antioksidan maddeler ve lifler sayesinde mutfakta düzenli olarak tüketilmesi gereken besin grubunda yer alır. Yeşil sebze yemekleri tüketen kişilerin damar sağlığı, tüketmeyen kişilere göre daha güçlüdür. Yeşil sebzeler sayesinde sindirim probleminin de önüne geçilir.
Ayrıca; Sarı elma, Sarı incir, Sarı karpuz, Ananas, Sarı armut, Nektarin, Trabzon hurması, Cape bektaşi üzümü, Altın kivi, Kavun, kayısı gibi meyveler de vitamin ve mineral bakımından zengindir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu nedenle de, yaban mersini, erik ve patlıcan gibi meyvelerde (patlıcan da bir meyvedir) söz konusu renklerin tonlarını görebilmemize karşın, gerçek anlamda mavi meyve bulunmamaktadır.
Peki mor yiyecekler hangileridir? Mor yiyeceklerin önemli faydalarından bahsettikten sonra, mor yiyecekleri başlıca şu şekilde sıralayabiliriz: İncir, patlıcan, mor havuç, mor karnabahar, mor lahana, anjelika eriği, mürdüm eriği, böğürtlen, karadut, vişne, yaban mersini.
Maydanoz, roka, tere, dereotu, fesleğen... Bu sağlıklı yeşilliklerin hepsinin ayrı bir faydası olduğunu zaten biliyorsunuz ancak içlerinden biri yüksek besin değerleriyle yıldız oldu. Yapılan araştırmalar, sebzelerin meyvelere kıyasla çok daha sağlıklı olduğunu kanıtlıyor.
Gastronomide yeni bir kavram... "Yeşil Beslenme..."
Mümkün olduğunca organik besinleri tercih etmek, et yerine sebze, meyve ve tahıl tüketmek, tarladan pazara ve mutfağa olan yolculuğunda daha az kilometre kat eden, yerel üretim yiyecekler bulmaya çalışmak demek.
Sarı ve turuncu meyve ve sebzelerin bazıları şunlardır:
Balkabağı Kantalup kavun. Yer kirazı Havuç
Patates, fasulye, bakla, bezelye, kabak, patlıcan, sivri biber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber. Kereviz, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp.
Kırmızı renkli meyve sebze grubunda yer alan besinler: Domates, Karpuz, Kuşburnu, Çilek, Kırmızı ahududu, Vişne, Kiraz, Greyfurt, Kırmızı pancar, Kırmızı lahana, Kırmızı biber, Kırmızı turp, Kırmızı soğan olarak sırayabiliriz.
Çekirdekli olan ürünlerin genel olarak meyve olarak adlandırıldığı bilinir. Çoğu bilinen sebze aslında sebze kategorisinde değil meyve kategorisinde yer almaktadır. Sebze olarak adlandırılması için yeşil yapraklı, çekirdeksiz özellikleri olması gerekmektedir.
Çiğ soğan yemek de akciğer ve prostat kanserine karşı korunmaya yardımcı olabilir. *Yeşillikler: Marul, roka, lahana, salatalık gibi olanları pişirmeden tüketebilirsiniz.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Nane, maydanoz, havuç, ıspanak, semizotu ve tüm yeşil yapraklı sebzeler.
Ayrıca, bünyelerinde bol miktarda su bulundururlar, yağ içermezler, düşük kalorilidirler. Lifleri çokça içerdiklerinden açlığınızı kontrol etmenize yardımcı olur, uzun süre tok tutarlar; diyet yaparken rahatlıkla yeşil sebzeleri tüketebilirsiniz.
Tüm mavi – mor meyveler gibi mürdüm eriği de vücudumuzdaki stresi azaltarak hücre sağlığımızın korunmasına hatta gençleşmesine katkı sağlıyor. Lif oranı oldukça yüksek olan mürdüm eriklerinin kan şekerini yükseltme hızları diğer meyvelere oranla daha düşüktür.
Ve işte bu sebepten ötürü de yaban mersini, erik ve patlıcan gibi meyvelerde (patlıcan da bir meyvedir) söz konusu renklerin tonlarını görebilmemize rağmen, gerçek manada mavi renk bir meyve mevcut değildir.
Kırmızı meyveler; yaban mersini, üzüm, çilek, ahududu, böğürtlen, vişne, kiraz, siyah erik, karpuz gibi kırmızı renkli ve birçok kişi tarafından severek tüketilen meyvelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri