Taze sarımsakları soyduktan sonra, bütün halde alüminyum folyolara sararak derin dondurucuda saklayın.
Sarımsakları buzdolabı poşeti içine koyup, hafifçe yayın. Poşetin ağzına düğüm atın. Tekrar sarımsakları 1-2 poşet içerisine koyun. Sarımsaklar 2-3 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda kokusu yayılmaz.
Sarımsaklarınızın kabuklarını güzelce soyun ve yıkayın. Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Ayıkladığınız sarımsakları uzunca bir süre saklamak istiyorsanız, buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise kavanoza koyduğunuz sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı döküp, kapağını sıkıca kapatın. Ardından buzdolabına koyun.
İlgili 19 soru bulundu
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
Bitkinin Sarımsak kurutmak için olgunlaşmış sarımsaklar uygun olacaktır. Hasat edilen sarımsakların yeşil yaprakları örgü haline getirilir. Sarımsağın yeşil kısmı kuruduktan sonra yavaş yavaş baş kısmı da kurumaya başlar. Sarımsaklar tamamen kuruduktan sonra serin ve kuru bir yerde saklamak gerekir.
Kuru şekilde aldığınız sarımsakların sap kısmını kullanarak tüm sarımsakları birbiriyle birleştirin. Bu yöntemi örerek deneyebilirsiniz. Ördüğünüz sarımsakları karanlık ve serin yerde saklamaya özen göstermelisiniz. Böylece kuru ve soyulmamış sarımsakları uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Sarımsakları en uzun süre saklamanın yolu buzlukta muhafaza etmektir. Ancak bu yöntemde saklanan sarımsaklar, cacık, salata, sos gibi pişirilmeyen yemeklerde fazla tercih edilmez. Eğer yine de salatalarda kullanmak istiyorsanız, çözünmesi için uzun süre beklemeniz gerekir.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genelikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
Uzun süre sarımsak saklamak için serin ve kuru yerde muhafaza edebilir; bunun yanı sıra buzdolabında, dondurucuda, kızartarak, salamura ederek veya kurutarak uzun süre saklayabilirsiniz.
YEŞİL SARIMSAK ( LABA) Tarifi
Kavanoz içine şeker ve sirkeyi doldurun karıştırın. Sarımsakları soyun ve sirke ve şeker karışımının üstüne koyun boşluk kalmışsa sirke ile doldurun bu tarifte su veya tuz yok. Bu şekilde buzdolabında 20 gün bekletin afiyet olsun.
Bu renkli reaksiyonun ortaya çıkması için yüksek miktarda bakıra ihtiyaç yoktur. Azıcık bir miktarı bile yeterli olur. Bakır kaynağı çoğu zaman sirke yapımında sirkedir. Bu nedenle sarımsak yeşermesi olayı sirke ile kurulan turşularda daha sık rastlanır.
Sarımsaklar dişlerine ayrılıp soğuk suya atılır. Yarım saat sonra kolayca soyulur. Yıkanıp kurulanır ve bir kap içerisinde buzluğa atılır. Bu şekilde aylarca kullanılabilir.
Bitkinin ampullerinin raf ömrünü uzun süre koruyabilmesi için havalandırmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sarımsağı kilerde, torbada veya hava geçirmez bir saklama kutusunda saklamak yerine evde saklamak en iyisidir.
Sarımsak doğal bir antibiyotik
Özellikle allicin ve kükürt bileşikleri, her türlü patojen mikroorganizma ve parazitlere (bakteriler, virüsler, mantarlar, amipler, solucanlar) karşı öldürücü özelliğe sahiptir.
Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, "Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar.
Tıbbi özellik açısından en değerli sarımsaktır. Kanser önleyici ve risk azaltıcı madde olan selenyum elementi Taşköprü Sarımsağı dışındaki sarımsaklarda yok denecek kadar azdır. Bileşimi mineral madde ve vitamin açısından çok zengindir. Kuru madde içeriği yüksek olduğundan uzun süre rahatlıkla depolanabilmektedir.
Ancak yerli yani Kastamonu sarımsağı ise bundan çok farklı olur. İçi mor olur. Dışı krem rengi ve kök kısmı kahverengi olur. Aroması çok kuvvetli ve kalıcıdır.
ta hasat edilip, ömrü 5 aydır. Kastamonu temmuz ayında hasat edilir ve 9-10 ay dayanır. Selenyum ve kükürt bileşenlerinin çokluğundan dolayı Kastamonu sarımsağının aroması çok daha keskindir. - Kastamonu Taşköprü?
Yeşil sarımsağın en etkileyici sağlık yararları arasında, bağışıklık sistemini güçlendirmek, dolaşımı teşvik etmek, kalp sağlığını korumak ve bazı kanser türlerini önlemek gibi özellikleri vardır. Yeşil sarımsağın bağışıklık sistemi için ideal bir güçlendirici ve doğal antibiyotik özellikleri vardır.
Sökülen ürünler, elle toplanarak demet yapılmakta ve kurutmak için toprak yüzeyine düzenli bir şekilde serilmektedir. Bu şekilde elde edilen demetlere halk arasında "elba" adı verilmektedir. İklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte, dekardan 700 - 1300 kg kuru sarımsak elde edilir.
iki türlü olur taze sarmısak, birincisi taneleri henüz olgunlaşmamış, taze soğan görünümlü olanı, diğeri ise tıpkı kurusu gibi taneli ancak kabukların kurumamış, için ise sulu ve kurusuna nispeten biraz daha hafif olduğu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri